broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ceo svet prati dešavanja na Bliskom istoku: Ovako je izgledao dan kada je SAD napala Siriju (FOTO/VIDEO)

14.04.2018. 04:06 00:59
Piše:
Srbija Danas
Sirija
Sirija / Izvor: SD/ilustracija
Napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom

Amerika je noćas krenula u vojni napad na Siriju, zajedno sa Francuskom i Velikom Britanijom, po naređenju Donalda Trampa, kada je ispaljeno više od 100 projektila na Damask i Homs. 

00:50 - Poštovani čitaoci, zaključujemo blog povodom napada SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju i krizi koja preti da eskalira u rat svetskih razmera. Najnovije informacije saznajte u našem novom blogu koji će biti pokrenut u jutarnjim časovima Sve vesti iz Sirije Iraka i Jemena saznajte OVDE.

23:50 - Francuski predsednik odbio da Putinu predoči dokaze o Dumi

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je da ruskom kolegi Vladimiru Putinu pruži obaveštajne podatke koje dokazuju navodnu krivicu Damaska za incident u sirijskom gradu Dumi, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Više o tome pročitajte OVDE.

23:10 - Prvi čovek srpske ambasade u Damasku: Ne plašimo se, navikli smo

Milan Vijatović, prvi čovek ambasade u Damasku, jutro nakon američkog napada na Siriju priča kako je uživo izgledalo bombardovanje, kako su sve to doživeli Srbi koji žive u Siriji i da li će naša ambasada zbog svih događaja biti izmeštena.

Više o tome pročitajte OVDE.

23:05 - Novi udar u Siriji

Prema nepotvrđenim izveštajima nepoznati borbeni avioni bombardovali su iransku vojnu bazu u Siriji.

Više o tome pročitajte OVDE.

22:02 - Putin digao na noge ODKB: Ove zemlje će podržati Rusiju u odbrani Sirije

Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) na inicijativu Rusije saziva hitan sastanak saveta u vezi sa napadom zapadne koalicije na Siriju, saopštila je pres-služba ove organizacije.

21:31 - Velike demonstracije u Atini: Grčke i bugarske vlasti podržale agresiju na Siriju, narod izašao na ulice

U centru Atine večeras se okupilo nekoliko hiljada ljudi koji su protestovali zbog vazdušnih napada SAD, Britanije i Francuske u Siriji.

21:18 - Sastali se patrijarh i papa 

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril saopštio je danas da je sa papom Franjom telefonom razgovarao o vazdušnim udarima SAD, Britanije i Francuske u Siriji.

Više o tome pročitajte OVDE.

21:02 - Teroristima stigao kraj

Komanda sirijske vojske objavila je da je Istočna Guta oslobođena od militanata, javili su državni mediji. Prema novinarskoj agenciji SANA, sirijska vojska je odlučna da iskoreni terorizam u Siriji, bez obzira na to koje snage bi podržale teroriste, kako bi se obnovila sigurnost i stabilnost u zemlji.

Više pročitajte OVDE.

20:44 - Melanija podržala napade

Prva dama SAD Melanija Tramp pozdravila je danas vojnike zbog “prikazane hrabrosti tokom napada u Siriji”.

Više pročitajte OVDE.

20:03 -  Izrael hoće da se priključi napadima

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu dao je podršku SAD i njihovim saveznicama za agresiju koja je sprovedena danas u Siriji.

Podsećamo, neposredno pre napada Izrael je lansirao nekoliko raketa na T-4 vojni aerodrom u provinciji Homs.

U izraelskom napadu poginulo je 14 osoba, uključujući 7 iranskih vojnika.

Nakon napada, Iran je zapretio Izraelu da će odgovoriti na svaki sledeći napad.   

19:42 - Savet bezbednosti UN stao na stranu sile

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije usvojio rezoluciju koju je Rusija podnela povodom napada SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju, a u kojoj se predlaže osuda ovog napada. Dokument nije usvojen, jer nije imao dovoljno glasova podrške.

Više o tome pročitajte OVDE.

19:31 - Amerikanci profitiraju od napada na Siriju

Amerikanci ovim napadima razvijaju vojnu industriju. Ako nemate poligon da isprobavate oružje, da trošite stara sredstva, da isprobavate nova, ne možete ići napred. Oni iz ovoga profitiraju višestruko. To se meri milijardama dolara, ocenjuje Boriša Mandić, predsednik Udruženja nadzvučnih pilota.

Više o tome pročitajte OVDE.

19.08 - ISPOVEST žene koja je preživela BOMBARDOVANJE u Siriji: Tramp je MENTALNO BOLESTAN, a zbog OVOGA nas neće uplašiti sa svojim raketama

Sirijka je u par rečenica objasnila zašto napadi SAD nisu delotvorni. Amira Džaber, 46-godišnjom stanovnicom Homsa, grada u kome je napadnuto navodno hemijsko postrojenje je rekla da je spremna da umre za svoju zemlju. Njenu ispovest čitajte OVDE!

19.02 - Cela Rusija priča o ovoj izjavi Vučića o Siriji

 Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Siriji našla se kao udarna vest na najvećem ruskom mediju Raša Tudej. O kojoj izjavi je reč možete pogledati klikom OVDE!

19.01 - Od Srebrenice do Sirije: Amerikanci OPROBANOM taktikom hoće da sruše Asada

Poznata ruska televizijska mreža Rusija danas (Russia Today) uporedila je današnje događaje u Siriji sa događajima u BiH tokom prošlog građanskog rata. Više o tome čitajte OVDE!

18.38 - Gutereš: Ne pogoršavajte patnju sirijskog naroda

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je danas od svih država da se "suzdrže u ovim opasnim uslovima i da ne dovode do eskalacije i pogoršanja patnje sirijskog naroda".

On je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija rekao da su međunarodni istražitelji u Siriji spremni da posete mesto napada u Dumu, gradu u Siriji, zbog kojeg su SAD, Francuska i Velika Britanija napale Siriju, prenosi Rojters.

18.13 - Hejlijeva: Spremni smo kao zapeta puška da ponovo napadnemo

Sjedinjene Američke Države su spremne da ponovo udare na Siriju ako to bude potrebno, izjavila je Niki Hejli, stalna predstavnica te zemlje u Ujedinjenim nacijama.

- Spremni smo da nastavimo sa pritiskom ako sirijski režim bude toliko glup da ponovo testira našu odlučnost - rekla je Hejlijeva na zasedanju Saveta bezbednosti UN.

17.48 - Sutra sastanak Nemačke, Velike Britanije, SAD i Francuske u Londonu

Nemačka, Francuska, Velika Britanija i SAD će se sastati u nedelju u Londonu kako bi razgovarali o sledećim koracima nakon sinoćnjeg napada na Siriju, kaže Mas.

"Radićemo zajedno sa Francuskom na stvaranju novog međunarodnog formata uticajnih država, koje će dati snagu novom političkom procesu", rekao je Mas, dodajući da će Nemačka koristiti bilateralne veze da obezbedi da Rusija zauzme "konstruktivan" stav po pitanju Sirije, prenosi Rojters.

17:46 - Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN

Rusija je pozvala hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o napadu koji su u subotu u Siriji izveli SAD, Velika Britanija i Francuska, nazvavši napad očiglednim nepoštovanjem međunarodnog prava.

Sednicu SB UN možete uživo pratiti OVDE.

17.37 - Dim iznad Damaska i deset sati nakon napada

Dim se vije iznad sirijske prestonice, Damaska, i deset sati nakon udara raketa SAD, Francuske i Velike Britanije.

Stanovnike Damaska probudile su jake eksplozije nešto pre zore, a iz ruševina istražnog instituta u okrugu Barzeh u Damasku, za koji zapadne sile tvrde da je korišćen u svrhe razvijanja hemijskog naoružanja, i dalje kulja dim, navodi Rojters.

17:35 - Počela istraga o navodnom "hemijskom napadu"

Misija Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) stigla je u prestonicu Sirije kako bi započela istragu u vezi sa navodnom hemijskom napadu u Dumi.

17:12 - Italija neće podržati operacije SAD protiv Sirije

- Naša tradicionalna podrška Americi na bilo koji način ne znači da ćemo započeti operacije iz italijanskih baza koja su direktno usmerena na Siriju -  rekao je italijanski premijer Paolo Đentiloni u hotelu "Palaco Čigi" u Rimu u subotu.

17:02 - Rusija predlaže rezoluciju SB UN za osudu agresije u Siriji

Rusija je danas predložila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, kojom bi se osudila "agresija SAD i njihovih saveznika protiv Sirijske Arapske Republike zbog kršenja međunarodnog prava i povelje UN", javlja Rojters. 

16:48 - Lavrov izvrgao ruglu odluku SAD: Napad na Siriju zasnovan na objavama s društvenih mreža

Zapad ne zasniva svoj napad na Siriju ničim drugim osim informacija preuzetih iz medija i društvenih mreža, izjavio je u subotu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

16:32 - Hrvati uvek na strani zla

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je danas, nakon što su SAD, Velika Britanija i Francuska izveli vazdušne udare na Siriju, da "Hrvatska podržava partnere i saveznike u naporima sprečavanja svakog daljeg korišćenja hemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva".

16:27 - Teroristi nezadovoljni

Teroristi u Siriji nisu zadovoljni napadom SAD, Francuske i VB na Siriju, nazvavši ga "farsom" jer je Bašar al-Asad još na vlasti. 

Više o tome pročitajte OVDE.

16:12 - Ruski ambasador u Beogradu, jednom izjavom, ponizio Ameriku

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin komentarisao je na svom nalogu na Tviteru napad na Siriju.

Više o tome šta je rekao Čepurin, pročitajte OVDE.

15:54 - Ruski sistem "pancir" brani sirijsko nebo

Snage vazdušne odbrane Sirije presrele su 71 projektil koji su ispalili američka, britanska i francuska vojska, od 103. Ta informacija je navedena tokom informisanja šefa Glavne operativne direkcije Glavnog štaba Oružanih snaga Rusije, general-pukovnika Sergeja Rudskoga.

Šta je "pancir" i kako izgleda, pogledajte OVDE.

15.32 - Demonstracije širom sirijskih gradova

Demonstranti su se okupili u Alepu kako bi osudili vazdušne udare protiv Sirije.

Demonstranti su mahali sirijskim i ruskim zastavama dok su igrali tradicionalni sirijski ples Dabke. Mnogi su nosili fotografije sirijskog predsednika Bašara Asada.

Kako izgledaju ulice ALEPA, pročitajte OVDE.

15:11 - SRAMNO! Pentagon se poziva na međunarodno pravo!

15:09 - Pentagon se uživo oglašava, tvrde da su uspešno pogodili sve mete

Obraćanje počelo osuđivanjem "korišćenja hemijskog oružja".

15:04 - Oglasio se i Liban

Libanski ministar odbrane Iakoub Saraf izjavio je danas da Liban osuđuje napad na Siriju.

14:55 - Moskovljani donose cveće ispred sirijske ambasade

U znak solidarnosti sa Sirijom, koju su protekle noći napale SAD, Britanija i Francuska, Moskovljani danas donose cveće ispred zgrade sirijske ambasade u centru ruske prestonice.

14:49 - Trampov prvi TVIT posle bombardovanja Sirije

14:45 - Tramp naređuje Terezi Mej

Lider britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin optužio je premijerku Terezu Mej da čeka na instrukcije američkog predsednika Donalda Trampa o tome kako da odgovori na navodno korišćenje hemijskog oružja u Siriji.

Evo ko je ON: Protiv bombardovanja Sirije u Britaniji je ustao SAMO JEDAN ČOVEK (FOTO)

14:44 - Datum napada na Siriju nije slučajno izabran: Evo zašto je prvi projektil ispaljen baš JUTROS

14:42 - Ajatolah Hamnej: Tramp, Markon i Mejova su kriminalci

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej nazvao je danas "kriminalcima" predsednika SAD Donalda Trampa, njegovog francuskog kolegu Emanuela Makrona i britansku premijerku Terezu Mej.

Hamnej je udare SAD, Francuske i Britanije na Siriju nazvao "zločinom" od kog, kako je rekao, neće biti nikakve koristi

14:39 - Rusija smatra da SAD napadom žele da spreče sprovođenje istrage o navodnom hemijskom napadu.

14:35 - Novi Trampov "tvit"

Predsednik SAD je pohvalio svoju vojsku na novom "tvitu".

14:29 - Oglasio se Donald Tramp

- Perfektno izvršen napad prošle noći. Hvala Francuskoj i Velikoj Britaniji na njihovoj mudrosti i na snazi njihove vojske. Nismo mogli imati ostvariti bolji rezultat. Misija ispunjena!

14:04 - Ovaj detalj napada na Siriju neobično PODSEĆA na bombardovanje SRJ 1999. godine

14:02 - HITNO! Savet bezbednosti u 18 časova o Siriji!

13:57 - Vole agresije: Albanija i Ukrajina podržale napad na Siriju

- Mi smo na strani naših saveznika i podržavamo odluku predsednika Trampa da se zaštite životi ljudi, ljudska prava i sve radnje koje ne samo što kažnjavaju varvarske postupke, već stvaraju sigurnost i stabilnost širom sveta - izjavio predsednik Albanije Iljir Meta.

Na strani onih koji su ih STVORILI: Albanija podržala napade na Siriju (FOTO)

Napad na Siriju podržala je i Ukrajina.

13:53 - Zvaničnik Putinove stranke sutra sa Asadom

Sekretar generalnog saveta Jedinstvene Rusije, Andrej Turčak se nalazi u radnoj poseti Damasku i sastaće se sutra sa Asadom.

13:47 - Francuzi ponovo prete Siriji!

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan je izjavio da bi novi udari mogli biti u planu ukoliko Damask ponovo pređe "crvenu liniju", odnosno upotrebi hemijsko oružje.

Pretnje Siriji se nastavljaju: Bombardovaćemo vas OPET ako pređete "CRVENU LINIJU"

13:32 - Asad i Ruhani razgovarali

Lider Irana Hasan Ruhani osudio je napade SAD, Francuske i VB u Siriji.

13:28 - Berni Sanders ne osuđuje napad u Siriji, već napada Trampa što odlučuje umesto Kongresa

Očekivane reakcije iz američke Demokratske stranke.

Berni Sanders
Berni Sanders / Izvor: Profimedia

Tim Kejn je izneo sličnu kritiku.

13:23 - Reakcija američkog Senata

Američki senatori različito su reagovali na vazdušne napade koju su zapadne zemlje predvođene SAD pokrenule protiv Sirije.

Americki Senat
Americki Senat / Izvor: Profimedia

Jedni osuđuju napad na Siriju bez dozvole Kongresa i jakih dokaza dok drugi pozdravljaju potez američkog predsednika Trampa i njegovih saveznika.

Napad na Siriju izazvao HAOS u američkom Senatu: Tramp nezakonito ispalio rakete

12:59 - Istražitelji, ipak, stižu u Dumu

Inspektori za oružje iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) planiraju da sprovedu svoje planove da danas odu na mesto navodnog napada hemijskim oružjem u sirijskom gradu Dumi, prenose zapadni mediji pozivajući se na dva neimenovana diplomatska izvora.

12:57 - Asad: Bombardovanje ujedinilo sirijski narod

Bombardovanje Sirije od strane SAD, Velike Britanije i Francuske još više je ujedinilo sirijski narod kada je reč o borbi protiv terorizma, izjavio je sirijski predsednik Bašar el Asad.

12:51 - Prvi snimak bombardovanog naučnog centra u Siriji 

Objavljen je prvi snimak naučno-istraživačkog centra Barzeh u Siriji nakon napada zapadnih sila na Siriju. Više o tome čitajte OVDE!

12:49 - Pet ključnih detalja američkog napada na Siriju (FOTO/VIDEO)

12:47 - SAD obavestile Rusiju pre napada

Ambasador SAD u Moskvi, Džon Hantsman je izjavio da su SAD obavestile Rusiju pre napada o udaru na Siriju, kako bi se izbegle žrtve među Rusima i civilima.

Donald Tramp i Vladimir Putin
Donald Tramp i Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Pre toga je Džejms Matis izneo suprotnu tvrdnju.

12:36 - Zaharova o napadu na Siriju

Odluka zapadne koalicije da napadne Siriju doneta je na osnovu informacija iz medija i društvenih mreža, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Odluka za napad na Siriju doneta na osnovu informacija sa društvenih mreža

12:27 - ODKB se hitno sastaje

Rusija je sazvala hitno zasedanje ODKB-a zbog situacije u Siriji. Više o tome čitajte OVDE.

12:24 - Kina protiv udara u Siriji

Kina se danas snažno usprotivila upotrebi sile u međunarodnim odnosima i ocenila da bilo kakva vojna akcija mimo Savet bezbednosti UN predstavlja kršenje principa i osnovnih normi međunarodnog prava.

OGLASIO se Peking o napadu na Siriju: To je kršenje međunarodnog prava (FOTO)

12:02 - Asad se oglasio

On je izjavio da je ovaj napad usledio pošto je zapad uvideo da gubi kontrolu nad situacijom u Siriji.

Prvo obraćanje Asada posle bombardovanja Sirije: Zapad nas je napao jer je izgubio kontrolu nad situacijom u regionu

12:01 - Matis o američkim gubicima

Američki ministar odbrane Džejms Matis danas je rekao da nema izveštaja o američkim gubicima u napadu na Siriju, koji je opisao kao žestok, ali pažljivo kontrolisan.

Matis je naveo da je napad bio jednokratan udar kako Asad.

11:40 - Dokazi o protivpravnosti pred SB 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je objavilo da će izneti dokaze pred SB da je napad na Siriju protivpravan.

11:19 - RAT U SIRIJI: Evo na koje METE je Tramp poslao rakete i šta su pogodile (MAPA)

10:57 - Putin: Istorija će se pobrinuti za svoj tok kao što je ustanovljeno da su SAD odgovorne za MASAKR U JUGOSLAVIJI

VIŠE O TOME ČITAJTE OVDE

Putin BESAN poručio: Ustanovljeno je da su SAD odgovorne za MASAKR U JUGOSLAVIJI! Tako će biti i SADA

10:55 - Vrhovni lider Irana Ali Hamnei žestoko je osudio napad zapadnih zemalja na Siriju i naveo da se bombardovanjem neće postići ništa.

Žestoke osude iz Irana: Siriju napala banda KRIMINALACA

10:42 - Aleks Džons zaplakao uživo u programu zbog napada na Siriju

Američki voditelj Aleks Džons, koji je podržao Donalda Trampa na izborima, zaplakao je zbog napada na Siriju.

On je molio Trampa prethodnih dana da ne napadne Siriju i tvrdio da je Asad žrtva medijskih manipulacija. Ostaje da se vidi da li će i dalje podržavati Trampa, a svakako je da smatra da iza napada stoje tajni centri moći, mada je u naletu emocija sada i vređao Trampa.

Poznati američki voditelj briznuo u plač zbog napada na Siriju i rekao: Tramp se po*rao po svemu

10:35 - Tači svuda gura svoj nos

Lažni predsednik tzv. Kosova Hašim Tači saopštio je da podržava napade SAD, Velike Britanije i Francuske protiv "nehumanog Asadovog režima".

A koga ti uopšte zanimaš?! Zločinac Tači podržao napad na Siriju

10:21 - Oglasio se Vučić

Predsednik Vučić o Siriji: Ovo je za nas bolno podsećanje, ne treba da se mešamo

10:14 - Merkelova podržala napad na Siriju

Angela Merkel podržala je napad SAD, Francuske i VB na Siriju, ali je rekla i da Nemačka ne učestvuje u napadima.

Angela Merkel
Angela Merkel / Izvor: Profimedia

NEOČEKIVANO: Angela Merkel podržala napad na Siriju (FOTO)

10:00 - Šojgu se obratio naciji, sirijska vojska presrela 71 raketu

Ministar odbrane Rusije navodi u uživom obraćanju svetu šta je gađano u napadu SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju.

Završeno je njegovo obraćanje.

Sirijska PRO presrela je 71 raketu pri jutrošnjem napadu na Siriju!

9.52 - Putin: Napad na Siriju je kršenje Povelje UN

- Rusija najoštrije osuđuje napad na Siriju, u zemlji u kojoj ruski vojnici pomažu vlastima da se izbore sa terorizmom - istakao je Putin.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

On je izjavio da su SAD i njeni saveznici napali vojne i civilne objekte u Sirije kršeći povelju UN i međunarodno pravo, bez sankcija Saveta bezbednosti Putin.

Predsednik Rusije je dodao i da će Rusija sazvati hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi se razmotrilo agresivno ponašanje SAD i njenih saveznika u Siriji.

Putin je rekao i da agresija na Siriju dodatno komplikuje već tešku humanitarnu situaciju u zemlji, kao i da inicira novi talas migranata.

O Putinovoj izjavi čitajte OVDE!

9:35 - Marin Le Pen osudila napad na Damask

Lider Nacionalnog fronta Marin Le Pen osudila je napad Francuske na Siriju.

30.11.2014
30.11.2014 / Izvor: Profimedia

Ona je izjavila da je Francuska izgubila priliku da se u svetskoj areni pokaže kao nezavisna i uravnotežena država.

9:32 - Islamska država kreće u ofanzivu

U južnom delu Damaska IS je krenula u ofanzivu na sirijsku vojsku.

Očekuje se da će sirijska vojska odbiti ovaj napad.

Više o tome pročitajte OVDE.

9:29 - Francuska nije najavila napad Putinu

Francuska nije najavila napad na Siriju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. 

Informacija o toj činjenici je medijima stigla iz Jelisejske palate. 

09:16 - Asad stigao na posao

Predsedništvo Sirije objavilo je video snimak na kome se vidi kako predsednik Bašar el Asad jutros dolazi na posao nakon vazdušnih napada zapadnih zemlja predvođenih SAD.

Kako je izgledao dolazak Asada, možete pogledati OVDE.

09:07 - Pojavili se prvi snimci udara na Siriju

Kako je to izgedalo možete videti OVDE.

08:55 - Na ulicama Damaska vijore se ruske zastave

Vojnici, ali i civili praćeni ženama i decom u gradu održavaju "stihijski miting", a neretko se mogu videti ruske zastave kako vijore.

08:45 - Sirija poslala poruku Zapadu

Zapadni napad na Siriju neće imati nikakvog uticaja na rešenost sirijske vojske u borbi protiv ekstremista i uspostavljavanju kontrole nad celom zemljom, saopštilo je danas sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Varvarska agresija...neće se ni na koji način odraziti na rešenost i upornost sirijskog naroda i njihovih herojskih oružanih snaga - navodi se u saopštenju, prenosi sirijska državna novinska agencija SANA.

08:39 - Sastanak Putina i Šojgua

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi ga obavestio o svim dešavanjima u Siriji.

08:23 - Turska izrazila zadovoljstvo zbog napada

Turske vlasti izrazile su zadovoljstvo povodom raketnog napada na Siriju, saopštio je tursko Ministarstvo inostranih poslova.

Kako se navodi, postoji velika verovatnoća da je hemijski napad na Istočnu Gutu izvršen na osnovu naredbe Damaska, što predstavlja zločin protiv čovečnosti.

Turska veruje da svi slični postupci neće proći nekažnjeno, dodaje se.

08:16 - Tramp se obratio uživo

Američki predsednik Donald Tramp naredio napade na Siriju, a odmah nakon toga obratio se svetu u direktnom prenosu.

Tramp je istakao da se civilizovane nacije udružuju u borbi protiv režima koji je upotrebio hemijsko oružje i tom prilikom nazvao Bašara Al Asad čudovištem.

Govor američkog predsednika možete pogledati OVDE.

08:11 - Izrael podržao napade

- Predsednik SAD Donald Tramp je još prošle godine jasno stavio do znanja da upotreba hemijskog oružja prelazi crvenu liniju – rekao je neimenovani izraelski visoki zvaničnik i naglasio da su napadi u Siriji "opravdani".

Odnosi Izraela i Sirije su napeti. Izraelska vojska izvodila je napade na teritoriju Sirije u nastojanju da spreči uspostavljanje iranskog vojnog prisustva na tom području. Devetog aprila dva aviona F-15 izraelskih vazduhoplovnih snaga sprovela su napad na provinciju Homs iz vazdušnog prostora Libana.

07:59 - Sirija ustala protiv agresora

Stanovnici Damaska održavaju stihijski miting na trgu Umavin u centru grada, nakon što su rano u zoru SAD bombardovale tu zemlju.

Prenos mitinga uživo sa ulica Damaska, možete pratiti OVDE.

07:45 - Britanci traže samo rat

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej izjavila je jutros da je ovlastila britanske oružane snage da sprovedu koordinirane i ciljane vazdušne napade kako bi "degradirali sposobnosti sirijskog režima u vezi sa hemijskim oružjem i odvratili njihovu upotrebu".

Tereza Mej
Tereza Mej / Izvor: Profimedia

- Nastupamo zajedno sa našim američkim i francuskim saveznicima – saopštila je Mej i dodala da diplomatski napori nisu dali rezultat i da ne postoji praktična alternativa upotrebi sile protiv Sirije. - Ne radi se o intervencijama u građanskom ratu. Nije u pitanju promena režima. Radi se o ograničenom i ciljanom napadu koji će poslati jasan signal onome ko veruje da može da koristi hemijsko oružje bez kazne.

Više o tom pročitajte OVDE.

7:30 - Rusko ministarstvo se oglasilo

Rusija nije koristila sopstvene protivvazdušne snage prilikom odbrane sirijskih ciljeva od napada SAD i njenih saveznika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

7:27 - Posledice će biti strašne

Iransko ministarstvo spoljnih poslova oštro je osudilo zapadne države koje su sprovele zajednički masovni raketni udar na ciljeve u Siriji i upozorilo ih na "regionalne posledice".

Teheran je naglasio da su zapadne zemlje napale Siriju zbog poraza terorista u toj zemlji.

Više o tome pročitajte OVDE.

06:45 - Sirija pružila otpor agresoru

Više o tome pročitajte OVDE.

06:40 - Oglasio se Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron je na svom tviter nalogu objavio izjavu na arapskom jeziku u koja objašnjava postupak Pariza u vezi sa Sirijom.

„U subotu 7. aprila desetine muškaraca, žena i dece bili su žrtve primene hemijskog oružja u Dumi. Pređena je crvena linija. Zato je francuska vojska dobila naređenje da interveniše“, navodi se u izjavi.    

06.32 - Ni jedna raketa zapadnih zemalja nije ušla u zonu odgovornosti ruske vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, komentarišući jutrošnji napad SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju. Više o tome čitajte OVDE!

05:15 - Bombardovanje Damaska je trajalo oko 50 minuta.

05:10 -  Napad na Siriju je dostojan onih koji pretenduju na moralno liderstvo u svetu i smatraju sebe posebnim. . izjavila je Marija Zaharova.

05:05 - Kina, za sada, nije komentarisala napad na Siriju.

05:01 - U Damasku se nalazi delegacija Državne dume, koja zbog napada neće menjati program posete.

Damask, Sirija
Damask, Sirija / Izvor: Foto: Tanjug/AP

04:58- Mediji javljaju da se eksplozije čuju na granici Sirije i Libana.

04:58 - U napadu SAD je upotrebljeno dva puta više raketa nego 2017. godine, naveli su iz Pentagona.

05:08 - Ruska ambasada u Damasku nema informacije o tome da li je neki građanin Rusije postradao prilikom napada.

04:05 - Sirijski sistemi PVO odgovaraju na napad, javlja sirijska nacionalna agencija SANA.

04:01 - Napadi su počeli u 3:42 po srednjevropskom vremenu, a prema prvim informacijama, prvo je pogođen naučni centar u Damasku.

SAD su zajedno sa Francuskom i Velikim Britanijom započele vojnu operaciju protiv Sirije.

Amerika napala Siriju!

Rano jutros po našem vremenu, američki predsednik Donald Tramp naredio je napade na Siriju. Odmah zatim, počela je zajednička akcija SAD, Velike Britanije i Francuske.

- Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara Al Asada - rekao je Tramp.

Kako je rat počeo?!

Građanski rat u Siriji je oružani konflikt između predstavnika vlasti i opozicije u Siriji koju čine i brojne terorističke, radikalne, islamsitičke grupe, podržane od strane Zapada. 

Sve je počelo je 15. marta 2011. godine istovremenim demonstracijama u više sirijskih gradova protiv sirijske vlade i predsednika Sirije Bašara el Asada, pod uticajem Arapskog proleća. Demonstranti su tražili kraj vladavine Baas partije u Siriji, veća građanska i socijalna prava kao i odlazak sa vlasti Bašara el Asada. Protesti i demonstracije su kasnije prerasli u oružane sukobe a 2012. godine sukob pobunjenika i Vojske Sirije prerasta u građanski rat.

Ulaskom Rusije u rat na strani vlade u Damasku, zemlja je oslobođena od džihadista Islamske države i terorističkih opozicionih grupa.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao "snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja".

- Zajednički odgovor Amerike, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku - rekao je američki predsednik, navodeći da će akcija trajati sve dok "sirijski režim ne prestane da koristi hemijsko naoružanje".

Bi-Bi-Si javlja da se čuju eksplozije u okolini Damaska.

Sukob Irana i Izraela

Sirijska vlada ima podršku Irana i libanskog Hezbolaha, dok se na suprotnoj strani nalazi Izrael koji drži pod okupacijom deo Sirije poznatiji kao Golanska visoravan.

Jutros u 3:42 počeo američki napad

Pred samo istrebljenje terorista, isceniran je napad hemijskim oružjem u Dumi, a u sukob su se sada umešale neposredno SAD, Velika Britanija i Francuska.

Piše:
Srbija Danas
14.04.2018. 04:06 00:59