fbpx
Skip to main content
Manastir Dečani

HTELI SU DA PRETVORE SVE CRKVE U DŽAMIJE: Kada su to uradili i sa Dečanima, Turci su dobili jezivu kaznu od Boga

Foto: Profimedia
Kada su zauzeli teritoriju naše zemlje, Turci su mnoge srpske crkve pretvorili u džamije.

Bili su prilično halapljivi i u svojim željama prilično bezobzirni, pa su to hteli da učine i sa dečanskom manastirskom crkvom. 

Silna turska vojska i mnogo njihovih verskih velikodostojnika sa njihovim poglavarom došli su u Dečane da bi taj čin bio što svečaniji.+

Političar koji je umro nakon KRALJEVIH REČI: Pašića su svi znali, a posebno novinari - jedan susret ostaće upamćen

Političar koji je umro nakon KRALJEVIH REČI: Pašića su svi znali, a posebno novinari - jedan susret ostaće upamćen

OVO NISTE ZNALI O ZGRADI VLADE SRBIJE: Šta se krije u Nemanjinoj 11?

OVO NISTE ZNALI O ZGRADI VLADE SRBIJE: Šta se krije u Nemanjinoj 11?

ISPLIVALA NAJBOLJE ČUVANA TAJNA O OSLOBOĐENJU BEOGRADA 1944. GODINE: Nemačka imala skriveni plan

ISPLIVALA NAJBOLJE ČUVANA TAJNA O OSLOBOĐENJU BEOGRADA 1944. GODINE: Nemačka imala skriveni plan

Zbog odbrane od Srba, Turci su rasporedili svoju vojsku oko manastira, a municiju smestili u kulu zvonaru na velikoj kapiji. Glavni vojskovođa sa doglavnicima smestio se u najbolje odaje konaka i onda pozvao igumana i monahe pa im predložio im da se poturče, a ako to ne urade da odmah napuste manastir.

Iguman i bratija molili su, preklinjali, plakali, obećavali zlato, samo da Turci ostave manastir na miru, ali ništa nije pomoglo. Pošto su odbili i da se poturče, Turci ih isteraše iz manastira i oni su se povukli u isposnice u klisuri više manastira.

Turci su odmah postavili na kulu zvonaru nad kapijom svoj polumesec sa zvezdom, kao znak poturčenja. To su hteli da stave i na crkveno kube, ali zbog velike visine bez skele to nisu mogli odmah učiniti, pa su ostavili za kasnije. Po isterivanju kaluđera, u manastiru je ostao samo još sveti kralj na koga Turci nisu računali.

Manastir Dečani
Manastir Dečani
Foto: Profimedia
ODRŽAN OBRED

Po dogovoru među Turcima, obred pretvaranja crkve u džamiju imao se započeti pred glavnim ulazom u crkvu. Ceo prostor ispred crkve zastrt je ćilimima. U sredini, na počasnim mestima, nalazili su se zapovednik vojske Tatarin i ostali velikodostojnici. 

Za glavnog verskog starešinu određeno je mesto pred glavnim vratima sa južne strane. Kada su trube i talambasi oglasili početak svečanosti, vojska spolja radosno jurnu unutra i ispuni sav prostor oko crkve. Tada verski starešina poče da klanja na svom mestu. Ali u tom času zemlja se zatrese i figura lava stražara sa južne strane pored prozora Svetog Georgija otkinu se, pade na glavu verskog starešine i razmrska je. Njegova krv i mozak poprskaše sve velikodostojnike oko njega.

Istovremeno prepuknu svod paperte, polomiše se mermerne ploče među grobovima Svetog kralja i Svete Jelene i izbi čudan plamen, koji momentalno obavi crkvu iznutra i spolja i upali Turke koji su stajali uza zid crkveni. Ovim zbivanjima pridruži se i strašna oluja sa provalom oblaka, munjama i gromovima. Jedan grom udari u polumesec na kuli, zapali municiju u njoj i kula se uz strašnu eksploziju sruši. Sa kulom se sruši i kraljeva palata.

Od provale oblaka Bistrica nadođe od brda do brda, i zajedno sa vodom koja se sjuri niz brdo više manastira, preplavi manastirsku portu i odnese sve što joj se nađe na putu. U toj katastrofi, prema sačuvanom predanju, nastradalo je mnoštvo Turaka, a vojskovođa Tatarin se spasao čudnim slučajem sa ostatkom vojske, koja se nalazila podalje od manastira.

Ali i on je platio glavom, kada je bežeći iz Dečana ulazio u Peć, gde ga je po predanju ubio kapetan Leka Dukađinac, iz osvete zbog njegove namere da dečansku crkvu pretvori u džamiju. 

Turci su ga proglasili za svoga sveca, stavili mu na grob ploču sa natpisom, ozidali mu turbe i palili kandilo na njegovom grobu. Spomenik sa natpisom uništen je prilikom oslobođenja ovih krajeva 1912. godine, a turbe se srušilo 1926. godine.

 

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
13 Beograd