fbpx
Skip to main content
Puška

Moćno oružje koje je Putin poklonio Vučiću: Kako se neprocenjiva puška kralja Milana vratila u Srbiju (FOTO)

Foto: Predsedništvo Srbije/Wikipedia/Hermann Historica
Predsednik Aleksandar Vučić je 4. decembra održao u Sočiju važan sastanak u četiri oka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vučić je primljen ruskom primorskom odmaralištu na najvišem nivou, kako i dolikuje prijateljskim odnosima naše dve zemlje.Među glavnim temama su bile energetska i bezbednosna situacija naše zemlje, problem Kosova i Metohije kao i razvoj vojne industrije.

Obistinile se poslednje reči kneginje Zorke: Bila je 20 godina mlađa od kralja Petra, njihova svadba podelila je Srbiju i Crnu Goru!

Obistinile se poslednje reči kneginje Zorke: Bila je 20 godina mlađa od kralja Petra, njihova svadba podelila je Srbiju i Crnu Goru!

PAŠIĆEV URNEBESNI ODGOVOR! Pitali ga šta radi PRAVI PREDSEDNIK VLADE, a on ih MATIRAO JEDNOM REČENICOM

PAŠIĆEV URNEBESNI ODGOVOR! Pitali ga šta radi PRAVI PREDSEDNIK VLADE, a on ih MATIRAO JEDNOM REČENICOM

Bila je SUPRUGA HAJDUK VELJKA, a zauvek upamćena po nadimku ČUČUK STANA - evo i zašto! (FOTO)

Bila je SUPRUGA HAJDUK VELJKA, a zauvek upamćena po nadimku ČUČUK STANA - evo i zašto! (FOTO)

Međutim, i pored tako važnih tema za našu zemlju, kao i uvek pažnju javnosti je privuklo nešto sasvim drugo. Predstavljanje poklona koje su razmenila dva državnika je danima u fokusu medijske pažnje. Vučić je Putinu poklonio ikonu Preobraženja Gospodnjeg iz XIX veka, a zauzvrat je dobio skupocenu pušku kralja Milana Obrenovića koja je bila izgubljena više od jednog veka. 

Predstavnici ruskih vlasti su skupoceni komad oružja kupili na aukciji, i time Srbiji vratili važan deo našeg istorijskog nasleđa. Puška koju je Vučić dobio od Putina je, prema rečima publiciste i poznavaoca oružja Branka Bogdanovića, jednometka M-1870 koju je proizveo čuveni austrijski proizvođač oružja iz Beča Tomas Sederl, a prema patentu otkupljenom od "Providens tul kompani" iz SAD.

"Pibodijeva" puška je sporometna ostraguša koju je 1862. u Bostonu izradio Henri O. Pibodi, a koja je koristila sistem zatvarača koji je po njemu dobio ime. Puška je napravljena za vreme američkog građanskog rata, ali u njemu nije bila korišćena. Umesto toga je Pibodi svoje modele prodavao u inostranstvu - Kanadi, Švicarskoj, Meksiku i Španiji - gde su često kopirane i modifikovane. Među državama koje su koristile kopije Pibodijevih pušaka se našlo i Osmansko Carstvo čije su ih trupe, zahvaljujući superiornom dometu, sa velikim uspehom koristile protiv Rusa u rusko-turskom ratu.

Sistem "Pibodi" je dobio naziv po tom prvom modelu, a odnosi se na zatvarač koji, se puška puni sa zadnje strane cevi, odnosno "ostraguša".

Aleksandar Vučić
Foto: Predsedništvo Srbije

Model koji je Vučić dobio je skupocen i ukrašen vrhunskim radom, kako i dolikuje jednom kralju iz XIX veka. Za sada nije poznato kada ili gde su je Rusi otkupili, a vrlo sličan skupoceni model iz vremena Obrenovića može se videti u katalogu aukcijske kuće Herman Historika (Hermann Historica). Model koji smo pronašli u katalogu je takođe proizveo Tomas Sederl, a na kundaku puške se nalazi ćirilični natpis "Čačak" sa gravurom pobedonosnog Miloša Obrenovića sa isukanom sabljom koji gazi poražene Osmanlije.

Puška
Foto: Printscreen/Hermann Historica

Važno je napomenuti da ova puška nije ista kao ona koju je dobio predsednik Vučić, ali je iz istog perioda i napravio ju je isti čovek, a na fotografijama jasno vidimo koliko pažnje i mukotrpnog zanatskog rada je ulagano u ukrašavanje oružja. 

Takve puške, naravno bez ukrasa koji su pravljeni za viđenije ličnosti, su predstavljale osnovu naoružanja srpske vojske u XIX veku, pre nego što je čuvena puška Mauzer "Koka" ojačala srpsku vojsku i postala oružje slobode.

Puške sistema "Pibodi", u narodu poznate kao "Piboduše" ili "Kašikare", su bile prve puške srpske vojske koje su imale spojen metak i "čauru", tačnije barutno punjenje. Zahvaljujući angažovanju pomenutog Tomasa Sederla iz Beča proizvodnja ovih pušaka je počela u Beogradskoj tvrđavi 1871. godine, a nastavljena je u Kragujevcu 1877. 

Po sticanju pune nezavisnosti 1878, jedan od prioriteta srpske države bila je modernizacija vojske i oružja. Puška sistema "Pibodi" imala je pored ostalih nedostataka i zastareli veliki kalibar 14,9mm. Trebalo je naći rešenje za novu modernu ostragušu manjeg kalibra.

puška
Foto: Predsedništvo Srbije

Novca za nabavku novog oružja nije bilo dovoljno pa su Srbi našli najpraktičnije rešenje da stare perkusione sprednjače konvertuju na jednometni ostragpuneći sistem. Posle izvesnog lutanja usvojen je Pibodijev konverzioni sistem. 

Čuvena srpska "piboduša" modela 1870 proslavila se u ratovima za oslobođenje i nezavisnost, ali je, nažalost, sačuvan vrlo mali primeraka, a Vojni muzej u Beogradu poseduje samo četiri komada.

Zanimljivo je da je oduzimanje upravo ovih pušaka bio okidač za Timočku bunu, čime je ovo oružje još jednom povezano sa životom Milana Obrenovića.

Za sada nije sigurno kako je ova puška uopšte nestala iz kraljevskog arsenala, a u medijima se pominjala priča da ju je kralj Milan prokockao, za šta nema bilo kakvog utemeljenja, iako jeste uživao u mondenskom životu posle abdikacije i zna se da je uživao u kockanju.

Kralj Milan
Milan Obrenović u vojnoj uniformi
Foto: Wikipedia

Istoričar Dejan Ristić navodi da je najverovatnije da je puška nestala posle Majskog prevrata 1903. godine, kako su i pisali domaći mediji.

- Možda ju je kralj poklonio nekome, a još verovatniji je i Majski prevrat, kada je opljačkano sve što je bilo moguće. Tada je opljačkano sve što je bilo moguće iz dvora, a pljačka je čak bila i dozvoljena pošto je cilj atentatora i zaverenika bio da se izbriše sve što može. To je bilo potpuno brutalno i grozno. Posle prevrata su održane dve aukcije imovine Obrenovića koja je opljačkana, jedna u Beču 1904. godine, a druga u Londonu 1905. godine - rekao je Ristić.

- Prošle godine, ako se ne varam, pojavio se na jednoj aukciji Orden Miloša Velikog. To je jedini primerak, unikatan, i to baš vladarski orden. Dakle, lični primerak kralja Aleksandra Obrenovića koji je opljačkan u noći ubistva. Početna cena je bila čak 250.000 evra! On je remek delo primenjene umetnosti, nijedan jedini sačuvani primerak ne postoji, a onda se sasvim iznenada pojavio lični vladarski primerak. Mi smo nažalost propustili priliku da vratimo takvo blago. Čak nismo morali ni da ga otkupljujemo, pošto je po međunarodnim konvencijama to naše kulturno nasleđe. Samo se pokrene međunarodna procedura za obustavljanjem aukcije, kao što je urađeno sa Strojimirovim pečatom. Zatim se podnosi zvaničan zahtev, daju se dokazi i to se vraća Republici Srbiji. Za to nije potreban nijedan jedini evro, već diplomatska nota sa zahtevom da se pokrene procedura za povratak kulturnog dobra - kaže Ristić.

Orden Miloša Velikog
Foto: Printscreen/Emedals

Kralj Milan Obrenović - Jedan od najznačajnijih vladara moderne srpske istorije koji je potonuo u zaborav

Sa istoričarem Dejanom Ristićem smo razgovarali i o važnosti kralja Milana za srpsku istoriju, o vladarevim državničkim uspesima ali i burnom privatnom životu.

- Radi se o srpskom novovekovnom vladaru koji je od prvorazrednog značaja. Upravo zahvaljujući njegovom zalaganju i zalaganju tadašnje političke elite u Srbiji naša zemlja 1878. konačno postaje nezavisna država nakon nekoliko vekova osmanske okupacije. I ne samo to, već se 1882. godine obnavlja Srbija kao kraljevina, prvi put posle Nemanjića i viševekovnog ropstva. To su prvorazredni događaji, koji su značajni ne samo za političku istoriju, već i za državnu istoriju naše zemlje. On je bio vrlo pragmatičan, i oslanjao se na Austrougarsku što je u tom trenutku bilo potpuno opravdano i razumljivo. Nije samo on bio okrenut Austrijancima, već i veći deo srpske intelektualne i kulturne elite, zato što su mislili da dobri odnosi sa austrougarskom mogu da obezbede Srbiji napredovanje - objašnjava Ristić.

Milan Obrenović
Foto: Profimedia

Naš istoričar objašnjava da za razliku od drugish srpskih vladara on nije patio od stereotipa i nije patio od opštih kolektivnih emocija, nije robovao istorijskim prijateljstvima i neprijateljstvima, i da se ponašao vrlo pragmatično i proračunato u krajnje pozitivnom smislu. Sa druge strane, njegov privatni život je bio izuzetno turbulentan, što je dovelo do umanjivanja ugleda kralja i dinastije Obrenovića u srpskom društvu.

- Čitav njegov život je na privatnom planu bio vrlo buran. Miloš je, poput ostalih Obrenovića bio vrlo naklonjen ženama. Tu je bio vrlo sličan svom pretku knezu Milošu Velikom, ili svom rođaku knezu Mihajlu. To je njihova karakteristika, voleli su žene, i nisu imali stabilne brakove. Rastavljali su se sa svojim ženama, pošto se vladarski brakovi ne razvode. Njegov brak sa Natalijom je bio brak iz ljubavi, ali je ljubav na kraju iščezla i pretvorila se u neki vid neprijateljstva dva supružnika. 

Dejan Ristić
Istoričar Dejan Ristić
Foto: Facebook/Dejan Ristić

Ristić je na kraju dao konačni sud o periodu kralja Milana, nepravedno zaboravljanog i osporavanog srpskog vladara:

- Mi smo skloni kao društvo da vrednujemo kralja Milana kroz njegov privatni život, a ne kroz ono što je njegovo istorijsko i državno nasleđe - a to nasleđe je prvorazredno!

Znate li zašto pravoslavni sveštenici i monasi UVEK NOSE BRADE? Postoji još jedno VAŽNO PRAVILO u našoj crkvi

Znate li zašto pravoslavni sveštenici i monasi UVEK NOSE BRADE? Postoji još jedno VAŽNO PRAVILO u našoj crkvi

Najstarije drvo na Balkanu 1.000 godina lista u Beloj Palanci: Pogledajte šta su HAJDUCI SAKRILI unutar STABLA!

Najstarije drvo na Balkanu 1.000 godina lista u Beloj Palanci: Pogledajte šta su HAJDUCI SAKRILI unutar STABLA!

KOLIKO JE VAŠ ZAVIČAJ BIO POD TURCIMA? Zaboravite na 500 godina koje svi pominjemo, ovo je ISTINA! (MAPA)

KOLIKO JE VAŠ ZAVIČAJ BIO POD TURCIMA? Zaboravite na 500 godina koje svi pominjemo, ovo je ISTINA! (MAPA)

"Pucajte, ja i sada držim čas" Reči profesora Miloja koji je stradao sa svojim đacima NIJEDAN SRBIN NEĆE ZABORAVITI

"Pucajte, ja i sada držim čas" Reči profesora Miloja koji je stradao sa svojim đacima NIJEDAN SRBIN NEĆE ZABORAVITI

U čast SRPSKOG JUNAKA: Kanađani nazvali planinu po VOJVODI PUTNIKU! (FOTO/VIDEO)

U čast SRPSKOG JUNAKA: Kanađani nazvali planinu po VOJVODI PUTNIKU! (FOTO/VIDEO)

 

+ Pošalji komentar 13 Pogledaj sve komentare
Fortuna's picture

Fortuna

Velika sreca i zadovoljstvo je sto se puska kralja Milana koja je nase nacionalno blago, vratila u Srbiju.

0 | 0
Aleksandra's picture

Aleksandra

Još jednom se pokazalo koliki prijatelji su Rusi koji čuvaju i našu nacionalnu istoriju,pravi primer je poklon predsednika Rusije našem predsedniku.

0 | 0
Puska kralja Milana's picture

Puska kralja Milana

Ovaj poklon je od neprocenjive vaznosti za Srbiju i njeno kulturno nasledje.

1 | 0
Puska kralja Milana's picture

Puska kralja Milana

Zahvaljujuci Rusiji Srbija je povratila svoje kulturno blago tj. pusku kralja Milana.

0 | 0
Bojana's picture

Bojana

Lepo sto se puska vratila na svoje...

0 | 0
Blago's picture

Blago

Hvala Rusiji na povratak nacionalnog blaga!

0 | 0
Andja's picture

Andja

Jos jedan dokak da su Rusi nasi iskreni i pravi prijatelji,koji cuvaju nasu nacionalnu istoriju!

0 | 0
Maki 's picture

Maki

To je nase nacionalno blago. Hvala Putinu na ovako bitnom i znacajnom poklonu.

0 | 0
Veljo's picture

Veljo

Ova puska je od neprocenjive vrednosti, po tome se vidi koliko Putinu znaci Vucic.

0 | 0
Nk's picture

Nk

Poklon koji je deo nase istorije. Neprocenjivo

0 | 0
Martinez's picture

Martinez

Za Srbiju i njenu istoriju ova puška ima izuzetnu vrednost i jako lep gest pažnje predstavlja njeno vraćanje Srbiji.

0 | 0
Zaki's picture

Zaki

Ovo je zaista poklon koji ima licnu istoriju, koja ga svrstava u red kulturoloski vaznih znamenja u Srbiji! Lepo je sto se vratila tamo gde joj je i mesto, u Srbiju!

0 | 0
sdfg's picture

sdfg

Poklon koji simbolizuje želju Rusije, da se Srbiji vrati ono što joj pripada.

0 | 0

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
0 Beograd