fbpx
Skip to main content
Josip Broz Tito

ISTORIJSKO OBRAĆANJE JOSIPA BROZA! Kako je Tito još pre 46 godina PREDVIDEO sudbinu Kosova (VIDEO)

Foto: Profimedia
Navršilo se 46 godina od čuvenog obraćanja doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita u kome je analizirao situaciju na KiM i odnose Jugoslavije i Albanije.

Maršal je tada otvoreno i bez mnogo uvijanja na sastanku sa pokrajinskim rukovodstvom opisivao šta se to dešava sa Kosovom i Metohijom.

- Kosovo se nalazi u Jugoslaviji na jednom političkom, geografskom i neuralgičnom položaju. Ja sam to utvrdio na osnovu čitanja stranih novina i štampe koji sada prorokuju da će Jugoslavija imati velikih neprilika sa Kosovom. I to je sada tamo najvažnije - počeo je svoje obraćanje Tito.

KOJE SU BILE ZADNJE REČI JOSIPA BROZA? Doktor otkrio kako je Tito provodio poslednje dane života

KOJE SU BILE ZADNJE REČI JOSIPA BROZA? Doktor otkrio kako je Tito provodio poslednje dane života

CRKVA RUŽICA NA KALEMEGDANU: Mnogo više od svetinje, a da li znate zbog čega? (VIDEO)

CRKVA RUŽICA NA KALEMEGDANU: Mnogo više od svetinje, a da li znate zbog čega? (VIDEO)

"SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA": Srpska krilatica u koju se svi kunu, a niko ne zna kako je dospela do Srba!

"SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA": Srpska krilatica u koju se svi kunu, a niko ne zna kako je dospela do Srba!

Prema njegovim rečima, postoje izvesni razlozi zašto to pišu pišu, ali je naglasio da zaboravljaju jednu stvar.

- A to je da smo mi takve i još teže stvari rešavali, uvek dosledni svom radu da sprečimo svaki pokušaj koji bi nam narušio bratstvo i jedinstvo. No, bratstvo i jedinstvo propovedati na Kosovu nije dovoljno ako nema materijalnog blaga. Fond nije dovoljan. Umesto da idete napred, vi ne samo da stagnirate, vi u daljem procesu idete nazad - ukazao je Tito.

Rekao da geografski položaj KiM najbolje odgovara raznim inostranim interesima.

- Mi moramo to da predupredimo, da im izbijemo taj adut iz ruke, da učinimo sve što možemo da bi se Kosovo moglo brže razvijati. Vi imate veliko potencijalno bogatstvo koje je potrebno čitavoj Jugoslaviji - rekao je Tito.

Naglasio je i da je Jugoslavija solventna, da vraća zajmove i da Jugoslaviji nude mnogi zajam i da možemo da dobijemo zajam gde god hoćemo. A onda se ponovo osvrnuo na Kosovo.

- Ja znam, kod vas imate ove velike elektrane i one su često u zastoju i kvaru. Šta je to sada, u čemu je stvar? Kad je najkritičnije vreme, energetika nije mogla da se preliva u druge republike, opštine, Makedoniju, Crnu Goru, koje su jako zainteresovane da tu vašu energetiku koriste. Crna Gora zbog aluminijuma, Makedonija uopšte zbog njihove industrije. Treba da vidimo da li vam trebaju novi kadrovi, da li kadrovi nisu dovoljno sposobni? To je ogroman gubitak. Ako stoji mesec dana stoji jedna elektrana, kao ova na Kosovu, to je veliki gubitak. Moramo da posvetimo pažnju tome - naglasio je Tito.

Prema njegovim rečima, Jugoslavija ima mnogo neprijatelja kako spoljnih tako i unutrašnjih.

- Svi ti neprijatelji imaju jedinstveni cilj, ne samo da Kosovo podriju, nego da na Kosovu nađu mesto za destruktivni rad da bi time podrili Jugoslaviju. Zato kažem da je pitanje Kosova pitanje čitave naše Republike Jugoslavije, ne samo Srbije. Tu je vaša velika uloga, obaveza i dužnost - istakao je Tito.

A onda je Broz analizirao posebno odnose Albanije i Jugoslavije.

Albaniji podmeću naši spoljni neprijatelji

Tito se osvrnuo na priče o stranoj propagandi i centrima iz koje dolazi.

- Znam za slučaj da su vam letke lepili, verujem da su to pojedinci i male grupe. Ali ne bih se ja zadržao na tome da samo u to verujem. Ja bih malo ipak dublje išao, da vidimo ko stoji iza toga. Vi kažete da dolazi preko Beča, iz inostranstva. Ja verujem da dela koja se pripisuju Albaniji ipak delo spoljnih neprijatelja da bi pokvarili odnose između nas i Albanije - poručio je Tito.

- Imate vi suseda ovde - Albaniju. Mislim da je dobro jer ste doprineli da su odnosi bolji sa Albanijom nego pre nekoliko godina. Doduše, ne odgovaraju im sve naše želje i ponude da im pružimo bratsku ruku da idemo zajedno dalje i zajedno sarađujemo. Situacija je bolja, barem na ekonomskom polju - naglasio je Tito.

Maršal je istakao da su Kosovo i Albanija dva elementa sa kojim kalkulišu razni spoljni neprijatelji Jugoslavije.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd