clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ASADOV ODGOVOR NA ERDOGANOVE PRETNJE: Novi napad sirijske vojske na turske položaje! IMA MRTVIH! (FOTO/VIDEO)

28.02.2020. 11:15 22:55
Piše:
Srbija Danas/Mediji
asad
asad / Izvor: SD/ilustracija
Turska vojska izvela je kopnene i vazdušne udare na pozicije sirijskih snaga, nakon pogibije 33 turska vojnika u Idlibu.

- Naša vojska, uz podršku iz vazduha i sa kopna, izvodi napade na pozicije režima (Bašara Asada). Nastavićemo da izvodimo napade i dalje - navodi se u saopštenju administracije predsednika Turske.

Požurite u TRAVELLAND jer POPUSTI na LUKSUZNA LETOVANJA ubrzo ISTIČU

Požurite u TRAVELLAND jer POPUSTI na LUKSUZNA LETOVANJA ubrzo ISTIČU

NAPETO NA SIRIJSKO-TURSKOJ GRANICI: Pogledajte uživo dešavanja iz ŽARIŠTA SUKOBA (VIDEO)

NAPETO NA SIRIJSKO-TURSKOJ GRANICI: Pogledajte uživo dešavanja iz ŽARIŠTA SUKOBA (VIDEO)

IZRAELCI HELIKOPTERIMA NAPALI SIRIJU! Udaraju sa leđa preko OKUPIRANOG GOLANA, nema kraja NJIHOVOM LUDILU (FOTO)

IZRAELCI HELIKOPTERIMA NAPALI SIRIJU! Udaraju sa leđa preko OKUPIRANOG GOLANA, nema kraja NJIHOVOM LUDILU (FOTO)

Turska je pozvala međunarodnu zajednicu i učesnike astanskog procesa da preuzmu odgovornost kako bi se zaustavio "zločin protiv čovečnosti koji vrši sirijski režim".

- Naša delatnost u Siriji se nastavlja, sve dok ne polomimo ruke onima koji posežu za našom zastavom - navodi se u dokumentu koji je objavljen na kraju sednice Saveta bezbednosti.

22:30
UN: Eskalacija u Idlibu jedan od najtežih događaja od početka rata

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš izjavio je da je eskalacija situacije u sirijskom Idlibu jednim od događaja, koji je izazvao najveću zabrinutost za sve vreme rata u Siriji.
On je istakao da je poslednjih dana više puta upozoravao na opasnost eskalacije situacije na severozapadu Sirije.

- Plašim se da smo, s obzirom na ono što se dogodilo u poslednjih 24 časa, dostigli tu tačku. To je jedan od događaja, koji je izazvao možda i najveću zabrinutost za sve vreme rata u Siriji - rekao je Gutereš.

Antonio Gutereš
Antonio Gutereš / Izvor: Profimedia

Prema njegovim rečima, sada je najneophodnije da se "momentalno prekine sukob, pre nego što situacija izmakne kontroli".

Gutereš je izjavio da je u tesnom kontaktu sa Rusijom i Turskom, i da je aktivno pozivao na prekid sukoba.

- Za sad nismo uspeli da to postignemo, ali se nadam da ćemo uspeti u najbližoj budućnosti - zaključio je generalni sekretar UN.

21:45
Novi napad sirijske vojske

Sirijska vojska pokrenula je novi artiljerijski napad u Idlibu, a tom prilikom je poginuo jedan turski vojnik  a dvojica su ranjena.

Podsećamo, u vazdušnim napadima sirijskih snaga sinoć u Idlibu ubijena su 33 turska vojnika.

Nakon toga, Turska je uzvratila napadima na sirijske položaje.

20:15
Sastanak Putina i Erdogana već sledeće nedelje!

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da se radi na tome da do susreta Vladimira Putina i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana dođe 5. ili 6. marta.

- U ovom trenutku, a posle telefonskog razgovora dvojice lidera, radi se na mogućnosti da se sastanak na najvišem novu održi 5. ili 6. marta, tj. sledeće nedelje - rekao je Peksov.

19:38
Erdogan nakon razgovora sa Angelom Merkel se složio: Potrebno izbeći humanitarnu katastrofu

Nemačka kancelarka Angela Merkel  i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o najnovijim sukobima u Idlibu i tom prilikom istakli neophodnost novog primirja i početka političkih pregovora u što skorije vreme. UN spremaju humanitarnu misiju za taj region.

Angela Merkel i Redžep Tajip Erdogan
Angela Merkel i Redžep Tajip Erdogan / Izvor: Profimedia

- Predsednik i kancelarka su razmotrili aktuelnu situaciju i događaje u Idlibu, uključujući i pitanje izbeglica. Kancelarka je osudila žestoke napade na turske snage i zahtevala okončanje ofanzive sirijske vojske i njenih saveznika. Oboje su se saglasili da je neophodno što pre dogovoriti se o novom primriju i početi političke pregovore što pre - navodi se u saopštenju iz kabineta kancelarke.

Merkelova je takođe prenela sagovorniku da je nemačka vlada solidarna kada je reč o humanitarnoj pomoći izbeglicama iz Idliba.

Erdogan je tokom dana imao čitav niz razgovora sa svetskim zvaničnicima u vezi sa sitaucijom u Idlibu, uključijući ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Donalda Trampa.

19:00
Erdogan Trampu: Ankara odlučna da potisne sirijske snage van zone u Idlibu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je tokom telefonskog razgovora s američkim predsednikom Donaldom Trampom potvrdio da je Ankara odlučna da potisne sirijsku vojsku van zone deeskalacije u Idlibu, navodi se u saopštenju administracije turskog lidera.

Tramp
Tramp / Izvor: Profimedia

- Tokom razgovora su razmotreni, pre svega, skorašnji događaji u Idlibu, kao i bilateralna i regionalna pitanja. Naš predsednik je podsetio na to da su krivci za podli napad na naše heroje dobili odgovor, a takođe je potvrdio odlučnost Turske da očisti teritoriju, koja je određena memorandumom o Idlibu iz Sočija, od snaga sirijskog režima - navodi se u saopštenju turske strane.

Oba lidera su se složila da je u najkraćem roku neophodno preduzeti dodatne korake kako bi se sprečila humanitarna katastrofa u Idlibu.

18:30
Bivši turski ministar: Turski cilj je svrgavanje Asada!

Bivši ministar spoljnih poslova Turske Jašar Jakis kaže da se ne zna tačno koja je strategija Ankare za izlaz iz krize u Siriji ali da se govori o stvaranju zone duž tursko-sirijske granice koju bi Turska kontrolisala kako bi se omogućilo izbeglicama da se tamo nastane. Jakis kaže i da Turska želi ostavku sirijskog predsednika Bašara Asada.

17:55
Turska traži primirje u Idlibu!

Turska je tokom razgovora sa Rusijom o Idlibu insistirala na održivom primirju i povlačenju sirijske armije van granica zone deeskalacije, saopštio je portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Pokušaj državnog udara u Turskoj
Pokušaj državnog udara u Turskoj / Izvor: Profimedia

Prema rečima portparola turskog Ministarstva, turska strana naglasila je potrebu da se što pre proglasi održivo primirje u Idlibu, smanji napetost i povuku snage sirijske armije van ganica, koje su određene sporazumom iz Sočija.

17:35
Oglasio se Damask: Turska vojska direktno učestvuje u akcijama terorista

Turska vojska direktno učestvuje u akcijama terorističkih grupa koje podržava u okolini grada Sarakiba u provinciji Idlib, saopštila je danas sirijska vojska.

U saopštenju se navodi da sirijske vladine snage odbijaju napade militanata i turskih snaga u toj oblasti, prenosi Tas s. 

Ističe se da militanti i Turska nisu postigli cilj u Sarakibu, zbog čega se Ankara fokusira na "navodne velike gubitke sirijske vojske, što ne odgovara realnosti" i dodaje da sirijska vojska stvara značajne gubitke neprijateljskim snagama.

Tenzije u Idlibu eskalirale su jutros kada je Ankara saopštila da su u napadu sirijskih vladinih snaga poginula 33 turska vojnika, dok je kao odgovor Turska napala više od 200 sirijskih vojnih ciljeva.

U ruskom mistarstvu odbrane kažu da su militanti terorističke organizacije Džabhat al-Nusra, koja je zabranjena u Rusiji, pokušala da pokrene veliku ofanzivu na Idlib, a da su turski vojnici koji su se našli na udaru sirijske vojske bili među militantima. 

17:10
Turske vlasti preuveličavaju informacije o gubicima sirijske vojske nakon napada turskih i proturskih snaga, izjavio je sirijski vojni izvor

Prema njegovim rečima, sirijska armija i dalje odbija napade terorista, koje podržavaju turske oružane snage, u oblasti grada Sarakiba u provinciji Idlib.

- Kako bi kompenzovala ono što predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nije uspeo da realizuje u Idlibu nakon pobede sirijske armije nad teroristima, Turska se usredsredila na preuveličavanje kada je reč o gubicima sirijske armije tokom odbijanja dvostrukog napada terorista i Turaka, i ignoriše realne gubitke napadača, kada je reč o ljudstvu i tehnici - saopštio je sirijski izvor za medije.

On je istakao da sirijska armija nastavlja da štiti stanovništvo i namerava da očisti celu teritoriju Sirije od terorista.

16:34
Lavrov: Zapad da prestani da koristi teroriste kako bi došao do svojih ciljeva!

Zapadne zemlje ne treba da ponavljanju sopstvene greške koristeći teroriste kako bi postigle svoje geopolitičke ciljeve, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je ocenio da spoljni igrači treba da blisko sarađuju u svim fazama kako bi se obezbedila deeskalacija u Siriji i da bi se sprečila bilo kakva kriza.

- To je naš cilj u dijalogu sa kolegama iz Evropske unije, NATO i SAD - rekao je Lavrov, prenosi Tas s.

On je istakao da Moskva potvrđuje punu posvećenost sporazumima o Idlibu koje su postigli ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan i pozvao je Ankaru da počne da se ponaša u skladu sa njima.

Lavrov je naveo da se sporazumi tiču onoga što mora biti urađeno u zoni deeskalacije Idliba, odnosno odvajanja normalne opozicije od terorista, demilitarizacije unutrašnjeg pojasa u toj zoni tako da niko ne može da granatuje položaje sirijske vojske i rusku vojnu bazu odatle, kao i osiguravanje nesmetanog korišćenja autoputeva koji prolaze kroz tu zonu, prenosi TAS S. 

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov / Izvor: Profimedia

- To ostaje naš zajednički cilj sa našim turskim kolegama. Ipak, od suštinskog je značaja da se započne sa sprovođenjem ovih sporazuma, budući da se stvari ne rade kako treba godinu i po dana - rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je prethodno rekao da su ruski i turski predsednik razgovarali telefonom o implementaciji sporazuma o Siriji, nakon što su 33 turska vojnika poginula u vazdušnim napadima u sirijskom Idlibu.    

On je izjavio i da su Rusija i Turska spremne da nastave saradnju kad je reč o Siriji.

TAS S je preneo da je Lavrov na konferenciji za novinare rekao da je Rusija zatražila od Sirije da zaustave operacije u Idlibu, kako bi se evakuisali povređeni ljudi.

Lavrov je, takođe, rekao da Moskva ne može da spreči sirijsku armiju da reaguje na teritorističke aktivnosti u Idlibu.

16:20
Šef diplomatije EU Žozef Borel razgovarao je s ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom o poslednjoj eskalaciji u Siriji, navodi se u Borelovom saopštenju na Tviteru.

- Razgovarao sam s ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom. Deeskalacija (u Siriji) ostaje ključni faktor za efikasno rešavanje problema na terenu. LJudska stradanja i gubitak života treba da se zaustave. Dobili smo potvrdu da Turska ostaje privržena zajedničkim sporazumima EU i Turske - ističe se.

16:10
Popularne društvene mreže Fejsbuk, Tviter, Instagram i Jutjub ponovo su dostupne korisnicima u Turskoj, prenose mediji

Problemi sa pristupom društvenih mrežama pojavile su se nakon prvih informacija da je na desetine turskih vojnika poginulo tokom vazdušnih napada u sirijskom Idlibu. Ranije su turske vlasti blokirale pristup društvenim mrežama nakon velikih terorističkih napada i tokom državnog udara u julu 2016. godine.

16:05
Velika Britanija zatražila je da danas bude održana vanredna sednica Saveta bezbednosti UN u vezi sa situacijom u Idlibu u Siriji.

- Tražili smo vanrednu sednicu SB UN u vezi s najnovijim događajima u Idlibu - rekao je neimenovavi diplomatski zvaničnik.

Sednica će najverovatnije biti održana u 16 sati po lokalnom vremenu.

Savez bezbednosti UN
Savez bezbednosti UN / Izvor: Profimedia/ilustracija

Turska vojska izvela je kopnene i vazdušne udare na pozicije sirijskih snaga, nakon pogibije 33 turska vojnika u Idlibu.

S tim u vezi oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije koje je saopštilo da pripadnici turske vojske, koji su se sinoć našli pod udarom sirijskih snaga, nije trebalo uopšte da se nalaze na toj lokaciji.

15:50
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general armije Valerij Gerasimov razgovarao je telefonom s predsednikom Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD, generalom Markom Milijem o situaciji u Siriji, prenosi Ministarstvo odbrane Rusije.

Valeri Gerasimov
Valeri Gerasimov / Izvor: Profimedia

- Strane su razmenile mišljenja o situaciji u Siriji i drugim pitanjima, koja su od obostranog interesa - navodi se u saopštenju.

Vojni načelnici su prethodni put razgovarali 18. decembra 2019. godine.

14:50
Erdogan najavio telefonske konsultacije sa liderima Zapadnih zemalja

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da će danas održati telefonski razgovor sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, nemačkom kanecarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i britanskim premijerom Borisom DŽonsonom.

Predmet razgovora, kako je najavljeno, biće situacija u sirijskom Idlibu.

Portparol administracije turskog predsednika Fahretin Altun je podsetio i da je Erdogan nešto ranije razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i tom prilikom dogovoreno je da organizuju susret što je pre moguće.

14:46
Turci ginuli van svojih kontrolnih punktova

Pripadnici turske vojske u Idlibu ginuli su isključivo van svojih kontrolnih punktova, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov nakon sastanka Saveta bezbednosti Rusije koji je ruski predsednik Vladimir Putin sazvao zbog eskalacije tenzija u Siriji.

- Ni jedan turski vojnik na tim punktovima nije stradao niti je bio izložen opasnosti. Tragični slučajevi su se dešavali isključivo na lokacijama gde su terorističke grupacije sprovodile napade, budući da turska strana nije saopštila da se tamo nalaze i pripadnici njene vojske - rekao je on.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov / Izvor: Profimedia

Peskov je naglasio da je Turska te kontrolne punktove u Idlibu postavila sa ciljem da prati aktivnosti terorističkih grupacija i spreči bilo kakve agresivne postupke terorista usmerene ka ruskim vojnim objektima, ali da u tome nije uspela.

- Naši turski partneri nisu uspeli da izvrše taj zadatak, budući da se veliki deo militanata nalazi van zone njihove kontrole - konstatovao je. 

14:00
Putin održao hitan sastanak - Rusija učinila sve za bezbednost turskih trupa

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je hitan sasatanak Saveta bezbednosti Rusije zbog situacije u sirijskom Idlibu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je učinila sve što je mogla za bezbednost turskih trupa na punktovima za nadgledanje tokom ofanzive snaga sirijske vlade na teroriste u Idlibu, rečeno je na sednici Saveta bezbednosti Rusije kojom je predsedavao predsednik Valdimir Putin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da ni jedan turski vojnik na tim punktovima nije bio u opasnosti, a da je do tragične smrti turskih vojnika došlo na mestima napada teroirističkih formacija, među kojima je veliki broj stranih plaćenika, među kojima i državljani bivšeg Sovjetskog Saveza.

On je, iznoseći zaključke sastanka, rekao da turska stana nije izvestila o prisustvu svojih vojnika u tim oblastima

Kako je rekao, ruski predsednik je tom prilikom izrazio veliku zabrinutost zbog oštre eskalacije situacije u Idlibu izazvane od strane terorističkih grupacija koje su sve agresivnije. 

12:44
NATO se jasno stavio na stranu Turske

NATO poziva Rusiju i Siriju da zaustave ofanzivu u Idlibu i poštuju međunarodno pravo, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i istakao da alijansa podržava Tursku.

Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu u sedištu NATO u Briselu
Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu u sedištu NATO u Briselu / Izvor: Profimedia

Stoltenberg je nakon sastanka ambasadora NATO, koji je inicirala Turska, nakon što su 33 turska vojnika poginula u vazdušnim napadima u sirijskom Idlibu, rekao da saveznici razmatraju dodatnu podršku Turskoj.

On je pozvao na deeskalaciju nasilja u Siriji.

12:20
Ruski brodovi uplovili u Mediteran

Rusija je u Sredozemno more poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama "Kalibar", izjavio je načelnik pres službe ruske Crnomorske flote Aleksej Ruljev.

Brodovi trenutno prolaze Bosfor i pridružiće se stalnoj floti ruske mornarice koja je raspoređena u Sredozemlju.

Ruljev je precizirao da se radi o fregatama "Admiral Makarov" i "Admiral Grigorovič" koje su opremljene visokopreciznim naoružanjem - raketnim kompleksom "Kalibar-NK".

On je podsetio da se u Sredozemnom moru već nalazi fregata "Admiral Esen", koja je tamo još od decembra prošle godine.

12:00
Lavrov upozorio Zapad

Ruski ministar spoljnih poslova je upozorio zapadne zemlje da ne ponove grešku sa korišćenjem terorista zarad realizacije sopstvenih geopolitičkih interesa u Siriji.

Kako je rekao, nikada u istoriji tako nešto nije uspelo.

sergej-lavrov
sergej-lavrov / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- Pozivam sve kolege da upamte da saradnja sa teroristima nije moguća, tim pre u kontekstu rešavanja sirijskog konflikta - dodao je Lavrov. 

11:30
Putin i Erdogan razgovarali telefonom

Ruski i turski predsednik Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o implementaciji sporazuma o Siriji, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. 

O tome šta su se dogovorili tokom razgovora više pročitajte klikom OVDE.

10:48
Oglasio se Hulusi Akar

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da su turske snage prilikom napada na Idlib gađale preko 200 ciljeva sirijskih položaja i tom prilikom likvidirale 309 sirijskih vojnika.

Hulusi Akar
Hulusi Akar / Izvor: Profimedia

Kako je precizirao, uništeno je pet sirijskih helikoptera i 23 tenka.

- Nakon izdajničkog napada na turske snage naši avioni i dronovi su izvršili napad na preko 200 ciljeva, a tom prilikom likvidirano je i 309 sirijskih vojnika - istakao je on. 

Informacije koje je izneo treba uzeti sa dozom opreza, pošto su Turci poznati po preuveličavanju broja ubijenih neprijateljskih vojnika.

10:22
Pojačano obezbeđenje ruske ambasade u Ankari

Turske vlasti pojačale su obezbeđenje ruske ambasade u Ankari nakon što su mediji objavili da je u Idlibu stradalo 33 turska vojnika.

Kako se precizira, u blizini ambasade trenutno patrolira nekoliko policijskih automobila, a škola pri ambasadi je zatvorena iz bezbednosnih razloga.

Ataše za medije Irina Kasimova pojasnila je da ambasadu Rusije u Ankari trenutno obezbeđuju pripadnici turskih specijalnih snaga.

10:16
Oglasili se predstavnici EU

Napetosti u sirijskom regionu Idlib mogle bi da eskaliraju u veliki međunarodni sukob, izjavio je najviši diplomata Evropske unije Žozep Borel dodajući da će blok razmotriti sve potrebne mere zaštite svojih bezbednosnih interesa.

Prema njegovim rečima, eskalacija u Idlibu mora hitno prestati, jer to takođe izaziva nepodnošljive humanitarne patnje i dovodi u opasnost civile, napisao je na svom Tviter nalogu šef spoljne politike EU.

Žozep Borel
Žozep Borel / Izvor: Profimedia

- EU poziva sve strane na brzu deeskalaciju i žali zbog svih izgubljenih života. EU će razmotriti sve neophodne mere radi zaštite svojih bezbednosnih interesa. U kontaktu smo sa svim relevantnim akterima - izjavio je Borel.

10:00
Ruski vojni analitičar okrivio Tursku za pogibiju vojnika

Odgovornost za smrt turskih vojnika u Idlibu leži na Ministarstvu odbrane Turske koje nije uspelo u doglednom vremenu da razdvoji teroriste od proturskih militantskih grupacija, izjavio je politički analitičar Igor Korotčenko.

On je podsetio da se na teritoriji Idliba nalazi oko 20.000 radikalnih islamista i terorista, a svega 2.500 proturskih boraca.

Igor Korotčenko
Igor Korotčenko / Izvor: Foto: YoutubePrintscreen/Vesti News

- Turska provocira, preko 1.000 specijalaca se nalazi na teritoriji Sirije. Naravno da će doći do žrtava - konstatovao je Koročenko.

09:20
Turci objavili prve snimke napada na sirijske trupe

 

09:10
U Idlibu preti sukob Turske i Rusije

Neprimerena aktivnost Turske u Siriji vodi ka izbijanju veoma ozbiljnog i opasnog konflikta ruskih i turskih i ruskih snaga, što je krajnje nepoželjno, izjavio je zamenik šefa komiteta za odbranu Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov.

On je podsetio na incident sa obaranjem ruskog aviona Su-24 u novembru 2015. godine od strane Turske, ali da je saradnja Moskve i Ankare uspešno obnovljena zahvaljujući dorboj volji rukovodstva i jedne i druge zemlje.

- Nadam se da Turska neće ponoviti tu grešku kada je reč o odnosima sa Rusijom - dodao je on.

08:40
Danas sastanak NATO pakta zbog Sirije

Ambasadori NATO sastaće se danas na zahtev Turske, nakon što su 33 turska vojnika poginula u vazdušnim napadima u sirijskom Idlibu, najavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- Danas će se sastati Savet NATO, na zahtev Turske, a na osnovu Člana 4 Severoatolantskog Sporazuma iz Vašingtona - napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Član 4 podrazumeva da članica NATO može zatražiti konsultacije ukoliko veruje da su njen integritet, politička nezavinost ili bezbednost ugroženi.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je kasno sinoć telefonom razgovarao sa Stoltenbergom.

HITNO ZASEDANJE NATO PAKTA! Erdogan ih MOLI ZA POMOĆ, pozivaju se na OZLOGLAŠENI ČLAN ČETIRI

HITNO ZASEDANJE NATO PAKTA! Erdogan ih MOLI ZA POMOĆ, pozivaju se na OZLOGLAŠENI ČLAN ČETIRI

RUSI POKOPALI TURKE! "Uopšte niste trebali da budete tamo!" - Morali da ih EVAKUIŠU tokom BEŽANIJE

RUSI POKOPALI TURKE! "Uopšte niste trebali da budete tamo!" - Morali da ih EVAKUIŠU tokom BEŽANIJE

PRVI SNIMCI TURSKIH NAPADA! Dronovi i avioni ZAPALILI IDLIB, evo zašto je Sirija sinoć KRVAVO ODGOVORILA (VIDEO)

PRVI SNIMCI TURSKIH NAPADA! Dronovi i avioni ZAPALILI IDLIB, evo zašto je Sirija sinoć KRVAVO ODGOVORILA (VIDEO)

TURCI NAPADAJU SIRIJU: Počeli kopneni i vazdušni UDARI, operacija u Idlibu postaje OTVORENI RAT

TURCI NAPADAJU SIRIJU: Počeli kopneni i vazdušni UDARI, operacija u Idlibu postaje OTVORENI RAT

NOVE TURSKE ŽRTVE U SIRIJI: Poginulo devet vojnika!

NOVE TURSKE ŽRTVE U SIRIJI: Poginulo devet vojnika!

 

Piše:
Srbija Danas/Mediji
28.02.2020. 11:15 22:55