fbpx
Skip to main content
 Nikola Pašić

Političar koji je umro nakon KRALJEVIH REČI: Pašića su svi znali, a posebno novinari - jedan susret ostaće upamćen

Foto: Profimedia
Pašić je preživeo mnoge vladare, bio u skoro svakoj vladi, obeleživši političku scenu kraja 19. veka i sa početka 20. veka.

Nikola Pašić rođen je 6. decembra 1845. godine u Zaječaru, na samoj granici sa Bugarskom. Odrastao je u jednoj imućnoj pekarskoj porodici, završio šest razreda osnovne škole u Zaječaru, a zatim je nastavak svog školovanja proveo u Gimnaziji u Negotinu, ali se ona vremenom selila u druge gradove, tako da je Pašić školske dane provodio i u Kragujevcu i Zaječaru.

Nedugo zatim upisuje Tehnički fakultet u Beogradu, u okviru Velike škole. Cenjeni profesori prepoznali su tada njegov rad i talenat i nagradili su ga slanjem na školovanje u Cirih, na njihovu čuvenu Politehničku školu. 

MESTO U ŽIŽI JAVNOSTI ZBOG VAKCINACIJE PREDSEDNIKA, ALI I JOŠ NEČEGA: Kakve veze ima Rudna Glava i nacistička Nemačka

MESTO U ŽIŽI JAVNOSTI ZBOG VAKCINACIJE PREDSEDNIKA, ALI I JOŠ NEČEGA: Kakve veze ima Rudna Glava i nacistička Nemačka

ISPLIVALA NAJBOLJE ČUVANA TAJNA O OSLOBOĐENJU BEOGRADA 1944. GODINE: Nemačka imala skriveni plan

ISPLIVALA NAJBOLJE ČUVANA TAJNA O OSLOBOĐENJU BEOGRADA 1944. GODINE: Nemačka imala skriveni plan

OVOG GRADONAČELNIKA SU SVI VOLELI: Bio je pravi CAR čije se anegdote i danas prepričavaju!

OVOG GRADONAČELNIKA SU SVI VOLELI: Bio je pravi CAR čije se anegdote i danas prepričavaju!

Nikola je kao čovek bio jako smiren, staložen, dokazao se kao jako mudar, pragmatičan političar, njegova je uvek bila zadnja, u tadašnjim političkim krugovima Nikolu su smatrali kao glas razuma i odlučivanja.

Nije krio da je bio jako blizak porodici Karađorđević, imao je mnoge konflikte i nesuglasice sa Obrenovićima, a sve je eskaliralo i kulminiralo 1883. godine kada je u selu Krivi Vir blizu Boljevca, ispod planine Rtanj započeta Timočka Buna, pobunom seljaka na čelu sa ljudima iz Radikalne stranke. Ta buna se brzo ugušila u krvi, tadašnji kralj Milan Obrenović naređuje da se oduzme oruđe seljacima i Nikola Pašić i njegovi najbliži saradnici bivaju optuženi na smrt, ali on sa svojim saradnicima beži u Bugarsku.

On šest godina ostaje u Bugarskoj, uživa u podršci Bugarske vlade, živi u Sofiji kao građevinski inženjer i na neki način bio je jedan od razloga Bugarsko-srpskog rata 1885. godine. Pašić je čak pokušao da uđe i unutrašnju politiku Bugarske, bio je veliki prijatelj sa Ferdinandom Koburgom, bugarskim knezom. Veoma zanimljivo jeste i njegovo poreklo, jer neki smatraju da je Srbin poreklom iz Makedonije, dok drugi smatraju da je Pašić uistinu Bugarin- od majke Bugarke iz Vidina i oca iz Gabrova. 

Nikola Pašić
Nikola Pašić
Foto: Profimedia

Nakon njegovog bega u Bugarsku, kralj popušta, a Nikola Pašić se vraća u prestonicu sa novim idejama i novim mislima. Ovog puta se ne vodi idejama socijalista, već dolazi sa idejama nacionaliste i buržoarske politike. On je čovek koji prvi u istoriji srpske politike uveo u Ustav ideje poput lokalne samouprave, parlamentarne države, garantovanje prava građana. Nedugo zatim kralj Milan abdicira, a vlast preuzima namesništvo radikala, sve dok prestolonaslednik Aleksandar Obrenović ne stasa. Za to vreme Nikola Pašić postaje gradonačelnik Beograda i prvi na ulice prestonice postavlja kaldrmu.

Majski prevrat - šta dalje?

Prekretnica u njegovoj političkoj karijeri jeste Majski prevrat i dolazak na vlast Karađorđevića. Od tog trenutka burna politička karijera biva prošlost i od 1903. godine se kreće isključivo uzlaznom putanjom. U pet navrata je bio predsednik Narodne skupštine, a na mestu ministra spoljnih poslova našao se četiri puta, naravno, sve vreme predvodeći radikale. 

Pašićeva politička karijera veoma je bogata, bio je predsednik Vlade, ministar inostranih poslova, najpoznatiji srpski diplomata u ratnom periodu, gradonačelnik, osnivač radikalne partije, član državnog saveta, direktni pregovarač u Carinskom ratu sa Austrijom, utemeljivač parlamentarizma na ovim prostorima. Bio je rusofil, a nakon Oktobarske revolucije, okreće se Francuskoj.

Brod svoje partije, a kasnije i države vodio je mudro, vešto i staloženo, ploveći kroz najopasnije oluje u okeanu velikih sila, pogotovo u vreme Velikog rata, kada se često nije videlo svetlo na kraju tunela, gde je Srbija, metaforički rečeno, vrlo lako mogla da završi kao Titanik.

Za Pašićem i njegovim životom ostale su mnoge anegdote i citati. Jedna od najpoznatijih anegdota jeste Pašićev susret sa novinarima na ulazu u Vladu tadašnje države. Dolazi tako Pašić u zgradu Vlade i presreću ga novinari:

- Predsedniče šta ima novo, pitaju novinari, a Pašić im odgovara:

- Ne znam, nisam čitao današnje novine, recite mi vi šta ima novo.

Nije bio Pašić što se kaže - od juče. Sekretar Srpske socijaldemokratske partije i urednik Radničkih novina Dimitrije Tucović bio je jednom prilikom predstavljen predsedniku Vlade Pašiću:

- A, Vi ste taj Tucović!? Čitam ja Vas, imate oštro pero i britku pamet!

- Gospodine predsedniče, nisam znao da čitate opozicionu štampu!

-Svaki pravi predsednik vlade mora da čita opozicionu štampu, jer ono što njegovi pišu unapred zna - rekao je tada vickasto Pašić. 

Zanimljiva anegdota u vezi sa Pašićem jeste i pripovetka Radoja Domanovića “Vođa”, gde je Domanović svojom satirom hteo da objasni događaj kada je Pašić nakon Ivanjdanskog atentata na kralja Milana bežao da sačuva glavu i ostavio svoje prijatelje radikale na milost i nemilost, ali je Pašić nakon izbacivanja ove satire javno pohvalio Domanovićevo pero.

U svom rodnom gradu za života nije ostavio dubok trag, pre svega jer je samo u mladosti živeo u Zaječaru, ali grad pamti Pašića kao jednog od najpoznatijih Zaječaraca, te tako on danas u svom gradu ima svoj spomenik pored Gradske Biblioteke, a glavna ulica takođe nosi njegov naziv.

Zaječarci su veoma ponosni na Pašića, kao i mnoge druge poznate Zaječarce, glumačku legendu Zorana Radmilovića, srpskog političara Svetozara Markovića... Svoje nasleđe takođe ima i u prestonici gde ima svoj trg kao i impozantni bronzani spomenik visok 420 centimetara. Svoju zadužbinu ima u svom rodnom gradu.

Nikola Pašić
Nikola Pašić
Foto: Profimedia

Pašić je preživeo mnoge vladare, bio u skoro svakoj vladi, obeleživši političku scenu kraja 19. veka i sa početka 20. veka. Umro je 1926. godine, a te 1926. godine odnosi između kralja i njega su bili ne tako sjajni, a najverovatnije razlog tome su bile brojne afere njegovog sina Radomira koji je narušavao Pašićev ugled. Tog 10. decembra 1926. godine Nikola Pašić bio je u poseti kralju. Rasprava dvojice moćnih ljudi brzo se zahuktala i kralj je, u besu izgovorio:

- Pašiću, bolje bi vam bilo da objasnite kriminalne poslove svoga sina.

Pašića je ovo uvredilo do te mere da je odmah otišao sa dvora, došao svojoj kući i preminuo. Samo 30 minuta kasnije iz dvora je stigla poruka sa kraljevim pismenim izvinjenjem, ali bilo je kasno.

 

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd