fbpx
Skip to main content
Dušan Purić

"Ja ću ispred svih! Za mnom!": Najkrvavija borba Prvog svetskog rata i zaboravljeni HEROJ srpske vojske

Foto: SD Ilustracija/Wikipedia
Bila je ovo krvava bitka u Prvom svetskom ratu.

Kada je austrougarska poražena u Cerkoj bitki, njihova vojska se nije predavala. Odmah nakon veličanstvene pobede Srba na Ceru, austrougarska vojska krenula je u sledeći napada. Godine 1914. između 19. i 22. septembra, odigrala se Bitka na Mačkovom kamenu.

Mačkov kamen je topografski čvor, odnosno vrh na planini Jagodnja u zapadnoj Srbiji, gde su vođene teške borbe između 1. srpske i 6. austrougarske armije u toku Prvog svetskog rata.

Čini se, pomalo, da je ova bitka nekako skrajnuta, a bila je veoma važna. Sama činjenica da je u ovom okršaju poginulo više od 800 srpskih junaka, da je za borbu onesposobljeno 5.700 vojnika sa srpske strane, a sa austrougraske je bilo 1.200 mrtvih vojnika, govori u prilog činjenici da je ovo bila važna bitka.

"Begajte! Begajte! Ide vtori železni" Kako je Gvozdeni puk ušao u LEGENDU i zašto su ga se neprijatelji toliko bojali?

"Begajte! Begajte! Ide vtori železni" Kako je Gvozdeni puk ušao u LEGENDU i zašto su ga se neprijatelji toliko bojali?

"Oj Iliću drugi Obiliću, da je taki još majora bilo, mi bi tada došli na Kosovo" Mihailo zaboravljeni SRPSKI JUNAK

"Oj Iliću drugi Obiliću, da je taki još majora bilo, mi bi tada došli na Kosovo" Mihailo zaboravljeni SRPSKI JUNAK

Prva žrtva Prvog svetskog rata bio je mladi Srbin: Jedna čitulja OTKRIVA VELIKU MISTERIJU (FOTO)

Prva žrtva Prvog svetskog rata bio je mladi Srbin: Jedna čitulja OTKRIVA VELIKU MISTERIJU (FOTO)

Istorija kazuje da je posle neuspeha Austrougarske u Cerskoj bitki došlo do kratkog predaha. Nedugo potom Austrougari su odmorili i popunili 5. i 6. armiju i prešli u napad 6. septembra 1914. Srpska 2. armija je uspela da zadrži 5. austrougarsku na obalama donje Drine, dok je 6.armija prešla Drinu, potisla srpsku 3. armiju i zauzela Gučevo, Boranju i Jagodnju, desnim krilom izbivši na Sokolsku planinu.

Srpsku vojsku predvodili su čuveni Petar Bojović, Stepa Stepanović, Pavle Jurišić Šturm, Dušan Purić, dok se na čelu austrougarske vojske bili Oskar Poćorek i Liborijus fon Frank. Srpska vojska u ovom okršaju nije pobedila, dok je austrijska odnela "Pirovu pobedu". Gubici obe vojske bili su ogromni. Međutim, ova borba iznedrila je jednog junaka. Zabroravljenog junaka bitke na Mačkovom kamenu - Dušana Purića.

On je svoj život ostavio na Mačkovom kamenu. Takođe, ostaće upamćeno da je ovu bitku preživelo samo ne više od 1.000 vojnika. Među, prvima poginuo je i Dušan Purić, rodom Ivanjičanin, koji je bio komandant Četvrtog pešadijskog puka "Stevan Nemanja" Bitki na Mačkovom kamenu.

Ostaće upamćene njegove reči, upućene njegovim vojnicima.

Vojnici, mi smo ovde došli da ginemo za Otadžbinu. Komandiri ispred svojih vodova i četa, komandanti ispred svojih bataljona, a ja ću ispred svih. Za mnom! U juriš! Za slobodu i Otadžbinu!

- Dušan Purić, Mačkov kamen

U ovoj bici učestvovao je i princ Đorđe Karađorđević, koji je bio teško ranjen. 

 Spomen-kosturnica na Mačkovom kamenu završena je 1931.godine. Spomen-crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Krupnju podignuta 1932. godine. Takođe, na oba lokaliteta nalaze se mošti boraca, a u kripti crkve izložene su fotografije sa bojnog polja i venci.

Neka je večna slava palim borcima za OSLOBOĐENJE, SLOBODU i ŽIVOT SRBIJE. 

 

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
7 Beograd