fbpx
Skip to main content
Hezbolah, Kasem Sulejmani

VAŠINGTON STREPI, DA LI JE AMERIKA SADA UGROŽENA? Radnica Pentagona otkrila poverljive informacije Hezbolahu!

Foto: Profimedia
Sve se odigralo posle smrti Kasema Sulejmanija

Lingvista Ministarstva odbrane izjasnila se krivom za prenošenje informacija o američkim izvorima ljudske obaveštajne službe pojedincu povezanom sa Hezbolahom, saopštilo je Ministarstvo pravde 26. marta.

RAZBIJENA ĆELIJA HUTA KOD MARIBA: Pro-saudijske jemenske snage upale na prepad, pa imali šta da vide (FOTO)

RAZBIJENA ĆELIJA HUTA KOD MARIBA: Pro-saudijske jemenske snage upale na prepad, pa imali šta da vide (FOTO)

SPECIJALCI HTS-a ULETELI KAO FURIJE: Na granici sa Turskom pobili celu ćeliju ISIS-a, vođa se razneo! (VIDEO)

SPECIJALCI HTS-a ULETELI KAO FURIJE: Na granici sa Turskom pobili celu ćeliju ISIS-a, vođa se razneo! (VIDEO)

RUSI POKRENULI VELIKU OFANZIVU? Moćna flota prošla kroz Gibraltarski moreuz, brodovi se kreću ka Siriji

RUSI POKRENULI VELIKU OFANZIVU? Moćna flota prošla kroz Gibraltarski moreuz, brodovi se kreću ka Siriji

Prema sudskim dokumentima, Marjam Taha Tompson, koja je držala strogo poverljivo bezbednosno odobrenje, počela je da šalje informacije libanskoj grupi nakon što su Sjedinjene Države ubile Kasema Sulejmanija, komandanta snaga Kuds, početkom 2020. godine.

Tompsonova je bila smeštena u objektu Operativne grupe za specijalne operacije u Iraku od sredine decembra 2019. godine do hapšenja nekoliko meseci kasnije.

Ta 63-godišnjakinja predstavljena je libanskoj naciji na društvenim mrežama preko člana porodice, prema činjeničnom stanju na koje je pristala kao deo svoje izjave. Jedan čovek je pokazao interesovanje da se oženi sa Tompson i presele se u Liban. Njih dvoje su često komunicirali od 2017. do 2020. godine.

Prema sudskim dokumentima, muškarac je imao nećaka koji je služio u libanskom Ministarstvu unutrašnjih poslova. Čovek je takođe tvrdio da je imao kontakte sa članovima Hezbolaha.

Tužioci su rekli da Tompsonova nije rekla muškarcu gde je stacionirana i rekli su da on nije tražio poverljive podatke pre januara 2020. godine.

Situacija se promenila nakon ubistva Sulejmanija. Čovek je postao "veoma emotivan" i zatražio je od Tompsonove da im "pruži" informacije o ljudskim resursima koji su pomogli SAD da ubiju iranskog komandanta. Sudski dokumenti kažu da je Tompsonova za "njih" mislila da su Libanci - Hezbolah.

U strahu da se muškarac neće oženiti njom ukoliko ona ne sarađuje, Tompsonova je počela da pristupa informacijama o odbrani kojima nije imala potrebu da pristupa ili da ih pokazuje, a čoveku je pokazala beleške koje sadrže tajne informacije.

Tompsonova je predala prava imena, lične identifikacione podatke, pozadinske informacije i fotografije tajnih ljudskih resursa. Takođe je prenela detalje o američkim ciljevima.

- Tompsonova je iskoristila pristup poverljivim nacionalnim odbrambenim informacijama da bi supružniku pružila identitet najmanje 10 tajnih ljudskih resursa; najmanje 20 američkih ciljeva; i više taktika, tehnika i postupaka  - navodi se u sudskim dokumentima.

Kao odgovor, čovek je rekao Tompsonovoj da su "njeni kontakti bili zadovoljni informacijama" i da će je upoznati sa vojnim komandantom Hezbolaha kada stignu u Liban.

- Zapanjujuće je da bi Amerikanka koja radi za američku vojsku u inostranstvu napustila svoju zemlju u korist terorista - rekao je Alan Koler mlađi, pomoćnik direktora FBI-ovog Odeljenja za kontraobaveštajne poslove.

Tompsonova se već izjasnila krivom po jednoj tački optužnice za pružanje informacija o nacionalnoj odbrani za pomoć stranoj vladi. Izricanje presude zakazano je za 23. jun. Preti joj maksimalna kazna doživotnog zatvora.

SAD su Hezbolah odredile kao stranu terorističku organizaciju. U poslednjih nekoliko godina Vašington je pojačao napore protiv libanske grupe sankcionišući neke od njenih lidera i nudeći nagrade za informacije o drugima. Slučaj Tompsonove je veliki udarac za američku obaveštajnu zajednicu.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd