clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Drugi dan napada na Siriju: Makron ide kod Putina, sirijska vojska se sprema za NAJVEĆU bitku (FOTO/VIDEO)

15.04.2018. 07:23 23:25
Piše:
Srbija Danas
Sirija
Sirija / Izvor: SD/ilustracija
Agresija zapadnih zemalja počela zbog navodne upotrebe hemijskog oružja

Drugog dana napada na Siriju ceo svet je sa velikim interesovanjem pratio događaje na Bliskom istoku. Na ovoj stranici možete pogledati koji su događaji obeležili drugi dan agresije na Siriju.   

Američki predsednik Donald Tramp naredio je juče napad na mete u Siriji zbog navodne upotrebe hemijskog oružja od strane vladinih snaga u gradiću Dumi.

Na Damask i Homs ispaljeno je više od 100 projektila sa američkih brodova u Crvenom moru dok su britanski i francuski avioni napadali iz pravca Mediterana. Ruski predsednik Vladimir Putin je najoštrije osudio napad, a održana je i sednica Saveta bezbednosti UN.

23:05 - Makron poručio: Napadi na Siriju nisu ratni čin, već ODMAZDA

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da je napad SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju odmazda nakon što su zapadne zemlje došle do dokaza da je vlada Bašara al Asada koristila hemijsko oružje na sirijskom narodu, a ne čin rata.

Više o tome pročitajte OVDE.

22:15 - Kim Džong Un mnogo naučio na primeru Sirije

Raketnim udarom po Siriji američki predsednik Donald Tramp je sam sebi zakomplikovao predstojeće pregovore sa Severnom Korejom o nuklearnom oružju, javlja televizija Si-En-En.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kim Džon Un
Kim Džon Un / Izvor: Profimedia

21:52 - Korbin protiv udara na Siriju

Lider britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin rekao je danas da je diskutabilan pravni osnov za britanski vazdušni napad na Siriju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Džeremi Korbin
Džeremi Korbin / Izvor: Profimedia

21:42 - Netanijahu pozdravio napad na Siriju

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pohvalio je napad zapadnih država na Siriju i pozvao na sličan pristup prema Iranu tokom telefonskog razgovora sa britanskom premijerkom Terezom Mej.

Više o tome pročitajte OVDE.

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu / Izvor: Profimedia

21:25 - Makron ide kod Putina

Francuski predsednik Emanuel Makron posetiće Moskvu narednog meseca. Makron je, dan nakon udara zapadne koalicije na Siriju, potvrdio da će posetiti Rusiju u maju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Emanuel Makron i Vladimir Putin
Emanuel Makron i Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

21:05 - Arapska liga osudila Damask!

Šefovi arapskih država su osudili primenu hemijskog oružja od strane Vlade Sirije i zatražile međunarodnu istragu, izjavio je ministra inostranih poslova Saudijske Arabije Adel el Džubejr.

Više o tome pročitajte OVDE.

Arapska liga
Arapska liga / Izvor: Profimedia

20:36 - Sirijska vojska kreće u napad na Islamsku državu u južnom Damasku

Sirijska arapska armija (SAA) pomerila je veliki broj svojih snaga na jug Damaska, nakon što su se operacije u Istočnoj Guti zvanično završile juče.

Vođena od strane elitnih snaga Tigrova i Republikanske garde, sirijska vojska se već sprema da napadne pozicije Islamske države u kampovima Al-Kadam, Tadamon i Jarmuk.

Više o tome pročitajte OVDE.

Islamska država
Islamska država / Izvor: Profimedia

20:13 - Austrijski kancelar protiv napada na Siriju

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc želi nastavak mirovnih pregovora o Siriji, koji su 2015. počeli u Beču, dodajući da rešenje za taj sukob nije moguće naći vojnim sredstvima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc / Izvor: Profimedia

19:53 - Sirijska avijacija nastavila udare po teroristima širom zemlje

Sirijska vojska nastavila je danas sa izvođenjem vazdušnih napada na teroristička uporišta širom zemlje. U provinciji Homs sirijske vazdušne snage izvele su najmanje 50 napada na gradove pod kontrolom Hajat Tahrir Al-Šama.

Više o tome možete pogledati OVDE.

avion
avion / Izvor: Profimedia

19:38 - Bašar al Asad primio ruske poslanike

Sirijski predsednik Bašar al-Asad susreo se s nekoliko članova ruskog parlamenta u Damasku, objavila je danas Sirijska arapska novinska agencija. Prema agenciji SANA, Asad se sastao sa članovima političke partije "Jedinstvene Rusije" u Damasku kako bi razgovarali o najnovijem napadu na njegovu zemlju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bašar Al Asad
Bašar Al Asad / Izvor: Profimedia

19:17 - Oglasio se i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije

Tri zapadne zemlje - SAD, Francuska i Velika Britanija - slede kurs koji vodi ka kompletnoj političkoj dominaciji nad ostatkom sveta, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

- Naravno, kurs zapadne trojke je očigledan - to je kurs ka kompletnoj i bezuslovnoj političkoj dominaciji nad svima ostalima. Oni odbacuju svaku razumnu alternativu. I ne trepnuvši, ljudi počinju da ponavljaju sve vrste tvrdnji, političkih insinuacija i uranjaju u praznu i plitku retoriku - rekao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

19:05 - Lider Hezbolaha: SAD nisu ništa postigle napadom na Siriju

Lider libanskog Hezbolaha Sajed Hasan Nasrala rekao je da napad SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju nije postigao ništa, naglasivši da nije pomogao ni pobunjenicima u Siriji, niti je poslužio interesima Izraela.

Nasralah je rekao da se vojska SAD suzdržavala, jer su znali da će veći napad izazvati odmazdu Damaska i njihovih saveznika i na taj način zapaliti region, prenosi Rojters.

Hasan Nasralah
Hasan Nasralah / Izvor: Profimedia

18:43 - Predsednik Venecuele osudio napad na Siriju

Napad koji je američka koalicija izvela na Siriju je zločin, izjavio je predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

- Smatramo da je taj napad - kriminalni čin protiv naroda Sirije, kako bi stvorila panika i terorizam da se unište naučni centri zemlje - izjavio je Maduro na državnoj televiziji.

Više o tome pročitajte OVDE.

Nikolas Maduro vrši inspekciju venecuelanske vojske tokom vojne parade
Nikolas Maduro vrši inspekciju venecuelanske vojske tokom vojne parade / Izvor: Profimedia

18:26 - SAD uvode nove sankcije Rusiji

SAD će uskoro objaviti o novim sankcijama protiv Rusije zbog situacije u Siriji, saopštila je Si-Bi-Es njuzu stalna predstavnica SAD pri UN Niki Hejli.

- Saopštenje o novim sankcijama protiv Rusije će biti objavljeno u ponedeljak - navodi se na tviteru televizije, pozivajući se na intervju sa Hejlojevom.

Više o tome pročitajte OVDE.

17:55 - Ruski avioni gađali pozicije Džaiš al Islama u Idlibu

Ruski avioni su izvršili udare protiv novoosnovanih pozicija militantne grupe Džaiš al-Islam na jugu provincije Idlib. Ruski avioni su uglavnom gađali taktičke pozicije, pokret i okupljanja pobunjeničkih frakcija u gradu Tarmala i okolini sa neodređenim brojem vazdušnih udara.

Više o tome pročitajte OVDE.

Su-27
Su-27 / Izvor: Profimedia

17:43 - SAD ne žele da razgovaraju sa Asadom

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim Nacijama Niki Hejli izjavila je danas da Sjedinjene Američke Države neće razgovarati "jedan na jedan" sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bašar Al Asad
Bašar Al Asad / Izvor: Profimedia

17:34 - Razrušena Duma

Sirijska državna televizija objavila je snimak iz distrikta Duma u Istočnoj Goti, nakon što su militanti Džaiš al-Islama napustili njihova poslednja uporišta.

Više o tome pročitajte OVDE.

17:27 - Nova ofanziva sirijske vojske

Sirijska vojska započela je novu operaciju u provinciji Hama, sa ciljem da oslobodi jugozapadni distrikt pod nazivom Salamija, koji je pod kontrolom džihadista.

Više o tome pročitajte OVDE.

17:10 - Oglasio se i otpravnik poslova Ambasade Srbije u Damasku

U Siriji se nalazi nekoliko hiljada državljana Srbije koji su tu uglavnom sa svojim porodicama, a preksinoćni napad ih nije uplašio pošto je bio očekivan. To kaže Milan Vijatović, otpravnik poslova Ambasade Srbije u Siriji.

Više o tome možete pročitati OVDE.

16:54 - Niki Hejli najavila da se SAD neće povući iz Sirije

Američki ambasador u Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli najavila je na sednici UN u nedelju da SAD neće povući svoje trupe dok se ne postignu ciljevi. Američki ambasador nije odredila ciljeve. Međutim, najverovatnije je da će se sukobiti sa Islamskom državom (IS).

Više o tome pročitajte OVDE.

Niki Hejli
Niki Hejli / Izvor: Profimedia

16:36 - Oglasila se i Švajcarska povodom napada na Siriju

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska trebalo je da sačekaju rezultate ekspertize Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, a ne da izvode iznenadne napade, izjavio je ministar odbrane, civilne zaštite i sporta Švajcarske, Gi Parmelen.

Više o tome pročitajte OVDE.

Švajcarska
Švajcarska / Izvor: Profimedia

16:22 - Sirijska avijacija nastavila da bombarduje teroriste

Samo 48 sati nakon što su SAD, Francuska i Britanija pogodile nekoliko aerodroma i objekata u Siriji, vazdušne snage Sirije su nastavile sa letovima prema položajima pobunjenika u zemlji pogođenoj ratom.

Više o tome pročitajte OVDE.

16:15 - Putin razgovarao sa Rohanijem o Siriji

Predsednik Rusije Vladimira Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem o situaciji u Siriji nakon raketnog udara tri zapadne države, objavila je pres-služba Kremlja.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vladimir Putin i Hasan Rohani
Vladimir Putin i Hasan Rohani / Izvor: Profimedia

15:47 - SAD planiraju nove sankcije protiv Rusije

SAD planiraju da uvedu nove sankcije protiv Rusije kao odgovor na podršku Kremlja režimu Bašara el Asada, navodi se u dokumentu pres-službe Bele kuće, piše "Dejli mejl", pozivajući se na neimenovani izvor.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vladimir Putin, Donald Tramp
Vladimir Putin, Donald Tramp / Izvor: Profimedia

15:36 - Počelo zasedanje Arapske lige u saudijskom gradu Dahranu

U saudijskom gradu Dahranu danas je počelo godišnje okupljanje lidera arapskih zemalja u regionu čiju stabilnost ugrožavaju tenzije sa Iranom i ratovi u Siriji i Jemenu. Saudijski kralj Salman rekao je liderima Arapske lige koja broji 22 članice da je Iran kriv za nestabilnost i mešanje u regionu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Saudijska Arabija
Saudijska Arabija / Izvor: Profimedia

15:10 - Rusija upozorila SAD

Rusija ima mogućnost da dâ dostojan odgovor na svaki pokušaj nasilnog pritiska SAD, izjavio je direktor Odeljenja za neproliferaciju i kontrolu oružja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

Jermakov je na Skupštini Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku izjavio da se 2018. godine vidi da se vojno-tehnološka situacija kardinalno izmenila u korist Rusije.

Više o tome pročitajte OVDE.

14:58 - Kiprani poslali poruku britanskim vojnicima na ostrvu: "NATO ubice idite kući"

Oko 350 demonstranata iz komunističkih organizacija na Kipru okupilo se danas ispred ulaza u britansku vazduhoplovnu bazu u znak protesta protiv vazdušnih udara SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju.

Kiprani poslali JASNU poruku britanskim vojnicima na ostrvu: "NATO ubice idite kući"

14:53 - Putin spreman za saradnju sa Arapskom ligom

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram zemljama Arapske lige u kojem je istakao da je Rusija spremna na saradnju sa Ligom radi osiguravanja regionalne bezbednosti, navodi se na sajtu Kremlja.

Putin spreman na saradnju sa Arapskom ligom

14:21 - Druga grupa od 5.000 sirijskih snaga bezbednosti raspoređena je u Dumi koja je pod punom kontrolom vladinih snaga nedelju dana od navodnog hemijskog napada u tom gradu

14:08Papa Franja pozvao je danas svetske lidere da ulože napore u uspostavljanje mira u Siriji 

Više o tome možete pročitati OVDE

13:54 - Novi snimak napada! Pogledajte kako američka podmornica ispaljuje projektile na Siriju:

13:00 - Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je danas da će za obnovu ekonomije njegove države, u kojoj se ratuje već sedam godina, biti neophodno 400 milijardi dolara

12:52 - Sirijski general Mohamed Isa izjavio je da Damask razmatra kako da odgovori na napad SAD i njenih saveznika

Brigadni general Isa je izjavio je da bi reakcija mogla da se ogleda u vidu "napada na bazu agresora" u zemlji i regionu projektilima i uz pomoć lokalnih grupa otpora.

Više o tome možete pročitati u posebnoj VESTI

12:33 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki ambasador u Beogradu Kajl Skot razgovarali su danas o situaciji u Siriji

Vučić i Skot
Vučić i Skot / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Skot je pozvao Srbiju da podrži istragu koju sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja, a Vučić je poručio da Srbija čuva vojnu neutralnost.

Više detalja o razgovoru Vučića i Skota možete pročitati OVDE

12:24 - Pojavio se novi snimak napada na Siriju:

12:21 - Razotkrivene laži Zapada o navodno hemijskom napadu u sirijskom gradiću Dumi. Više o tome u posebnom TEKSTU

12:10Ministar spoljnih poslova velike Britanije Boris Džonson otkrio je naredne korake Zapada u vezi Sirije

- Velika Britanija će sa saveznicima razmotriti sve opcije ako sirijski predsednik Bašar el Asad ponovo upotrebi hemijsko oružje protiv svojih građana - izjavio je Džonson.

Više o tome možete pročitati OVDE

11:54 Dvojica visokih izraelskih zvaničnika upozorila su danas da će Izrael nastaviti da deluje protiv Irana u Siriji

Upozorenje je stiglo nedelju dana nakon vazušnog napada na sirijsku vojnu bazu u kome je ubijeno 14 ljudi - uključujući sedam Iranaca.

- Nastavićemo da delujemo protiv iranskog vojnog establišmenta u Siriji koji preti bezbednosti Izraela - upozorio je ministar javne bezbednosti Gilad Erdan koji je član užeg sastava izraelske vlade zaduženog za bezbednost.

11:21 - Moskva osporila izjavu britanskog ministra odbrane Gavina Vilijamsona o "uspešnoj misiji" zapadnih saveznika 

- Hajde da pogledamo činjenice i brojke. Od 103 krstareće rakete koje su lansirale SAD i njihovi saveznici čak 71 je presrela protivvazdušna odbrana Sirije koristeći uglavnom sovjetske sisteme - saopštila je ambasada Rusije u Londonu.

Više o tome možete pročitati OVDE

11:13 - Predsednik Sirije Bašar el Asad poslao je snažnu poruku Rusiji dan posle napada SAD. Više o tome možete pročitati OVDE

Sirija
Sirija / Izvor: SD/ilustracija

10:49 - Oglasio se i nekadašnji predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov koji smatra da napad na Siriju neće izaći na dobro.  

- Mislim da napad u obliku u kojem oni pričaju i sa takvim rezultatima nikome nije potreban. Ovo vrlo liči na obuku pre nego što počnete stvarno da pucate... To je nedopustivo i neće izaći na dobro - istakao je Gorbačov.

10:46 - Čepurin: Počeli su od Jugoslavije! Uništili Irak i Libiju! Je li to NORMALNO?

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin komentarisao je na Tviteru vazdušni napad na Siriju uporedivši ga sa bombardovanjem Jugoslavije 1999. godine. Više o tome OVDE!

10:15 - Satelitske snimke koji prikazuju štetu nastalu jučerašnjim napadom SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju pogledajte klikom OVDE!

10:01 - Sirijski narod je hrabro izdržao napad SAD i njenih saveznika 

- Neka američka deca prežive strah koja su naša deca morala da prežive ove noći - izjavila je majka četvoro mališana Um Rim (50) iz Damaska.

Sirija
Sirija / Izvor: Profimedia

Njenu ispovest možete pročitati u posebnoj VESTI

09:45 - Predsednik Venecuele Nikolas Maduro žestoko je isprozivao SAD zbog napada na Siriju

Maduro je naglasio da su za napad odgovorni "ratni psi" kojima je potrebno oružje i koji se bogate na račun ubijenih.

- Napad je kriminalna akcija protiv ljudi iz Sirije koja je sprovedena sa ciljem da stvori paniku i terorizam i uništi naučne centre zemlje - rekao je Maduro.

09:42 - Miroslav Lazanski se oglasio prvi put nakon napada SAD na Siriju

Zašto je Rusija tako hladnokrvna i smirena po pitanju Sirije možete pročitati OVDE

09:16 - Meštani Homsa su iscrpljeni i žele samo da se ratno stanje završi

- Na zapadnom ruralnom području Homsa, gde je vojni centar, ispaljene su sve rakete, a od šrapnela jedne rakete ranjene su tri osobe - rekao je neimenovani građanin Homsa.

Sirija
Sirija

Šta najviše brine građane Sirije posle napada SAD možete pročitati u posebnoj VESTI

09:08 - Američka asocijacija za kontrolu oružja: Napad na Siriju protivustavan

Raketni napadi na objekte u Siriji, koje su izvele Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska, u suprotnosti su sa međunarodnim pravom i Ustavom SAD, navodi se u saopštenju direktora američke Asocijacije za kontrolu oružja, Darila Kimbola i Toma Kantrimena.

- Duboko smo zabrinuti što je poslednja vojna operacija Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske preduzeta bez specijalne dozvole Kongresa SAD i (očigledno) sa malim konsultacijama sa Kongresom - navodi se u saopštenju.

08:56Sirijac iz Beograda otkrio najveću nesreću njegove zemlje

- Ko je Donaldu Trampu dao pravo da naredi napad na suverenu zemlju?! Napad najjače sile sveta samo je doneo nesreću sirijskom narodu i Siriji - rekao je Havari.

Više o tome možete pročitati OVDE

Sirija
Sirija / Izvor: Profimedia

08:30 - Koja ovlašćenja ima predsednik SAD, a koja Kongres?

Američki lider Donald Tramp pod hitno mora da odgovori na šest pitanja u vezi Sirije. Više o tome možete pročitati OVDE

08:19 - Mala podrška za bombradovanje u Velikoj Britaniji

Samo četvrtina Britanaca podržala je odluku Velike Britanije da otpočne vazdušne udare u Siriji kako bi kaznila Asadov režim zbog navodnog korištenja hemijskog oružja, objavilo je "Indipendent" pozivajući se na novu anketu.

07:52 - Libanski pokret Hezbolah demantovao je navode o napadu na iranski vojni objekat u sirijskom Alepu

07:18 - Izraelci napali iransku bazu?

Najmanje 20 ljudi je poginulo u eksploziji u Alepu prilikom vazdušnog napada na iransku vojnu bazu. Mediji prenose nezvanične informacije da su napad izvršili izraelski avioni. Više o tome u posebnoj VESTI

07:11 - Šta se sve događalo prvog dana napada na Siriju možete pročitati OVDE

 

Piše:
Srbija Danas
15.04.2018. 07:23 23:25