fbpx
Skip to main content
Aleksej Navaljni

NAPETO U NEMAČKOJ: Poslanik Bundestaga optužio Berlin da prikriva važne informacije u slučaju Navaljni

Foto: Reuters
Vlada odbila da odgovori na niz pitanja koje je član komiteta za međunarodne poslove frakcije "Alternativa za Nemačku" postavio

Nemačka vlada u situaciji sa Aleksejem Navaljnim blokira i prikriva informacije, izjavio je poslanik Bundestaga, član komiteta za međunarodne poslove frakcije "Alternativa za Nemačku" Anton Frizer.

NA NAJVIŠOJ ZGRADI NA SVETU ZASIJALA SRPSKA TROBOJKA: Emirati odali počast našoj zemlji povodom Dana državnosti (VIDEO)

NA NAJVIŠOJ ZGRADI NA SVETU ZASIJALA SRPSKA TROBOJKA: Emirati odali počast našoj zemlji povodom Dana državnosti (VIDEO)

NAJBOGRATIJI ČOVEK NA SVETU ŽELI DA SE ČUJE SA PUTINOM: Ilon Mask dao predlog, oglasio se Kremlj

NAJBOGRATIJI ČOVEK NA SVETU ŽELI DA SE ČUJE SA PUTINOM: Ilon Mask dao predlog, oglasio se Kremlj

NATO JEDNIM POTEZOM OZBILJNO PROVOCIRA: Moskva će sigurno reagovati nakon poslednje odluke Alijanse

NATO JEDNIM POTEZOM OZBILJNO PROVOCIRA: Moskva će sigurno reagovati nakon poslednje odluke Alijanse

- Zamislite da nekoliko osoba dođe u Nemačku sa osobom koja je otrovana vrlo opasnim nervnim agensom, plus predmeti koji takođe imaju tragove otrova. I na pitanje da li su ovi predmeti pravilno transportovani, federalna vlada je odgovorila da im to nije interesantno... U slučaju sa Navaljnim to nije jedino što izaziva veliku sumnju , celokupna "informaciona politika" federalne vlade sastoji se od blokiranja, suzbijanja i prikrivanja. Ruski zahtevi za pružanje pravne pomoći, tajna. Ruski istražitelji u Nemačkoj, tajna. Ko je posetio Navaljnog u bolnici, ne znamo - izjavio je Frizen.

Ranije je vlada Nemačke oficijalno odgovorila na pitanje frakcije "Alternativa za Nemačku" u Bundestagu o situaciji oko Navaljnog.

bundestag
Foto: Profimedia

U odgovoru se posebno navodi da vlada nije upoznata sa merama bezbednosti koje su preduzete u berlinskoj klinici "Šarite" u vezi sa hospitalizacijom Navaljnog.

Vlada je takođe odbila da odgovori na bilo kakva pitanja o predmetima na kojima su navodno pronađeni tragovi otrova, precizirajući samo da je ista supstanca pronađena u krvi Navaljnog.

Sva pitanja u vezi sa ruskim zahtevima za pravnu pomoć u ovoj situaciji odbačena su s tim da vlada nije ulazila u detalje postupka pružanja pravne pomoći među državama.

Prema odgovorima vlade, Navaljni je u Berlin stigao u pratnji supruge i pres sekretara. Na pitanje poslanika, da li su pokazivali znake trovanja, vlada je odgovorila negativno.

aleksej navaljni
Foto: Profimedia

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku.

Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova "Novičok".

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u decembru izjavio, da se vrši provera na temu "trovanja" Navaljnog, ali bez dokaza nije moguće pokrenuti krivični postupak, a Zapad ignoriše zahtev Rusije da bar dostavi zvanični zaključak o incidentu.

Ruski tužioci i policija počeli su da vrše svoje provere još na dan hospitalizacije Navaljnog.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd