fbpx
Skip to main content
Vojvoda Stepa

NAROD GA JE VOLEO MNOGO: Tekst na umrlici Stepi Stepanoviću će vam to najbolje i opisati

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Stepa je bio veoma skroman čovek koji nije mnogo mario ni za pohvale ni za odlikovanja .

Stepa Stepanović srpski vojskovođa koji se smatra jednim od najvećih junaka srpske vojne istorije.

Srpskoj vojsci priključio se 1874. godine kao pitomac Artiljerijske škole. Učesnik je srpsko-turskih ratova (1876-1878.), kao pitomac-narednik, kasnije potporučnik.

ZLOČIN KOJI JE NAJVEĆA MRLJA U ISTORIJI SRBIJE! Noć kada je ubijen Karađorđe - ovako se sve odigralo

ZLOČIN KOJI JE NAJVEĆA MRLJA U ISTORIJI SRBIJE! Noć kada je ubijen Karađorđe - ovako se sve odigralo

"TO SU OPOMENE DA SE ČUVAM" Intervju Nikole Tesle skrivan 116 godina otkrio pravu istinu

"TO SU OPOMENE DA SE ČUVAM" Intervju Nikole Tesle skrivan 116 godina otkrio pravu istinu

BOŽE PRAVDE SE ORILO NA PRVIM OLIMPIJSKIM IGRAMA: Srbija dobila najveću počast u Atini 1896. godine

BOŽE PRAVDE SE ORILO NA PRVIM OLIMPIJSKIM IGRAMA: Srbija dobila najveću počast u Atini 1896. godine

Već tada bio je zapažen kao hrabar i istrajan vojni starešina, koji je u kritičnim momentima ulazio u streljački stroj da ličnim primerom hrabri svoje vojnike, zbog čega je odlikovan Takovskim krstom s mačevima.

U periodu između bitaka na Slivnici i kod Kumanova obavljao je dužnosti komandanta bataljona, puka, brigade i divizije i pomoćnika načelnika Glavnog generalštaba. Dva puta bio je i ministar vojske. U tom periodu Srpska vojska je u organizacionom, stručnom, materijalnom i moralnom pogledu bila dobro pripremljena za predstojeće ratove.

U Prvom balkanskom ratu (1912-1913.) Stepa Stepanović je komandovao Drugom armijom, koja je sa pravca Custendil-Dupnica ugrozila desni bok turske Vardarske armije i njeno odstupanje pretvorila u panično bekstvo.

Zbog zasluga za prvu savezničku pobedu u Velikom ratu – Cersku bitku, postao tek drugi čovek koji je u Srbiji dobio čin vojvode. Zaslužan je i za brz proboj solunskog fronta i izbacivanje Bugarske iz rata.

Stepa je bio veoma skroman čovek koji nije mnogo mario ni za pohvale ni za odlikovanja i koji nikada nije zaboravljao odakle je i mnogo više voleo svoj dom u Čačku nego dvorske balove i prijeme.

Upravo zbog toga je bio voljen i poštovan u narodu, a da je njegova smrt 27. aprila 1929. godine pogodila hiljade ljudi dokazuje i umrlica na kojoj piše:

“Veliki vojnik, pobednik sa Jedrena, Cera i Dobrog Polja, počasni član Udruženja rezervnih oficija i ratnika VOJVODA STEPA STEPANOVIĆ preminuo je i biće sahranjen u Čačku.

Ratnici njegove nepobedive armije, bolno potreseni ovim velikim gubitkom za naciju i vojsku, duboko se klanjaju seni VELIKOG VOJVODE.

Njegove zasluge za Otadžbinu i Naciju, njegova ljubav i staranje za vojnike – kao kult njegove ličnosti, biće najdraža uspomena u sećanju svih ratnika i rezervnih oficira.

SLAVA VOJVODI STEPI STEPANOVIĆU! SLAVA MU!

U Beogradu,
28. aprila 1929. godine

Središna uprava Udruženja rezervnih oficira i ratnika”

Sahrana je održana 30. aprila 1929. u Čačku u kom je vojvoda provodio svoje penzionerske dane.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd