fbpx
Skip to main content
Abu Bakr Al Bagdadi

VRATIO SE IZ MRTVIH: Al Bagdadi preti novim talasom napada?!

Foto: Profimedia
Lider IS "planira novi talas napada" u osveti zbog poraza u Iraku i Siriji!

Lider Islamske države planira novi talas terorističkih napada protiv Britanije i drugih evropskih zemalja, iz osvete zbog poraza koje je islamska teroristička grupa pretrpela u Iraku i Siriji, naveo je istaknuti irački obaveštajni službenik. Kaže se da je Abu Bakr al-Baghadi, lider IS-ovog samoproklamovanog kalifata u Iraku i Siriji, organizovao niz "sofisticiranih napada" protiv zapadnih meta kako bi podigao moral džihadističkim borcima nakon serije poraza koje je pretrpeo na mestima kao što su Mosul i Raka.

U ekskluzivnom intervjuu za Telegraf, Lahur Talabani, šef kurdske obaveštajne službe, koji je bio u velikoj meri uključen u vojnu kampanju za oslobađanje Mosula koji je bio pod kontrolom IS-a, kaže da bi se nova generacija islamističkih terorističkih grupa mogla pojaviti u Iraku ako zemlja ne preduzme radikalne političke reforme.

- IS je izgubio puno zemlje u Iraku i Siriji, ali ovo nije kraj IS-a - rekao je četrdesetjednogodišnji Talabani tokom posete Londonu, gde se održava niz sastanaka sa zvaničnicima i ministrima, uključujući i Sekretara odbrane gospodina Mišel Felona.

Talabani je rekao da je bilo oko 500 britanskih džihadista koji su se borili uz Islamsku državu na vrhuncu uticaja kalifata u Iraku i Siriji, ali da je većina njih ubijena tokom vojne kampanje koalicije koju je vodila Amerika.

Kao rezultat, Al-Bagdadi, za koga Talabani kaže da je još živ i verovatno se skriva u pustinji između sirijske i iračke granice, želi da pokrene novi talas terorističkih napada na Britaniju i druge zapadne zemlje kako bi podigao moral preživelih boraca Islamske države.

- Na Zapadu ćemo videti mnogo više napada koji su osmišljeni da povećaju moral boraca koji su pretrpeli velike gubitke - rekao je Talabani.

- Oni pokušavaju da izvedu napade koji će im doneti publicitet - naglasio je.

Abu Bakr Al Bagdadi
Foto: Profimedia

Posle oslobađanja Mosula, drugog najvećeg grada Iraka koji je oslobođen od kontrole Islamske države ranije tokom leta, irački obaveštajni službenici uspeli su bolje da shvate kako je IS uspeo da preuzme kontrolu nad gradom i regrutuje toliko stranih boraca u svoje redove.

- IS je dobro igrala medijsku igru - rekao je Talabani.

- Oni su koristili medije da demorališu vladine snage u Iraku i Siriji, ali nikada nisu bili jaki kao što su uveravali svetsku javnost.

- Imali su puno zemlje, što im je bilo potrebno da privuku strane borce. Sada, međutim, nemaju zemlju kojom bi privukli ljude da im se pridruže.

Prema tome, Talabani smatra da Al-Baghadi i drugi visoki članovi IS-ovog rukovodstva traže nove terorističke napade kako bi pokazali da pokret i dalje ima sposobnost da vodi rat protiv Zapada.

Al Bagdadi je ŽIV?! Krije se u Siriji - tvrde iračke obaveštajne službe

Talabani je rekao da su Kurdi i drugi irački borci bili zahvalni na vojnoj podršci koju su dobili od Sjedinjenih Država, Britanije i drugih koalicionih snaga u borbi protiv Islamske države.

- Veoma smo zahvalni na pomoći koju smo dobili od koalicionih snaga - rekao je on.

Ipak, upozorava da je, pošto je vojna kampanja protiv Islamske države počela da popušta, važno da zemlje poput Britanije i dalje pružaju političku podršku iračkoj vladi jer je preduzela bolan proces obnove zemlje nakon više od decenije sukoba u zemlji.

UDARNA VEST! Islamska država potvrdila SMRT Abu Bakra al Bagdadija!

Borci Islamske države Libije u Sirtu
Foto: Profimedia

Posebno je važno što je vladajuća vlada šiita iračkog premijera Hajdera Al-Abadija sklopila mir sa sunitskim plemenima, od kojih su mnogi podržali IS, jer ne veruju da su pravedno predstavljeni u Bagdadu. Iračka vlada takođe treba da se angažuje sa Kurdima, koji su odigrali ključnu ulogu u pobedi nad Islamskom državom.

- Želimo da se zahvalimo britanskoj vladi na njihovoj podršci - rekao je Talabani - ali mi trebamo da ostanemo angažovani na sledećoj fazi dok obnavljamo zemlju.

- Potrebna nam je politička podrška dok se suniti ne vrate u vladu u Bagdadu, inače ćemo dobiti sasvim novu grupu ekstremista u zemlji.

- Ako vratimo sunite u politički sistem onda će to biti kraj IS. Ali, ako se desi suprotno onda bi se mogle pojaviti nove islamističke grupe koje imaju sličan plan kao što je imala Islamska država.

Ostale vesti iz Sirije, Iraka i Jemena možete pročitati OVDE.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd