fbpx
Skip to main content
Sveti Sava

NA DANAŠNJI DAN SU SPALJENE MOŠTI SVETOG SAVE: Postoji nekoliko verzija priče gde se to zapravo desilo

Foto: Profimedia
Priča se da je Sinan paša došao Carigradskim drumom (danas Smederevski put), da spali Savine mošti.

Posmrtni ostaci Svetog Save, jednog od najvećih srpskih svetitelja, prvog arhiepiskopa SPC, bile su sahranjene u manastiru Mileševa. Međutim, nakon jednog ustanka Srba protiv Turaka, tadašnji Sinan paša je rekao da se mošti prebace u Beograd i tamo spale, za kaznu. To je i učinjeno pre tačno 427 godina, na današnji dan, 1594. godine.

Ispostavlja se da se na mestu na kojem je danas hram Svetog Save na Vračaru desilo pomenuto spaljivanje, jer u spisima stoji da su mošti izgorele na brdu Vračar. Ali, u to vreme, Vračar nije bio toliko veliki i smatralo se da je to mesto gde je Sveti Sava spaljen zapravo - današnji Tašmajdanski park.

DANAS JE POBUSANI PONEDELJAK: Valja izaći na groblje i pomoliti se ovim rečima za spas duša upokojenih

DANAS JE POBUSANI PONEDELJAK: Valja izaći na groblje i pomoliti se ovim rečima za spas duša upokojenih

BRITANAC POBEGAO IZ GRADSKE VREVE: Na Kopaoniku sa suprugom ima oazu mira, a njihov jedinstven način života mnogi ne razumeju

BRITANAC POBEGAO IZ GRADSKE VREVE: Na Kopaoniku sa suprugom ima oazu mira, a njihov jedinstven način života mnogi ne razumeju

VEDRO I VETROVITO NEBO NAD SRBIJOM: Danas sunčano i toplo, temperatura i do 30 stepeni!

VEDRO I VETROVITO NEBO NAD SRBIJOM: Danas sunčano i toplo, temperatura i do 30 stepeni!

Tamo gde je sada hram nalazila se, navodno, močvara, a na Slaviji se nekada pecalo, jer je tu bila bara. Priča se da je Sinan paša došao Carigradskim drumom (danas Smederevski put), da spali Savine mošti.

Sinan je hteo da spali kosti na što većem mestu, kako bi što više građana moglo da vidi lomaču i zatraši ih, i upravo je to mesto bilo centar svega, odakle se sve moglo videti.

Ipak, početkom 19. veka Gligorije Vozarević, čovek koji je najzaslužniji za osnivanje Narodne biblioteke, mislio je da je pronašao mesto spaljivanja, jer je na periferiji našao nepoznati drveni krst. Zamenio ga je novim 1874, a ceo kraj je dobio naziv "Vozarev krst". Danas se taj kraj zove Crveni krst.

Ali, tu nije kraj priče, jer je Odbor za podizanje hrama Svetog Save odlučio da se objekat podigne na vrhu Vračara, gde se sada nalazi najveća pravoslavna svetinja na Balkanu, verujući da su ti spaljene mošti, jer se i odatle vidi dobar deo Beograda.

Šta je prava istina, možda nikad nećemo ni saznati, ali treba imati na umu da je tokom 19. veka Tašmajdan bio gradsko groblje, gde je knez Miloš i napravio crkvu, nedaleko od mesta spaljivanja, poznatiju danas kao crkva Svetog Marka, posvećenu svom sinu Marku.

Ovim povodom, na dan spaljivanja moštiju Svetog Save, pomolite se svecu ovim rečima:

- Veliki ukrase među Svetiteljima, Bogomudri oce Savo, molimo ti se, mi, sluge tvoje, i pripadajući vapijemo ti: ne ostavi decu svoju, oče, nego svagda budi s nama, kao što si obećao, da te i mi po dužnosti slavimo, da te veličamo, da proslavljamo veličinu i silu tvoju, i da ti prinesemo dostojnu pesmu, kličući i govoreći: tebe veličamo, Svetitelju, tebe slavimo, Svetilniče, tebi se klanjamo, oče Savo, moli, molimo ti se, da se spasu oni koji slave Sveti Spomen tvoj. AMIN.

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd