clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ERDOGAN POKRENUO RAT: Sukobi na grčkoj granici, HAPŠENJE MIGRANATA NA MARICI, Turcima STIGAO HLADAN TUŠ IZ MOSKVE, (FOTO/VIDEO)

01.03.2020. 12:13
Piše:
Srbija Danas
Suhoj 24
Suhoj 24 / Izvor: Foto: Profimedia/Ilustracija/YoutubePrintscreen/Syrianarabnewsagency
Pratite situaciju iz minuta u minut.

Višednevne tenzije u sirijskoj provinciji Idlib su danas kulminirale objavom da počinje turska vojna akcija "Prolećni štit". To je obznanio ministar odbrane Turske Hulusi Akar. 

SIRIJCI OBORILI TURSKI DRON: Zatvoren vazdušni prostor iznad Idliba, Erdogan se SPREMA ZA KONTRAUDAR (VIDEO)

SIRIJCI OBORILI TURSKI DRON: Zatvoren vazdušni prostor iznad Idliba, Erdogan se SPREMA ZA KONTRAUDAR (VIDEO)

TURSKE ZVERI! Erdoganovi vojnici MUČE sirijske zarobljenike, isplivao JEZIVI SNIMAK (UZNEMIRUJUĆE)

TURSKE ZVERI! Erdoganovi vojnici MUČE sirijske zarobljenike, isplivao JEZIVI SNIMAK (UZNEMIRUJUĆE)

USKORO SASTANAK PUTINA I ERDOGANA: Turci otvorili PANDORINU KUTIJU, ruski predsednik mora da "GASI VATRU"

USKORO SASTANAK PUTINA I ERDOGANA: Turci otvorili PANDORINU KUTIJU, ruski predsednik mora da "GASI VATRU"

Podsećamo, sirijsko vazduhoplovstvo je 27. februara izvelo žestoke udare po okupatorskim turskim trupama, u kojima je poginulo 36 vojnika. 

Nakon toga, Turska je uzvratila napadima na sirijske položaje, u kojima je navodno ubijeno na stotine sirijskih vojnika, što je očigledna propaganda čiji je cilj da da vetar u leđa džihadistima.

Erdogan je zapretio Evropi da će pustiti migrante ukoliko ne dobije podršku za akciju u Idlibu, i odmah je prešao sa reči na dela. Turci su povukli graničare sa bugarske granice, a mornarici je naređeno da prestane sa kontrolom i zaustavljanjem migrantskih čamaca.

22:38
Sukob na grčkoj granici, policija upotrebila suzavac, na reci Marici uhapšeno 66 migranata

Grčka policija upotrebila je suzavac da rastera migrante koji su na policajce bacali kamenje.

Migranti su u pokušajima da pređu na grčku teritoriju iz Turske kamenjem napali grčku policiju na tursko-grčkoj granici u severnom delu Evrosa.

- U protekloj noći zabeleženo je oko 9.600 pokušaja migranata i izbeglica da pređu na grčku teritoriju - rekao je zamenik ministra odbrane Grčke Alkiviadis Stenis koji se inače nalazi u kritičnim zonama.

Samo jutros je 4.000 migranata sprečeno da iz Turske silom uđu u Grčku, rekao je danas u Atini portparol Vlade Steljos Pecas, posle hitnog sastanka kojim je predsedavao premijer Kirijakos Micotakis. Po rečima Pecasa, na granici duž reke Marica je uhapšeno 66 migranata.

21:15
Micotakis migrantima: Ne pokušavajte da ilegalno uđete u Grčku – bićete vraćeni

Grčki premijer Kirijakos Micotakis poručio je, posle vanrednog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost sazvanog zbog eskalacije situacije s migrantima na granici s Turskom, da je doneta odluka da se na masksimalan nivo podignu napori za sprečavanje ilegalnih ulazaka u zemlju i obezbedi granica.

- Od ovog trenutka u narednih mesec dana nećemo primati nijedan novi zahtev za azil - napisao je Micotakis na Tviteru.

On je podsetio da su grčke granice i spoljne granice EU.

​- Zaštitićemo ih. U utorak ću sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom posetiti grnični prelaz Evros. Još jednom – ne pokušavajte da ilegalno uđete u Grčku – bićete vraćeni.

Portparol vlade Stelios Pecas kaže da se situacija s migrantima tumači kao pretnja po nacionalnu bezbednost i da se u skladu s tim preduzimaju odgovarajuće mere.

20:32
Rusija ne može da garantuje bezbednost turskih aviona

Rusija, nakon odluke sirijskih vlasti da zatvori vazdušni prostor iznad Idliba, ne može da garantuje bezbednost turskoj avijaciji u Siriji.

To je na brifingu rekao rukovodilac Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji Oleg Žuravljov.

20:19
Sirijska vojska i Hezbolah gaze tursku vojsku u istočnom Idlibu

Zajedničkim snagama su oslobodili veći deo grada Sarakiba, koji je jedan od ključnih strateških centara provincije Idlib. Osim Hezbolaha, sirijska armija ima i podršku avijacije.

20:05
Oglasio se Bugarski premijer

 Bugarska vlada sa velikom pažnjom prati stanje u Siriji i situaciju sa migrantima, objavio je na svom fejsbuk profilu bugarski premijer Bojko Borisov.

- U vezi ove situacije, danas sam razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisem - napisao je Borisov.

On je dodao da će se sutra uveče u Ankari sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

20:00
Mađarska potpuno zatvorila granice za migrante

 Mađarska na neodređeno vreme obustavlja prijem ilegalnih migranata u tranzitne centre na svojoj južnoj granici, s obzirom na "veze između novog virusa i migracija", rekao je danas Ðerđ Bakondi, savetnik premijera za unutrašnju bezbednost.

18:28
Meštani Lezbosa napali migrante lancima i kamenjem

Uz povike "Vratite se u Tursku!", grupa stanovnika Lezbosa je sprečila pedesetak migranata da čamcem pristanu na njihovoj obali, posle nekoliko sati na moru.

U luci Termi, meštani gnevni zbog dolaska nekoliko čamaca, sprečili su migrante, među kojima i maloletnike, da se iskrcaju, dovikujući uvrede lokalnom predstavniku Visokog komisarijata UN za izbeglice (UNHCR).

Više o ovome pročitajte OVDE.

16:23
Turski avioni dva puta narušili vazdušni prostor Sirije

Turski avioni F-16 su danas dva puta narušili vazdušni prostor Sirije i oborili su dva sirijska aviona iznad Idliba, rekao je izvor u sirijskom Ministarstvu odbrane.

- Turski avioni F-16 su dva puta upadali u vazdušni prostor Sirije. Oni su napali i oborili dva sirijska aviona iznad Idliba - naveo je taj izvor.

Piloti su se, prema njegovim rečima, uspešno katapultirali i sada su na bezbednom.

Inače, od danas je na snazi odluka o zatvaranju vazdušnog prostra iznad te zone.

Isti izvor je rekao i da je sirijska PVO uništila šest udarnih bespilotnih letelica oružanih snaga Turske u Idlibu. Te bespilotne letelice su vršile napade na položaje sirijskih snaga, podržavajući teroriste.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je ranije danas da su oborena dva bombardera Su-24 sirijskih vlasti.

- Uništena su dva sistema PVO, od kad je jedan oborio naš dron. Oborena su i dva aviona Su-24 sirijskog režima (predsednika Bašara Asada), koja su napala naše avione - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

16:13
Grčke vlasti upozoravaju migrante SMS porukama

Migrantima koji su došli do grčke granice vlasti su poslale SMS poruke: "Pojačali smo sigurnosne mere, ne prelazite granicu."

16:10
Oslobođen još jedan novinar u Turskoj

Glavni urednik Sputnjika Turska Mahir Boztepe pušten je na slobodu, saopštila je njegova supruga. Prethodno je oslobođeno još troje novinara koje je privela turska policija.

16:09
Migranti napali policiju kamenjem, odgovor - suzavcem

Grčka policija upotrebila je suzavac da rastera migrante koji su na policajce bacali kamenja.

Migranti su u pokušajima da pređu na grčku teritoriju iz Turske kamenjem napali grčku policiju na tursko-grčkoj granici u severnom delu Evrosa.

- U protekloj noći zabeležani su oko 9. 600 pokušaja migranata i izbeglica da pređu na grčku teritoju - rekao je zamenik ministra odbrane Grčke Alkiviadis Stenis koji se inače nalazi u kritičnim zonama.

15:58
Turska vojska objavila snimak napada bespilotnim letilicama na sirijsku vojsku

Turska vojska objavila je novi snimak snimljen bespilotnim letilicama koje su gađale položaje snaga sirijske vlade Bašara El Asada u Šerakibu i drugim delovima Idliba, prenosi Anadolija.

Na snimku se vidi moment uništavanja tenka, oklopnog transportera, artiljerijski uporišta i vojnika Asadovih snaga.

15:47
Oslobođeno troje od četvoro novinara

Troje novinara Sputnjika Turska, koji je privela turska policija, su oslobođeni.

Tursko Tužilaštvo nije ustanovilo da su oni na bilo koji način prekršili zakon. Novinari su već izašli iz zgrade Palate pravde u Ankari, gde su dočekani aplauzima.

Ukupno je privedeno četvoro novinara.

15:36
Evropa šalje pojačanje na grčko-tursku granicu

Evropska agencija za nadzor granice Frontex objavila je da šalje pojačanja i da je podigla nivo uzbune na grčko-turskoj granici, gde hiljade migranata pokušava da uđe u EU.

- Podigli smo nivo uzbune na visok za sve granice s Turskom, rekla je portparolka Fronteksa u izjavi objavljenoj u Briselu.

- Od Grčke smo primili zahtev za dodatnu pomoć. Već smo preduzeli korake za preusmeravanje tehničke opreme i dodatnih snaga u Grčku - dodala je portparolka Fronteksa.

15:25
Tursku dosad napustilo više od 76.300 migranata

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu saopštio je danas da je preko Jedrena do sada Tursku napustilo više od 76.300 neregularnih migranata, javlja Anadolija.

- Do 09.55 sati po lokalnom vremenu preko Jedrena našu zemlju je napustilo 76.358 migranata - naveo je resorni ministar u poruci na Tviteru.

Tokom jučerašnjeg dana Tursku je napustilo 36.776 migranata.

Migranti iz Turske u kolonama su krenuli ka Evropi preko provincije Jedrene koja je smeštena na turskoj granici sa Grčkom i Bugarskom.

Hiljade migranata stigle su na granični prelaz Kapikule i napuštaju Tursku ka Grčkoj. Turski graničnici ih ne sprečavaju u tome od petka, navodi Anadolija.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan juče je izjavio da je ta zemlja i ranije upozoravala da neće moći podneti teret novog migrantskog vala i da će morati otvoriti granice ako se nastavi kriza i migrantski val iz Sirije.

15:23
Micotakis sazvao Sednicu saveta bezbednosti zbog migranata

Grčki premijer Kirijakos Micotakis zbog situacije sa migrantima i izbeglicama na tursko-grčkoj granici sazvao je sastanak vladinog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ujedinjene nacije danas su saopštili da je najmanje 13. 000 lica na tursko-grčkoj granici, nakon što je Ankara saopštila da više neće zaustavljati migrante da nastave ka Evropu.

15:22
Stanje na bugarsko-turskoj granici mirno

Stanje na bugarsko-turskoj granici danas je mirno i bugarska vlada tvrdi da je nije prešao nijedan ilegalni migrant.

Zableženi su samo sporadični pokušaji prelaska granice ali su oni sprečeni, prenose bugarski mediji.

15:18
Hitan sastanak ministara unutrašnjih poslova zbog migranata

Evropska komisija zatražila je sazivanje hitnog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU nakon što je Turska otvorila svoje granice za migrante koji žele da se domognu Evrope.

Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas, glavni evropski funkcioner za migrantsko pitanje, zatražio je danas od Hrvatske sazivanje hitnog sastanka, prenosi Hina.

Šinas je napisao na Tviteru da se tim povodom obratio hrvatskom ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću kako bi zatražio hitni sastanak ministara unutrašnjih poslova.

Hrvatska predsedava EU, a on je dodao da se konsultuje i sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen i grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom. 

13:49
Nesuđena naslednica Merkelove napada Rusiju i Asada

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer pozvala je Evropsku uniju i Ameriku da zajedničkim snaga pojačaju pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina i sirijskog lidera Bašara Asada, kako bi se okončao rat u Siriji.

Na ovakve izjave, čiji je glavni cilj da diskredituju Ruse, a Asada prikažu kao "životinju" koja napada svoju zemlju (?!) smo već navikli, ali je opasno što se ovaj put nemačka ministarka poziva na EU i na Vašington.

Ona smatra da se to mora učiniti kako bi se "otvorio put ka političkim pregovorima, koji bi okončali strašan rat u Siriji".

Istovremeno, predsednik Odbora za spoljne poslove Bundestaga Norbert Retgen takođe je izjavio da Zapad treba da razmisli o uvođenju dodatnih sankcija protiv Rusije.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin nema razloga da odgovori na pozive Evrope, jer nije morao da plati rat.

13:05
Turci počeli da hapse novinare, Sputnjik prvi na udaru

Glavni urednik Sputnjika u Turskoj Mahira Boztepe zadržan je u policiji, saopštila je glavna i odgovorna urednica MIA "Rusija sevodnja" i agencije Sputnjik Margarita Simonjan.

- Pripadnici turske policije su danas, oko 13.20 stigli u redakciju Sputnjika u Istanbulu tražeći sastanak sa predstavnicima agencije. U isto vreme u kancelariji su se nalazili samo dežurni radnici. Policajci su izjavili da neće napustiti prostorije agencije, dok se ne sastanu sa predstavnicima agencije - saopštili su iz redakcije Sputnjika u Turskoj.

Sastanak šefa predstavništva agencije u Istanbulu Maksima Durnjeva, advokata agencije, generalnog konzulata Rusije i turske policije održava se u kancelariji agencije u Istanbulu. 

12:49
Amerikanci špijuniraju ruske baze u Siriji

Američki strateški izviđački avion RC-135W obavio je višesatno izviđanje u blizini sirijske obale i ruskih baza Hmejmim i Tartus, navode zapadni portali koji prate letove avijacije.

Američki izviđački avion pod nazivom CLUCK51 koji je poleteo sa aviobaze Suda-bej na grčkom ostrvu Krit, više od tri sata je leteo duž sirijske granice.

Avion koji može da vrši elektronsko izviđanje po velikoj dubini teritorije protivnika, leteo je na rastojanju od oko 50-60 kilometara od ruskih baza, na visini od 9.600 metara iznad međunarodnih voda istočnog Sredozemlja.

Kako se navodi, u trenutku eskalacije situacije u Siriji proteklog petka, ruske fregate "Admiral Makarov" i "Admiral Grigorovič", sa raketnim kompleksima "kalibar" prošle su kroz Bosfor i Dardanele i uputile se u istočno Sredozemlje.

12:35
Turci oborili dva sirijska aviona

Sirijska vlada je potvrdila da su Turci oborili njihova dva aviona - jedan Su-24 iznad Beneha a drugi iznad Arihe. Svi piloti su se uspešno katapultirali i sleteli na sigurno.

Podsećamo, turski mediji su objavili ranije danas da je oboren sirijski avion, ali se na kraju ispostavilo da su džihadisti ustvari oborili turski dron - više o tome pročitajte OVDE 

12:26
Trenutna situacija u Idlibu

Na priloženoj mapi možete videti trenutnu situaciju sirijskoj provinciji Idlib, poslednjem velikom bastionu džihadista u arapskoj republici.

Idlib
Idlib / Izvor: Foto: Printscreen/liveuamap

Teroristi uz podršku turske vojske jurišaju na samom jugu provincije, gde su zauzeli više manjih mesta. Drugo žarište sukoba je u blizini Sarakiba, koji je posle oslobođenja ponovo pao u ruke džihadista.

11:55
Turska pokreće akciju "Prolećni štit"

Ministar za nacionalnu odbranu Turske Hulusi Akar saopštio je da se u sirijskom Idlibu izvodi operacija pod nazivom "Prolećni štit".

- Uspešno se nastavlja operacija "Prolećni štit" koja je bila započeta 27. februara kao odgovor na napad na turske vojnike. Do danas je uništen jedan dron i osam helikoptera, 103 tenka, 72 haubice, tri sistema PVO i ubijeno 2212 vojnika režima (predsednika Sirije Bašara Asada) - javljaju turski mediji.

Više o tome šta je rekao Akar možete pročitati klikom OVDE

11:00
Oboren turski dron iznad Sirije

Sirijska armija je demantovala da je njihov avion oboren iznad Idliba, i naveli su da je u pitanju ustvari srušen turski dron. U isto vreme Damask je zatvorio nebo nad Idlibom. Zanimljivo je da džihadisti slave obaranje "ruskog" aviona, iako je jasno po snimcima da je u pitanju turski dron.

- Komanda Oružanih snaga saopštava da zatvara vazdušni prostor za avione i dronove iznad severozapadnog dela Sirije, posebno iznad provincije Idlib. Svaki avion koji naruši vazdušni prostor smatraće se neprijateljskim i biće oboreni kako se ne bi dozvolilo da realizuju svoje zadatke - navela je sirijska komanda.

Više o ovom konfuznom incidentu, uz video materijal, možete pročitati i pogledati klikom OVDE

AMERIČKI NOSAČ AVIONA UPLOVIO U SREDOZEMLJE: Gomilaju trupe zbog ERDOGANOVOG LUDILA, stižu i NUKLEARNE PODMORNICE

AMERIČKI NOSAČ AVIONA UPLOVIO U SREDOZEMLJE: Gomilaju trupe zbog ERDOGANOVOG LUDILA, stižu i NUKLEARNE PODMORNICE

BITKA ZA IDLIB: Sirijska armija brani svoju zemlju od Turaka i terorista, migranti nadiru ka Evropi (VIDEO)

BITKA ZA IDLIB: Sirijska armija brani svoju zemlju od Turaka i terorista, migranti nadiru ka Evropi (VIDEO)

MAKRON RAZGOVARAO SA PUTINOM I ERDOGANOM O IDLIBU: Francuska iznela svoju želju, a evo šta traži od Turske!

MAKRON RAZGOVARAO SA PUTINOM I ERDOGANOM O IDLIBU: Francuska iznela svoju želju, a evo šta traži od Turske!

DOSTA IM JE ERDOGANOVOG LUDILA! Rusi neće TRPETI BEZOBRAZLUK, "jedan na jedan" sa Asadom je NEPRIHVATLJIVO

DOSTA IM JE ERDOGANOVOG LUDILA! Rusi neće TRPETI BEZOBRAZLUK, "jedan na jedan" sa Asadom je NEPRIHVATLJIVO

RUŠE SE NEOOTOMANSKI SNOVI: Erdoganov ponos PAO U BLATO, za sat vremena oborena ČETIRI TURSKA DRONA (FOTO/VIDEO)

RUŠE SE NEOOTOMANSKI SNOVI: Erdoganov ponos PAO U BLATO, za sat vremena oborena ČETIRI TURSKA DRONA (FOTO/VIDEO)

 

Piše:
Srbija Danas
01.03.2020. 12:13