scattered clouds
11°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

JEZIVA TIŠINA nad Bliskim istokom: Ruski razarači i podmornice drže na nišanu američke i NATO brodove

13.04.2018. 06:57 02:54
Piše:
Srbija Danas
Zabrinutost raste iz minuta u minut

Svet i danas strepi zbog najave napada zapadnih zemalja na Siriju!

Dva dana nakon najave predsednika SAD Donalda Trampa da "stižu američke pametne rakete" i saopštenja Rusije da će oboriti svaki američki projektil ispaljen ka Siriji ceo svet sa zabrinutošću prati da li će doći do trećeg svetskog rata. Britanska vlada dala je juče premijerki Terezi Mej "zeleno svetlo" da se pridruži SAD i Francuskoj u planiranju vojnih napada. Sastanak američkog predsednika Donalda Trampa sa njegovim timom za Siriju završen je sinoć bez konačne odluke o eventualnim vojnim udarima. 

Sirijska vojska
Sirijska vojska / Izvor: Profimedia

Portal Srbija Danas je inače prvi objavio da se spremaju vazdušni udari na Siriju i da je u Damasku proglašen znak za vazdušnu opasnost. I danas nastavljamo da pratimo sve događaje u vezi Sirije i dešavanja na Bliskom istoku.

01:10 - Kraj bloga

Poštovani čitaoci, zaključujemo blog o dešavanjima povodom navodnog hemijskog napada u Dumi i krizi koja preti da se eskalira u rat svetskih razmera.

Najnovije informacije saznajte u našem novom blogu koji će biti pokrenut u jutarnjim časovima.

Sve vesti iz Sirije, Iraka i Jemena pročitajte OVDE.

00:58 Ruski razarači i podmornice drže na nišanu američke i NATO brodove

Ruski borbeni brodovi i podmornice posmatraju i prate američke i NATO brodove u Istočnom Mediteranu, naveli su vojni diplomatski izvori, prenosi TAS S.

00:25 - Ruska vojska nije pronašla dokaze o navodnom napadu hemijskim oružjem

Ruska vojska saopštila je da njeni pripadnici nisu našli dokaze o navodnom vojnom napadu na sirijski grad Duma u Istočnoj Guti.

- Sudeći prema svedocima, uzorcima i istragama na lokacijama koje su sproveli ruski specijalisti i medicinari u Dumi, gde se navodni napad hemijskim oružjem dogodi, nisu nađeni tragovi otrovnih supstanci - rekao je direktor ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji Juri Jevtušenko.

00:15 -  Razgovarali Mej i Makron

Premijer Velike Britanije Tereza Mej i predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarali su večeras, ali još nisu poznati detalji konverzacije.

23: 47 - Demokrate traže rat

Demokrate u američkom Senatu, preciznije njih troje na čelu sa Džekom Ridom, poslale su pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu u kom su tražile da konstruiše javno i ubedljivo, ali pravno precizno objašnjenje koje bi omogućilo bilo koji napad.

23:17 - Turska poziva na mir

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je tokom telefonskih razgovora sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji su obavljeni ove nedelje, apelovao na mir i napore da se on povrati u Siriji

22:56 - Sirijska armija otkrila laboratoriju terorista za proizvodnju otrova

Sirijska armija pronašla je laboratoriju terorista za proizvodnju otrovnih supstanci u naselju Afranatis u Istočnoj Guti, prenosi sirijska nacionalna agencija Sana, pozivajući se na vojni izvor.

22:07 - SAD približile Siriji još jedan brod sa raketama "tomahavk"

Američka mornarica je približila još jedan brod naoružan raketama "tomahavk" na daljinu dometa projektila, dok predsednik Tramp i njegov tim za nacionalnu bezbednost razmatra obim i tajming očekivanog vojnog napada na Siriju, javlja AP.

21:45 - Satelit snimio kako Rusija razmešta ratnu mašineriju

Ruske vojne mašine primećene su kako se premeštaju u regionu Bliskog istoka, dok su "suhojevi" nadleteli američki razarač i francusku fregatu. Američki institut za ratne studije ISW prati izveštaje pomeranja vojnih snaga Rusije i Sirije još od prošlonedeljnog navodnog hemijskog napada. Kako piše, dva ruska supersonična aviona "Su-24" izvršila su 11. aprila niske prelete nedaleko od američkog razarača "Donalda Kuka" i francuske fregate "Akvitan". Istog dana Rusija je izvela vežbu na sirijskoj obali kako bi odvratila američke mornaričke manevre,

21:04 - Britanci negiraju umešanost

Britanski ambasador u UN Karen Pirs rekla je danas da Velika Britanija nije umešana u navodni napad hemijskim oružjem u Siriji, odbacivši optužbe ruskog Ministarstva odbrane.

- Ovo je groteksno, to je čista laž, najgora lažna vest ruske propagandne mašine koju smo videli - rekla je ona novinarima.

20:37 - Ako nas napadnu, branićemo se

Sirijski ambasador u UN Bašar Džafari je rekao da će se Sirija će braniti ako tri zemlje napadnu, prenosi AFP.

- Ove tri zemlje, SAD, Britanija i Francuskan ako misle da mogu da nas napadnu, naš suverenitet, nećemo imati izbora nego da aktiviramo član 51 Povelje UN, koji nam daje pravo da se branimo - rekao je on.

20:03 - Izrael oborio iranski dron?!

Mediji su objavili neproverenu infomaciju da su Izraelci oborili iranski dron koji je hteo da ih napadne.

Više o tome pročitajte OVDE.

19:44 - Hezbolah: Trampovi tvitovi nikoga ne plaše

Lider Hezbolaha Hasan Nasrala poručio je danas iz Bejruta američkom predsedniku Donaldu Trampu da niko nije zastrašen njegovim tvitovima.

"Svi ovi tvitovi i pretnje...ne plaše Siriju, Iran, Rusiju ili bilo koji pokret otpora u regionu", rekao je Nasrala na današjem izbornom skupu u Bejrutu, prenosi AP.

Nasrala ne istakao da nema dokaza, kao ni logike u tome da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje pri napadu na pobunjenički grad Duma u istočnoj Guti.

"Neko ko je u ćorskokaku bi možda koristio hemijsko oružje, ali zašto bi pobednik to radio", upitao se Nasrala.

On je napad na vazduhoplovnu bazu T4 u Homsu, kojom prilikom je poginulo nekoliko iranskih državljana, nazvao "istorijskom greškom".

Rusija, Iran i Sirija su optužili Izrael za napad na tu bazu, ali Izrael za sada nije potvrdio da su odgovorni za taj napad.

Kako je rekao, napad na vazduhoplovnu bazu T4 uvodi Izrael u novu fazu "direktnog sukoba" sa Iranom, prenosi AP.

19:01 - Oglasila se Kina

Suverenitet i teritorijalna celovitost Sirije moraju se poštovati, izjavio je stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim nacijama Vu Hajtao, govoreći o eskalaciji napetosti u arapskoj republici.

„Pozivamo strane da budu mirne i da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije situacije, te da probleme rešavaju mirno, kroz konsultacije i dijalog“, rekao je diplomata na zasedanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Kina je uverena da ne postoji vojno rešenje krize u Siriji. Jedini izlaz je političko rešavanje krize“, dodao je ambasador. 

18:35 -  Tramp još nije doneo odluku o mogućoj akciji u Siriji

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli izjavila je danas da američki predsednik Donald Tramp još nije doneo odluku o mogućoj akciji u Siriji, navodeći da su prema procenama Vašingtona snage sirijskog predsednika Bašara el Asada najmanje 50 puta koristile hemijsko oružje tokom sedmogodišnjeg sukoba u zemlji.

- Naš predsednik još nije doneo odluku o mogućoj akciji u Siriji. Ali ukoliko SAD i naši saveznici odluče da deluju u Siriji to će biti u odbranu principa oko kojeg se svi slažemo - rekla je Hejli na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, preneo je Rojters.

18:17 - Rusi razotkrili planove Zapada

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je danas na vanrednom sastanku Saveta bezbednosti UN da su SAD, Francuska i Britanija samo zainteresovane za svrgavanje vlade sirijskog predsednika Bašara el Asada i, kako je kazao, obuzdavanje Rusije.

Više o tome pročitajte OVDE.

18:01 - Tramp sateran u ćošak

Bez obzira na to da li će američki predsednik Donald Tramp zaista ispuniti obećanje o "veoma žestokoj" reakciji povodom tvrdnji da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje, on će svakako morati da se pomiri s teškom istinom: kada je reč o brutalnom ratu koji se tamo odigrava, njegova administracija je saterana u ćošak, piše "Vašington post",

17:44 - Tačka bez povratka

Ambasador Francuske u UN Fransoa Delatre izjavio je danas da navodna odluka sirijske vlade da ponovo upotrebi hemijsko oružje znači da su došli do "tačke bez povratka", ističući da svet mora da pruži "snažan, jedinstven i odlučan odgovor".

Sve o tome pročitajte OVDE.

17:24 - Ruski general: Imamo dokaze da je "hemijski napad" u Dumi organizovala Velika Britanija

Video-snimak navodnog hemijskog napada u sirijskoj Dumi snimljenjn je u bolnici ovog sirijskog grada, saopštilo je u petak Ministarstvo odbrane Rusije tokom prvog zvaničnog obraćanja u vezi s ovim incidentom.

Više o tome pročitajte OVDE.

16:30 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija obratio se Savetu bezbednosti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš obratio se danas Savetu bezbednosti svetske organizacije povodom situacije u Siriji i pozvao sve zemlje da "deluju odgovorno u ovim opasnim okolnostima".

Više o tome pročitajte OVDE.

15:37 - Još jedna zapadna zemlja odustala od napada

Holandski premijer Mark Rute izjavio je danas da Holandija ne razmatra da se pridruži eventualnoj vojnoj akciji u Siriji, čak iako je verovatno da je sirijska vlada upotrebila zabranjeno hemijsko oružje.

15:10 - Putin i Makron na vezi

Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa liderom Rusije Vladimirom Putinom i tom prilikom izrazio je želju da konsultacije sa Rusijom budu nastavljene kako bi se učvrstio mir u Siriji, saopštio je kabinet francuskog predsednika.

13:07 - Rusija sprema odgovor Amerikancima i Zapadu

Odgovor Rusije na američke sankcije odraziće se i na Francusku, Veliku Britaniju i ostale zemlje koje imaju "određeni stav" prema Siriji, izjavio je zamenik šefa Komiteta Državne dume Rusije za međunarodne poslove Aleksej Čepa. Kako je rekao, te mere će se pre svega odraziti na saradnju u nuklearnoj sferi, avio-industriji, ali i po pitanju raketnih motora. 

Više o tome pročitajte OVDE.

12:30 - Sergej Lavrov: Rusija raspolaže neospornim dokazima da je hemijski napad u gradu Dumi u Istočnoj Guti insceniran

Rusija raspolaže neospornim dokazima da je hemijski napad u gradu Dumi u Istočnoj Guti insceniran, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa holandskim šefom diplomatije Stefom Blokom u Moskvi.

Više o tome pročitajte OVDE.

SERGEJ-LAVROV
SERGEJ-LAVROV / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

11:45 - Izraelski avioni nastavljaju da kruže iznad libansko-sirijske granice

Samo 48 sati nakon što je libanski predsednik Mišel Aoun izdao upozorenje o povredi vazdušnog prostora Libana zbog bombardovanja druge arapske države. Izrael je još jednom obavio nekoliko letova iznad male države Levanta. Prema libanaskim vojnim saopštenjima, Izraelske vazduhoplovne snage (IAF) su izvršile nekoliko preleta iznad južnog i istočnog Libana, leteći do granice sa Sirijom.

Više o tome možete pročitati OVDE.

11:35 - Uzleteli ruski avioni, patroliraju na nebu iznad Sirije i prate situaciju

Ruski avioni su danas veoma aktivni iznad Sirije, nakon izveštaja o preletanju američkih špijunskih aviona blizu priobalnih provincija Tartus i Latakija. Prema ranijim izveštajima, sedam američkih špijunskih aviona letelo je duž sirijske obale, dok su se neki avioni približavali vojnom aerodromu Hmejmim u jugozapadnom delu Latakije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Tu-160 i Su-30
Tu-160 i Su-30 / Izvor: Profimedia

11:15 - Poznato je zašto Amerika odlaže napad na Siriju i Severnu Koreju

Rusi bi mogli da rasporede snage na većem delu teritorije pod kontrolom sirijske armije i time sasvim redukuju broj ciljeva koje bi Amerika i saveznici mogli da gađaju u Siriji, jer oni ne žele konflikt sa Rusijom, tvrdi biši oficir Pentagona Karen Kvjatkovski.

Više o tome pročitajte OVDE.

10:30 - Korbin optužio premijerku Terezu Mej zbog čekanja američkih instrukcija oko Sirije 

Lider britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin optužio je premijerku Terezu Mej da čeka na instrukcije američkog predsednika Donalda Trampa o tome kako da odgovori na navodno korišćenje hemijskog oružja u Siriji.

Više o tome možete pogledati OVDE.

Tereza Mej
Tereza Mej / Izvor: Profimedia

10:00 - Javio se jedini američki izveštač na tlu Sirije

 Novinar "Si-Bi-Es njuza" Set Duen, jedini američki izveštač na tlu Sirije, prošetao je ulicama Damaska kako bi Sirijce u prestonici pitao šta misle o pretnjama Vašingtona vojni udarom, a iz odgovora je zaključio da im "to možda jeste na umu, ali se to baš i ne vidi".

Više o tome pročitajte OVDE.

09:15 - Majk Pompeo se pohvalio ubijanjem Rusa u Siriji

Direktor CIA Majk Pompeo izjavio je da je u istočnoj Siriji tokom dejstava američke artiljerije i vazdušnih napada početkom februara ubijeno "nekoliko stotina Rusa". Komentari Pompea, koje je izneo tokom svedočenja pred komitetom Senata 12. aprila u sklopu saslušanja za nominaciju za sledećeg državnog sekretara, bili su retko otvoreno priznanje nekog američkog zvaničnika o incidentu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Majk Pompeo
Majk Pompeo / Izvor: Profimedia

08:30 - Džejms Matis: Sukob ne sme da eskalira

Američki sekretar odbrane Džejms Matis izjavio je da administracija još uvek čeka dokaze o navodnom napadu hemijskim oružjem u Siriji i izrazio zabrinutost da bi vojna intervencija mogla nekontrolisano da eskalira. On je to rekao tokom sastanka Odbora oružanih snaga SAD u Vašingtonu u četvrtak.

Više o tome pročitajte OVDE.

08:05 - Rusija zahteva hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, Nebenzja upozorava da direktan vojni sukob!

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja pozvao je juče SAD i njihove saveznike da se uzdrže od vojne akcije protiv Sirije zbog navodnog napada hemijskim oružjem, istakavši da je "hitan prioritet sprečiti opasnost od rata". Upitan da li misli na rat između SAD i Rusije, Nebenzja je novinarima rekao da Rusija "nijednu mogućnost, nažalost, ne može isključiti", preneo je Rojters.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) održaće danas na zahtev Rusije još jedan hitan sastanak čija je tema pretnja međunarodnom miru zbog mogućih vazdušnih napada SAD i saveznika na Siriju, prenosi AP.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja / Izvor: Profimedia

07:45 - Američki špijunski avioni nadleću obalst blizu sirijske obale

Sedam američkih špijunskih aviona je u petak ujutro letelo blizu obale Sirije, saopštile su ruske RIA Novosti. 

Više o tome pročitajte OVDE.

07:35 - Fabrikovanje laži se nastavlja - "Uzorci od žrtava u Siriji pozitivni na hemikalije"

Američki zvaničnici dobili su uzorke krvi i urina žrtava navodnog hemijskog napada u Siriji, a testovi su pokazali da su uzorci pozitivni na hemikalije, pre svega na hlorin, a neki i na nervni agens, javlja američka televizija MSNBC. Sirijski ambasador u UN Bašar Džafari rekao je novinarima da dva istražiteljska tima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) treba da stignu u Siriju radi istrage o navodnom pogubnom napadu u Dumi.

Bašar Džafari
Bašar Džafari / Izvor: Profimedia

07:05 - Sirijski avioni stali, Islamska država krenula u napad

Islamska država je jutros pokrenula masovni napad na jugoistočnu oblast Homsa, udarajući na pozicije Sirijske arapske armije (SAA) u blizini istorijskog grada Kuraitain.

Više o tome pročitajte OVDE.

Islamska država
Islamska država / Izvor: Profimedia

06:50Tramp i Mej razgovarali o napadu na Siriju

Dvoje državnika se složilo da je od ključnog značaja "odvratiti sirijsku vladu od dalje upotrebe hemijskog oružja". Više o tome možete pročitati OVDE.

 

Piše:
Srbija Danas
13.04.2018. 06:57 02:54