fbpx
Skip to main content
Milan Timotić Bata

SVI ZNAMO PESMU, ALI NE ZNAMO KO JE PEVA: Priča o čoveku koji je otpevao čuveni evergrin u Maratoncima

Foto: Printscreen/Youtube
U filmu Đenka pušta njegovu pesmu

U kultnom filmskom ostvarenju "Maratonci trče počasni krug", otpevao je pesmu koju svi znamo. Njegov život nije bio ni malo lep ni lak.

ALBANSKI ISTORIČAR ŠOKIRAO IZJAVAMA O CARU DUŠANU, KNEZU LAZARU I KOSOVU: Ovako izgleda istorija iz "drugog ugla"

ALBANSKI ISTORIČAR ŠOKIRAO IZJAVAMA O CARU DUŠANU, KNEZU LAZARU I KOSOVU: Ovako izgleda istorija iz "drugog ugla"

Neverovatna priča o prijateljstvu Draže i američkog pilota: General mu dao poklon koji porodica ČUVA I DANAS (FOTO)

Neverovatna priča o prijateljstvu Draže i američkog pilota: General mu dao poklon koji porodica ČUVA I DANAS (FOTO)

OVO SU IMENA SRPSKIH PRINCEZA KOJA SIGURNO NISTE ČULI DO SADA: Svako ima svoju posebnu simboliku

OVO SU IMENA SRPSKIH PRINCEZA KOJA SIGURNO NISTE ČULI DO SADA: Svako ima svoju posebnu simboliku

Milan Timotić Bata je od malena volio da peva. Završio je Pravni fakultet, ali je pevajući na raznim koncertima vežbao svoj glas i stekao veliku popularnost kao pevač operskih arija i narodnih pesama.

Svi koji su barem jednom pogledali film "Maratonci trče počasni krug" zapamtili su pesmu "Svi vi što maštate o sreći" koja se čuje kada Đenka u bioskopu pušta prvi put ton film.

Milan Timotić Bata se kao dete razboleo od šarlaha. Dugo nije mogao da govori i u kući su se već pomirli da će ostati nem. Ali Milan je progovorio i počeo da peva. Kako je odrastao sve više je ispoljavao ljubav prema pesmi i muzici. U selu je okupio grupu mladića i napravio pevačko društvo. 

Završava gimnaziju u Šapcu, a potom odlazi u Beograd gdje završava Pravni fakultet. Pevao je na raznim koncertima, vežbao svoj glas i sticao sve veću popularnost kao pevač operskih arija i narodnih pesama. Zaposlila ga je muzička kuća "Odeon" za koju je u toku 1927/28. godine snimio nekoliko gramofonskih ploča na kojima je pevao

Timotić je bio pevač u crno-belom ton filmu koji je Đenka prikazivao u bioskopu u filmu "Maratonci trče počasni krug". Naziv tog eksperimentalnog filma je "Priča jednog grada" snimljenog 1941. godine u Beogradu. Milan je pevao plejbek, a pesma je bila snimljena na gramofonskoj ploči.

Njegova supruga Seka nije želela da imaju dece. Jedno vreme tokom rata boravili su u Užicu i Valjevu, gde je Seka radila kao tumač kod Nemaca. Milan se razvodi od nje, napušta zemlju kao pristalica Draže Mihailovića i tek se 1946. godine javlja porodici iz Salzburga, a 1950. iz Amerike. Posle rata, Milan je u domovini bio osuđen na smrt u odsustvu.

U Americi je bio lepo prihvaćen od srpskih emigranata. Oženio se skoro 20 godina mlađom pijanistkinjom Džoan Kornel. "Glas Srba" iz Indijanopolisa 13. novembra 1988. objavio je tužnu vest da je Milan Timotić preminuo posle duge i teške bolesti.

Tek nakon pola godine Džoan je smogla snage da u Jugoslaviju javi o Milanovoj smrti. U pismu navodi da su se venčali 19. novembra 1961. godine i imali divan brak, kao i da joj je žao što ga nije srela ranije. Timotić je bio pevačka zvezda i u tuđini iz koje se nikada nije vratio.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd