fbpx
Skip to main content
ruski general

"AMERIKU TREBA STROGO KAZNITI!" Od reči ruskog pukovnika drhti čitav Pentagon, napad je bio nedopustiv

Foto: SD/Ilustracija
U američkim vazdušnim udarima u istočnoj Siriji poginulo je najmanje 17 osoba

Američka politika je varvarstvo, prema međunarodnom pravu takvo ponašanje treba strogo kazniti, smatra ruski vojni ekspert i pukovnik u penziji Viktor Baranec, a prenosi Ria Fan.

KAO U DOSIJEU-X: Misteriozni događaj uznemirio borce Al-Kaide u Idlibu (VIDEO)

KAO U DOSIJEU-X: Misteriozni događaj uznemirio borce Al-Kaide u Idlibu (VIDEO)

ASADOVI BORCI "OČERUPALI" ISIS: Uništili su im skloništa i zaplenili veliku količinu oružja (FOTO)

ASADOVI BORCI "OČERUPALI" ISIS: Uništili su im skloništa i zaplenili veliku količinu oružja (FOTO)

HUTI NAPALI SAUDIJSKI GRAD: Vojska u zadnji čas sprečila pokolj, u toku je i krvava bitka za Marib (VIDEO)

HUTI NAPALI SAUDIJSKI GRAD: Vojska u zadnji čas sprečila pokolj, u toku je i krvava bitka za Marib (VIDEO)

U američkim vazdušnim udarima u istočnoj Siriji poginulo je najmanje 17 osoba, saopštili su danas sirijski izvori.

Viktor Baranec akcije SAD-a nazvao je razbojništvom, ističući da je i sama Sirija pristala na prisustvo nekih jedinica iranskih oružanih snaga na svojoj teritoriji.

SAD su, bez zahteva sirijskih vlasti, počele da uspostavljaju svoja pravila u državi Bliskog Istoka.

Sirija
Foto: Profimedia

- Sirija je suverena zemlja. Sve je po zakonu. Prisustvo iranskih jedinica u Siriji nije prijatno Sjedinjenim Američkim Državama, koje su u ovu zemlju došle bez dozvole sirijskih vlasti da se navodno bore protiv terorizma - rekao je Baranec.

Vojni stručnjak rekao je kako Sjedinjene Države, skrivajući se iza svojih mirovnih ciljeva, zapravo pljačkaju Bliski Istok.

- Pod maskom imitacije borbe protiv terorizma, oni zapravo pljačkaju tu zemlju, postavljajući svoje grupe naoružanih ljudi oko najvećih naftnih polja u Siriji. Sada su tamo na poslovni način proširili piste, tako da vojni transportni avioni-cisterne slete na njih. SAD će uzimati sirovu naftu, pumpati je SAD ili čak prodavati saveznicima u NATO-u u Evropi - objasnio je Baranec.

Ekspert smatra da Ameriku treba ozbiljno kazniti zbog tako agresivne spoljne politike.

- Prema međunarodnom pravu, američka politika treba da bude kažnjena na najstroži način, ali vidimo da i UN i Evropska unija ćute. Zašto? Jer to su Sjedinjene Američke Države. I, naprotiv, ako neko ne voli Sjedinjene Države, onda se kažnjava sankcijama - ogorčen je Baranec.

Sirija
Foto: Youtube/Printscreen/SANA

SAD ne smeju bombardovati nikoga ko je legalno prisutan u Siriji.

- Nekima se mogu sviđati proiranske grupe, nekima možda ne, ali ova vojno-politička organizacija je prisutna na teritoriji suverene države uz dozvolu rukovodstva ove države. Kako možete njih gađati raketama i bombama? Suverena država nije dala pravo SAD da bombarduju, uključujući civilne ciljeve - uveren je Baranec.

Vojni ekspert podsetio je da su "iranske jedinice za geopolitičke planove Sjedinjenih Država, kao i za Izrael, kost u grlu".

Baranec primećuje da američke letelice već dugi niz godina pogađaju čisto civilne ciljeve, ali ih još niko nije postavio na mesto.

- Svaki put se pitam: zašto Ujedinjene nacije ćute, zašto Evropska unija ćuti? Čini se da je svetska zajednica apsolutno ravnodušna prema varvarskom ponašanju američke vojske, koja se samovoljno bavi onima koji joj se ne sviđaju. Ova politika se više ne može nazvati ozbiljnom. To nije ozbiljna zemlja koja nas uči kako živeti, to je politiko varvarstvo - rezimirao je Viktor Baranec.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd