fbpx
Skip to main content
Đorđe Roš

Da li znate ko je napisao čuveni "govor" majora Gavrilovića? Isti čovek je zaslužan i za OBNOVU HILANDARA

Foto: Twitter/Misko Misko
Jedini laik zvanično sahranjen u velikoj svetinji

Ukoliko se iz samog srpskog svetogorskog manastira Hilandar laganim hodom uputi do obližnje skromne i delom oronule monaške kosturnice i improvizovanog groblja namenjenog sahranjivanju preminulih članova bratstva, pažljivi posmatrač uočiće omanji i jednostavni kameni krst na kome nije ispisano ime nekog od monaha, već jedinog laika (svetovnjaka) koji je, počev od 1198. godine, ikada zvanično bio sahranjen u ovoj velikoj svetinji.

Priča o poslednjem učesniku sarajevskog atentata će vas ostaviti bez daha: TEŠKA ROBIJA, LOGOR, PA POSTAO MINISTAR...

Priča o poslednjem učesniku sarajevskog atentata će vas ostaviti bez daha: TEŠKA ROBIJA, LOGOR, PA POSTAO MINISTAR...

KRALJ KOGA JE NAROD ZVAO ČIKA PERA: Najbolji vladar kog je Srbija ikada imala

KRALJ KOGA JE NAROD ZVAO ČIKA PERA: Najbolji vladar kog je Srbija ikada imala

Da ste ranije znali ovo, manje biste se PLAŠILI ZMIJA! Kult zmijarnika nikada nije UGAŠEN KOD SRBA, a jedna vrsta je bila POSEBAN SIMBOL!

Da ste ranije znali ovo, manje biste se PLAŠILI ZMIJA! Kult zmijarnika nikada nije UGAŠEN KOD SRBA, a jedna vrsta je bila POSEBAN SIMBOL!

I taj znatiželjni posmatrač uočiće da je na krstu ispisano ime koje ne zvuči potpuno "srpski" - Đorđe S. Roš.  Podno moćnih, drevnih kamenih zidina svetogorskog manastira, u senci vitkih kiparisa koji streme nebesima počivaju posmrtni ostaci jednog izuzetnog i nadasve neobičnog posrbljenog Nemca, koga su, uprkos njegovih izuzetnih zasluga za Srbiju, savremene generacije "nagradile" potpunim istorijskim zaboravom.

Čuveni istoričar Dejan Ristić dotakao se u svojoj knjizi "Mitovi srpske istorije" i govora majora Dragutina Gavrilovića i ujedno podsetio na jednog zaboravljenog velikana naše prošlosti.

Rođen u Beogradu 1896. godine, Đorđe Roš je sin naturalizovanog Nemca po imenu Sebastijan Roš i njegove supruge Antonije, poreklom Slovenke. Sebastijan i Antonija imali su dvojicu sinova, Đorđa i Dušana. Otac ove dvojice mladića bio je jedan od onovremenih vodećih evropskih stručnjaka u oblasti izgradnje železnica koji je, na poziv kneza i kralja Milana (1868-1889), došao u Srbiju kako bi svojim velikim znanjem i iskustvom doprineo izgradnji prve železničke pruge koja je povezivala Beograd i Niš.

Još kao đak šestog razreda tzv. realne gimnazije, mladi Đorđe Roš postao je dobrovoljac u Drugom balkanskom ratu (1913). Dve godine kasnije postao je pitomac 43. klase niže škole Vojne akademije. Učestvovao je u borbama za vreme herojske odbrane Beograda, krajem septembra i početkom oktobra 1915. godine. Bio je gotovo smrtno ranjen u jurišu na Dunavskom keju, izvedenim pod komandom već legendarnog majora Dragutina Gavrilovića.

Ubrzo je pao u neprijateljsko zarobljeništvo, nakon čega je interniran u austrougarski logor Eger, koji se nalazi na području današnje Češke Republike, iz koga je čak dva puta pokušao da pobegne. Konačno je bio razmenjen tokom 1917. godine, nakon čega ga je Crveni krst prebacio na tlo vazda neutralne Švajcarske.

Ipak, pred sam kraj Prvog svetskog rata, nakon što se potpuno oporavio od posledica ranjavanja tokom bitke za Beograd, vratio se u borbu, ovoga puta na Solunskom frontu, i to kao vojni pilot.

PUCANJ KOJI JE ZAUVEK PROMENIO ISTORIJU: Pet mitova o čuvenom Gavrilu Principu u koje Srbi veruju!

PUCANJ KOJI JE ZAUVEK PROMENIO ISTORIJU: Pet mitova o čuvenom Gavrilu Principu u koje Srbi veruju!

NAJSTRAŠNIJA SRPSKA IZREKA: Koristimo je SVAKODNEVNO, a njeno poreklo je JEZIVO I MRAČNO

NAJSTRAŠNIJA SRPSKA IZREKA: Koristimo je SVAKODNEVNO, a njeno poreklo je JEZIVO I MRAČNO

Obilić ubio Murata UZ POMOĆ 11 DRUGOVA? Pogledajte kako je POZNATI JUTJUB KANAL PRIKAZAO KOSOVSKU BITKU (VIDEO)

Obilić ubio Murata UZ POMOĆ 11 DRUGOVA? Pogledajte kako je POZNATI JUTJUB KANAL PRIKAZAO KOSOVSKU BITKU (VIDEO)

Posle rata, unapređen je u čin kapetana, ali je napustio vojnu službu i sa bratom Dušanom otišao na dalje lečenje i studije u inostranstvo.

Između dva svetska rata braća Roš, Dušan i Đorđe, bili su vlasnici uvozno-izvozne trgovačke firme i zvanični predstavnici nemačke teške industrije u Jugoslaviji. Njihova firma snabdevala je jugoslovensku oružanu silu vojnom opremom proizvedenom u Nemačkoj.

- Đorđe Roš je u Beču upoznao Norvežanku Ostu (koja je kasnije promenila ime u Ljubica) i sa njom se, 1924. godine, venčao u beogradskom manastiru Rakovica. Bio je i počasni konzul Kraljevine Norveške u Kraljevini Jugoslaviji. Kao suvlasnik velikog izvozno-uvoznog preduzeća u Beogradu organizovao je i finansirao obnovu manastira Gračanica, i to u razdoblju između 1935. i 1939. godine - navodi Ristić u svojoj knjizi "Mitovi srpske istorije".

U EMIGRACIJI

Sa porodicom je emigrirao iz Jugoslavije 1944. godine. Sa suprugom se uputio u pravcu središnje Evrope, te je porodica iznova bila na okupu u Švajcarskoj. Porodica Roš je između 1948. i 1960. godine boravila u Argentini, da bi se njeni članovi iznova vratili u Evropu i potom otpočeli da žive u Nemačkoj.

Prelomni događaj u životu Đorđa Roša odigrao se tokom 1961. godine kada je, po prvi put, posetio srpski pravoslavni svetogorski manastir Hilandar. Potresen scenom potpuno zapuštenog manastira, bez odlaganja je stupio u akciju prikupljanja sredstava za njegovu postepenu obnovu, kojoj će biti potpuno posvećen sve do svoje smrti.

Okupivši veliki broj prijatelja, Srba i stranaca, Đorđe Roš i kraljević Tomislav (1929-2000), drugi sin kralja Aleksandra I Ujedinitelja, upornim zalaganjem počeli su da obezbeđuju značajna sredstva koja su omogućila postepenu, na momente tegobnu dugotrajnu i uspešnu obnovu ove velike svetinje.

Kako bi bio što bliže manastiru, Đorđe je doneo odluku da, počev od 1966. godine, što je češće moguće boravi u Uranopolisu, jednom od mesta koja se nalaze na samom obodu ove jedinstvene samoupravne monaške republike u svetu. Godine 1974. trajno se, sa svojom odanom suprugom, nastanio upravo u Uranopolisu, te je veoma često odlazio u Hilandar kako bi nadgledao tok radova na obnovi manastira.

Đorđe Roš je preminuo 1977. godine, i to sasvim neočekivano, na putu ka Hilandaru. Njegova želja je bila da bude sahranjen u beogradskom manastiru Rakovica, gde su već odranije u porodičnoj grobnici počivali njegovi roditelji. Ali, kako nije bilo razumevanja tadašnjih vlasti da se to dozvoli, zahvalni hilandarski monasi sahranili su ga u neposrednoj blizini svog manastira. Na taj način Đorđe Roš postao je jedini svetovnjak koji počiva na monaškom groblju, a da za života nije nosio kaluđersku rizu.

16 GODINA KASNIJE...

Kakve veze ima Đorđe Roš sa već legendarnim govorom majora Dragutina Gavrilovića, izgovorenim, navodno, 24. septembra 1915. godine u neposrednoj blizini tadašnje kafane prestoničke "Jasenica", na vrhuncu tragične i istovremeno veličanstvene bitke za Beograd, poznate i pod nazivom "Odbrana Beograda"? Ima, i to veoma.

Ristić u svojoj knjizi razvejava još jedan mit naše istorije.

Taj govor je, kao prvi i jedini, zabeležio upravo Đorđe Roš, jedan od saboraca majora Gavrilovića. Uneo ga je u svoju knjigu pod naslovom "Na Dunavskom keju septembra 1915. godine", koja je objavljena u Beogradu tek 1931. godine.

Podsetimo se, na početku, integralnog teksta tog već decenijama često citiranog govora:

- Vojnici!

Tačno u 15 časova neprijatelja treba razbiti vašim silnim jurišem, razneti vašim bombama i bajonetima.

Obraz Beograda, naše prestonice, mora da bude svetao.

Vojnici! Junaci!

Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate, dakle, da se brinete za živote vaše. Oni više ne postoje.

Zato napred u slavu!

Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj!

Živeo Beograd! 

Niko od nas, nakon čitanja ili slušanja ovog govora, ne može ostati ravnodušan. Iz ovih reči majora Gavrilovića i dan-danas odzvanja nepatvoreno junaštvo i spremnost na potpunu žrtvu. Njegova poruka svakim svojim slovom odiše istinskim rodoljubljem.

POVEROVAO I NUŠIĆ

Šta je u vezi sa samim događajem, kao i s ovim govorom istorijska istina, a šta proizvod mitologizacije?

Šta nam o svemu tome može kazati istorijska nauka? Trebalo bi, pre svega, ukazati na to da tvrdnja da je Vrhovna komanda Srpske vojske donela odluku da čitav jedan puk žrtvuje "za čast Beograda i Otadžbine" nije tačna. Ne postoji niti jedna takva naredba koju je tokom čitavog Prvog svetskog rata izdala Vrhovna komanda.

- Tvrdnja da je major Gavrilović sve te reči izgovorio jeste potpuno razumljiva u datim okolnostima. Nalazeći se pred odsudnim borbama, tokom izuzetno surove bitke za Beograd, krajem septembra i početkom oktobra 1915. godine, a nakon već strašnih gubitaka u ljudstvu, srpski oficiri su ličnim primerom i rečima bodrili svoje saborce da, ukoliko je to ikako moguće, odbrane svoj prestoni grad pred nadirućom brojnijom i daleko bolje opremljenom neprijateljskom silom - navodi Ristić u svojoj knjizi.

U javnosti postoji već uveliko uvreženo uverenje kako su svi pripadnici tog puka stradali tokom herojske odbrane. To ne odgovara istorijskoj istini. Osim Đorđa Roša, tu znamenitu bitku, teško ranjen, preživeo je i sam major Gavrilović. Takođe, te titanske borbe preživelo je još nekoliko srpskih ratnika.

Veoma je indikativno da sve do objavljivanja Rošovih uspomena na ove borbe, tek 1931. godine, štampanjem njegove knjige "Na Dunavskom keju septembra 1915. godine", ne postoji niti jedno pisano ili usmeno svedočanstvo da je major Gavrilović ikada održao taj govor. Takođe, ni sam major i potonji pukovnik Dragutin Gavrilović nikada se nije docnije detaljnije izjašnjavao oko ove epizode iz njegovog života koja ga je, bez ikakve sumnje, učinila slavnim.

Zanimljivo je i da tokom obeležavanja desetogodišnjice velike pobede u Prvom svetskom ratu, a to se odigralo 1928. godine, nijednom izgovorenom rečju nije pomenut major Dragutin Gavrilović, njegov istorijski govor, niti herojska odbrana Beograda. Ništa to nije zasmetalo da "govor" majora Gavrilovića vrlo brzo odjekne u javnosti.

Prihvatajući ga potpuno nekritički i ni na koji način ne proveravajući njegovu autentičnost, brojni autori jednostavno su ga kopirali i navodili kao nešto što se zaista i odigralo. Poseban doprinos širenju mita o govoru majora Gavrilovića dao je niko drugi do veliki Branislav Nušić, koji ga je, tri godine po prvom objavljivanju u Rošovim sećanjima, uvrstio u svoju knjigu pod naslovom "Retorika: Nauka o besedništvu", koju je objavio 1934. godine. Knjiga je nastala na osnovu Nušićevih predavanja iz retorike, koja je započeo na Vojnoj akademiji školske 1930/31. godine. Drugo izdanje objavljeno je u poslednjoj godini njegovog života, 1938. godine.

Nušićevo delo posvećeno veštini govorništva podeljeno je u tri veće celine. U onom delu svoje knjige u kome je predstavio govor majora Gavrilovića iz 1915. godine Nušić je načinio i jednu teško razumljivu grešku. U očitoj nameri da naglasi nesumnjivo junaštvo srpskih ratnika koji su branili Beograd, ali i tada već uvreženo uverenje da je konkretni puk do poslednjeg svog pripadnika bio žrtvovan za čast prestonice i otadžbine, Nušić je naveo kako je major Gavrilović poginuo tokom tih borbi, iako je on uveliko bio živ u vreme pisanja i objavljivanja Nušićevog udžbenika. Poznato je da je major Gavrilović preminuo 1945. godine, u dubokoj starosti.

PLEMENITA NAMERA

Nekritičkom preuzimanju "govora" majora Gavrilovića, osim Nušića, nije odoleo ni naš istaknuti helenista prof. dr Miloš N. Đurić, koji ga je, 1966. godine, uvrstio u svoje antologijsko delo pod naslovom "Besede".

Konačno, "govor" majora Gavrilovića u svojevrsni panteon najpoznatijih savremenih srpskih mitova uveo je često činjenično vrlo nepouzdani Antonije Đurić, koji ga je objavio 1979. godine u okviru svog dela pod naslovom "Solunci govore".

"Govor" majora Gavrilovića, navodno izgovoren 24. septembra 1915. godine, na vrhuncu odsudne bitke za Beograd, postao je nešto što se često citira i iz čega se svi nadahnjujemo istinskim rodoljubljem, bez obzira na to što ne postoji niti jedan relevantan istorijski izvor niti svedočenje, osim Rošovog, koje bi ma i u najmanju ruku, ukazalo na to da su te veličanstvene reči ikada izgovorene.

Istoričari već decenijama uporno ukazuju na to da je "govor" majora Gavrilovića, po svemu sudeći, naknadno izmaštan od strane kapetana Đorđa Roša, u plemenitoj nameri da se istakne nepatvoreno rodoljublje i junaštvo srpskih ratnika. No, to nas ni na koji način nije sprečilo da i dalje potpuno nekritički prihvatamo, citiramo i iznova ponavljamo "istorijsko" obraćanje majora i potonjeg pukovnika Dragutina Gavrilovića, koji sam nikada nije potvrdio da ga je uistinu i izgovorio.

Tajna ishrane NIKOLE TESLE: Nikada ovo nisam pojeo i verujem da mi je to produžilo život

Tajna ishrane NIKOLE TESLE: Nikada ovo nisam pojeo i verujem da mi je to produžilo život

 

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
20 Beograd