fbpx
Skip to main content
Vampir

PIRAMIDA NA NUŠIĆEVOM GROBU, DREVNI GRAD I PLANINA RTANJ: Ovo su najveće misterije u celoj Srbiji

Foto: YoutubePrintscreen/Novi Anonimus
Srbija je zemlja puna misterioznih pojava, a naša istorija je prepletena događajima koji nisu u potpunosti razjašnjeni.

Srbija je zemlja puna misterioznih pojava, a naša istorija je prepletena događajima koji nisu u potpunosti razjašnjeni.

Zbog toga su srpske misterije često podložne pogrešnim tumačenjima i objašnjenima, ali je zanimljivo da za nekima od njih ostaju izmišljene priče čak i kada se sazna prava istina.

Ovo su neke od priča koje godinama zbunjuju ljude u Srbiji i golicaju im maštu, zbog čega se misterija oko njih samo povećava.

BRIŽLJIVO ČUVANA TAJNA NA DVORU KARAĐORĐEVIĆA: Prinčevi Đorđe i Aleksandar imali su vanbračne ćerke!

BRIŽLJIVO ČUVANA TAJNA NA DVORU KARAĐORĐEVIĆA: Prinčevi Đorđe i Aleksandar imali su vanbračne ćerke!

Ovo je priča o NEZAPAMĆENOJ TRAGEDIJI: U Beogradu je sve bilo spremno za doček, ali ZLA KOB je osujetila 1964. godinu!

Ovo je priča o NEZAPAMĆENOJ TRAGEDIJI: U Beogradu je sve bilo spremno za doček, ali ZLA KOB je osujetila 1964. godinu!

STARA SRPSKA IMENA KOJA SU POTPUNO ZABORAVLJENA: Ovako su se naši preci zvali 1455. godine za vreme Turaka (FOTO)

STARA SRPSKA IMENA KOJA SU POTPUNO ZABORAVLJENA: Ovako su se naši preci zvali 1455. godine za vreme Turaka (FOTO)

Piramida na Nušićevom grobu

"Kuća Branislava Nušića" natpis je na neobičnom nadgrobnom spomeniku velikom srpskog komediografa. Ovaj misteriozni spomenik, na Novom groblju u Beogradu, zapravo je piramida koja svojim oblikom podseća na nadgrobna obeležja egipatskih faraona.  

Objašnjenja za ovo su razna, pa jedni smatraju da je piramidalni grob napravljen zato što je Nušić bio istaknuti mason, dok drugi imaju duhovito objašnjenje da je pisac tražio ovo kako mu se neko ne bi "uneredio na grob". A možda je, u svom stilu, samo hteo da i njegovo nadgrobno mesto bude jedinstveno kao što je bio njegov britak um.

Srednjevekovni grad Žrnov

U okolini Beograda, tačnije na Avali, nalazio se drevni grad Žrnov. Ovo mesto odavno ne postoji, ali njegovi ostaci i ono što je otkriveno o njemu i danas intrigira naučnike.

U gradu su nađeni ostaci keltske i rimske kulture, zna se da su Srbi tu podigli tvrđavu a da su ga kasnije osvojili Turci. 

Međutim, niko od njih ga nije uništio i postojao je sve dok jednog dana kralj Aleksandar Karađorđević nije naredio da se u potpunosti poruši!

Naime, kralj je odlučio da se na vrhu Avale sagradi Spomenik neznanom junaku i to baš na ostacima Žrnova. Zbunjeno građanstvo mislilo je da se radi o običnom traču, ali je ubrzo sve opasano eksplozivom i dignuto u vazduh.

Zašto je kralju "dunula" ovakva ideja nikada nije do kraja razjašnjeno. Neki su tumačili da je zbog to zbog toga što je bio mason, baš kao i autor spomenika Ivan Meštrović, dok drugi tumače da je kralj mislio da se radi o turskom utvrđenju pa ga je sravnio. Jedno do objašnjenja je i da je bio opsednut jugoslovenstvom koje je simbolizovano u skulpturama 6 žena Meštrovićevog spomenika. U svakom slučaju, misterija nikada nije razjašnjena.

Avala
Avala
Foto: Profimedia/ilustracija

Da li je Dušan Silni ubio svog oca?

Srpska vlastela nije bila zadovoljna popuštanjem prema Vizantiji i Bugarskoj od strane kralja Stefana Dečanskog, pa je ubrzo stala na stranu mladog kraljevića Dušana koji se usprotivio svom ocu.

Negde u jesen 1330. godine došlo je do sukoba Dušana i Stefana Dečanskog, nakon čega je sin zatočio oca u zvečanskoj tvrđavi.

Stefan Dečanski je umro malo pre Dušanovog krunisanja, u novembru naredne godine. Zvanično, zatočeni kralj je umro prirodnom smrću, ali postoji priča da je Dušan zbog pritiska vlastele naredio da mu se otac pogubi.

Mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru?

U javnosti je nedavno kao bomba odjeknula priča da mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru, već se čuvaju u manastiru Ždrebaonik.

Prema tvrdnjama nekih istoričara, to je čak znao i pokojni patrijar Pavle koji je smatrao da "Srbi još nisu dostojni da dotaknu Svetog Savu" i da će se svetitelj pojaviti kada dođe vreme za to.

Iako se u javnosti spekulisalo da neke vladike znaju ovu priču, možda bi misteriju mogla jedino da razreši Srpska pravoslavna crkva.

Sveti Sava
Foto: Srbija Danas

Planina Rtanj

Planina Rtanj ima oblik piramide, čak je i čuveni pisac SF romana Artur Klark smatrao da se ispod nje krije prava piramida i to vanzemaljskog porekla.

Zbog čudnog oblika, o njoj se ispredaju razne priče i legende. Tako neki veruju da se u srcu planine nalazi svemirski brod, koji čeka da poleti pred smak sveta. S druge strane, lokalno stanovništvo veruje da se u pećinama planine nalazi blago. 

Postoje i ljudi koji tvrde da su svedoci paranormalniha pojava oko planine, poput svetlećih lopti, čudnih zračenja i energetskih polja.

Vampiri

Najpoznatiji mit koji čitav svet zna o Srbiji je vampir, što je i jedina naša reč koja je internacionalna.

U 18. veku Evropom su se širili izveštaji o mitskim bićima na Balkanu pa se u austrijskom časopisu "Vossiche Zeitung" 1725. godine pominje kako je u selu Kisiljevu umro Petar Blagojević, i deset osoba u narednih 24 časa. 

Iz Beča su došli lekari i otkrili da je Blagojević ležao u kovčegu živ sa ostacima krvi na usnama, a njegovo telo je bilo neraspadnutno nakon 10 nedelja. Odmah su ga proboli glogovim kocem, a nakon toga su telo spalili.

Ali najpoznatiji srpski vampir je Sava Savanović, vodeničar iz sela Zarožje kod Bajine Bašte.

Legenda kaže da se on zaljubio u veoma mladu devojku ali njen otac nije hteo dozvolio da se uda za njega. Sava je odlučio da ubije devojku, a onda su njega ubili motkama. Sava se posle, kaže legenda, povampirio i pio meštanima krv sledećih 99 godina.

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd