Utorak 19. mar 2024.
sirijska vojska

Sirijska vojska nadire dolinom Eufrata: Džihadisti IS se masovno predaju Kurdima i Amerikancima

Foto: Profimedia
Rusko Ministarstvo odbrane navodi da su sirijske snage oslobodile Al-Kuraju

Elitni odredi Sirijske arapske vojske (SAA) nastavljaju da napadaju zapadnu obalu reke Eufrat, uzevši od Islamske države ono što je nekada bilo srce njihovog kalifata u Siriji. Prema vojnim izvorima, elitne sirijske snage "Tigrovi" još jednom su oslobodili grad Makan danas nakon što ga je IS preuzeo pre više od dve nedelje.

Štaviše, rusko Ministarstvo odbrane navodi da su sirijske snage oslobodile Al-Kuraju (veliki grad južno od Makana), iako neki izveštaji tvrde da se borbe nastavljaju između sirijske vojske i terorističkih snaga IS-a u jednom susednom gradu.

Završni napad na terorističku JAZBINU: Iračani pokrenuli POSLEDNJU operaciju proterivanja IS

Dalje, prema jugu, vladine trupe su stigle do periferije Al-Ašaraha, jer su prethodnih dana stekle kontrolu nad gradom, preuzevši nekoliko brda na zapadu.

U ovom trenutku, jurišne jedinice se pomeraju ka pozicijama prema Al-Ašarahu kako bi napali artiljerijom koja bi gađala položaje IS u gradu i njegovoj okolini.

Sirijska vojska sprema masovnu ofanzivu na Idlib, stigao i komandant Khadur - mozak operacije

Jedna stvar koja je postala očigledna tokom prošle sedmice jeste to što teroristi IS-a napuštaju svoje položaje duž obale Eufrata i prelaze reku da se predaju snagama koje su pod kontrolom SAD-a.

Gone ih BEZ PRESTANKA: Zapadna obala Eufrata pred potpunim OSLOBOĐENJEM

Vojska savezničkih snaga pod vođstvom Koalicije sprovela je ofanzivu u središnjem delu doline Eufrata (pod nazivom "Oluja Al-Džazire") u poslednja dva meseca, od kojih veliki deo izbegava direktnu borbu sa teroristima IS.

Vesti iz Sirije, Iraka i Jemena pogledajte OVDE.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd