Skip to main content
Turska

VISOKA CENA MOĆI: Priča o modernizaciji i razvoju Turskog vazduhoplovstva (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Oružane snage Turske prikazuju rastuću moć nekada "slabog" člana NATO, a danas predstavljaju ozbiljnu vojnu silu koja se uglavnom oprema proizvodima domaće namenske industrije.

Danas su Turske oružane snage angažovane u borbi protiv kurdskih separatista, kao i u ratu u Siriji, što je omogućilo Turcima da steknu značajno borbeno iskustvo.

Raspao se saudijski napad na Hodejdu: Huti NESALOMIVI, tek sledi ODLUČUJUĆA BITKA (VIDEO)

Važno je napomenuti da se kopnena vojska i vazduhoplovstvo gotovo u potpunosti opremaju iz vlastitih pogona, licenciranim modelima koje sami proizvode.

Tursko vazduhoplovstvo se, kao i drugi vidovi oružanih snaga gotovo u potpunosti oslanjalo na opremu doniranu od strane velikih NATO saveznika. Međutim, danas je situacija drugačija, sa obzirom da od 1987 gdine Turci koriste 236 aparata F-16 u različitim varijantama. Ti avioni su proizvedeni u domaćoj fabrici TAI (Turkish aerospace industries).

Avioni koji su proizvedeni u tom gigantu se izvoze i u Egipat.

Sve isto kao u Jugoslaviji: Amerikanci bacaju ZABRANJENE bombe po DECI Deir ez Zora

F-16 će u budućnosti biti zamenjen sa 120 aparata F-35A, za koje će TAI proizvoditi centralni deo trupa, a ujedno će ih i remontovati.

F-16
Turski F-16
Foto: Profimedia

Avioni F-16 su dokazani u borbi, iako nikada nije bilo otvorenog sukoba sa razvijenim zemljama. Grčki Mirage F1 je oboren 1992. godine posle sukoba na nebu, a tri godine kasnije su Grci recipročno uzvratili . Nijedna strana nije ostvarila "pobedu" , sa obzirom da su ishodi bili promenljivi i u incidentima narednih godina.

F-16 su korišćeni tokom rata u Bosni i Hercegovini, tokom agresije na Jugoslaviju, kao i u borbi sa kurdskim separatistima u Siriji.

PAKLENA OSVETA: Sirijska vojska tuče po džihadistima u Hami i Idlibu, priprema za OPŠTI NAPAD?

Cena jednog aparata izuzetno varira. Američka vojska je 1998. godine plaćala između 14 i 18 miliona dolara po aparatu. Danas ta cena iznosi otprilike 60 miliona dolara, što zavisi od toga koliko je neka zemlja "pouzdan" saveznik, dodatne opreme i drugih faktora.

Drugi važan borbeni avion turskog vazduhoplovstava je F-4E u verziji Terminator 2020, kojih je operativno 34. Te avione su modernizovali Izraelci, tačnije IAI (Israeli aerospace industries).

SAVEZNICI ZLA: Amerikanci ponovo EVAKUISALI TERORISTE Islamske države

Modernizacija je rezultirala boljim manevarskim sposobnostima, mogućnošću za korišćenje savremenijeg naoružanja, novih radara i druge savremene opreme.

F4E
Turski F4E Terminator 2020
Foto: Profimedia

Turci kaskaju iza svojih saveznika po pitanju PVO sistema. Osnovni raketni sistem srednjeg dometa je MIM-23 HAWX XXI, koji u odnosu na osnovni sistem ima novi radar, efikasniju bojevu glavu i mogućnost dejstva protiv balističkih raketa malog dometa. Iako je taj sistem solidan, Turci su na pragu nabavljanja sistema S-400, koji će potpuno promeniti odnos snaga u regionu.

ŠOKANTNA IZJAVA američkog zvaničnika: Podrška Kurdima je PRIVREMENA, pustiće ih NIZ VODU

Turska ima 270 lovaca i višenamenskih borbenih aviona, 34 teških i srednjih transportnih aviona, 70 borbenih helikoptera i 250 teških i srednjih transportnih helikoptera.

Važno je napomenuti da odbrana zemlje, ali i sredstva za projektovanje sopstvene sile imaju svoju cenu. Vojni budžet Turske je zapanjujućih 12.700.000.000 dolara. 

Ostale vesti iz Sirije, Iraka, Jemena čitajte OVDE.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd