fbpx
Skip to main content
Vladimir Kostić

KOSTIĆ: Pobedu smo zamenili za sitne novčanice sopstvenih ugodnosti

Foto: Beta/ Miloš Miškov
Politička pobeda Kostićeve generacije usrušila se zbog sopstvenih interesa.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić rekao je da je 5. oktobar 2000. godine bio “prva i jedina politička pobeda njegove generacije“ koju su zamenili za sitne ugođaje i sopstvenu ugodnost.

Vladimir Kostić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ali, ja i moja generacija smo posle toga tu političku pobedu razmenili u banknotama kompromisa i malih sitnih ugađanja koegzistencije za koju smo izgleda više brinuli, za razliku od parola koje smo 5. oktobra izvikivali – rekao je Kostić.

Prema Kostićevim rečima tako je zbog sopstvenih interesa propala mogućnost demokratije.

- U tom smislu, bojim se da smo veliku banknotu jedne moguće demokratske pobede razmenili za sitne novčanice sopstvenih ugodnosti. I tu ne izuzimam ni moju malenkost – zaključio je Kostić.

U skladu sa tim Srpska akademija nauka posle višegodišnje apstinencije pokušava da postane mesto na kome će se ukrštati različita mišljenja o budućnosti države i društva što je u uslovima velikih globalno-političkih promena potrebno svima.

Kostić je za predsednika SANU izabran pre godinu dana i tom prilikom je kazao da je važno da se prevaziđu podele u SANU jer su, kako je rekao, "samo kao celina zabrinutih i odgovornih ljudi potrebni narodu i ovoj državi, a van toga ne trebamo nikome".

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd