Skip to main content
Američki ambasador u Holandiji

Američki ambasador nije hteo da odgovori novinarima na JEDNO PITANJE, pa uradio SKANDALOZNU STVAR (VIDEO)

Foto: Twitter/ Printscreen/ The New York Times‏Verified account
Prva konferencija za medija američkog ambasadora u Holandiji

Novi američki ambasador u Holandiji održao prvu konferenciju za medije i napravio diplomatski skandal. Novinare koji su mu postavljali pitanja je ignorisao.

Reč je o ambasadoru Piteru Hekstri, a sve je počelo kada su ga novinari, koji su prisustvovali pres konferenciji u rezidenciji američke ambasade u Holandiji, upitali da prokomentariše njegove ranije izjave da u Holandiji "spaljuju političare", da gore automobili i da su pojedini delovi zemlje nebezbedni.

Pitanja su postavljali upravo holandski novinari kojima je posebno zasmetalo što je ambasador Hekstri u nekom drugom intervjuu sopstvene izjave nazvao "lažnim vestima", drugim rečima demantovao sam sebe. 

Pošto holandski novinari nisu želeli da stvar zaborave, pustili su američkom ambasadoru snimak njegove izjave i pitali kako je to moguće. Reakcija ambasadora bila je u najmanju ruku nediplomatska. 

Najpre su ga novinari pitali o njegovoj izjavi, na šta im je on odgovorio da ne želi da se vraća nato, a potom i da li je pročitao citat iznad kamina, nakon čega se ambasador okrenuo i počeo da čita. 

Međutim, i kada je završio s čitanjem, nije želeo da odgovori na pitanje upornih novinara već je samo je gledao u njih i ćutao. Iako je njegova saradnica, koja je stajala u ćošku, pokušala da izvuče stvar, to je još više razljutilo novinare koji su ambasadoru poručili da ne može tako da se ponaša. "Ovo je Holandija, ne možete tako ovde da se ponašate. Ovde morate da odgovorite na pitanja...." 

Međutim, ambasador ih je apsolutno ignorisao. Holandski mediji su ponašanje ambasadora ocenili kao skandalozno.

Portparol Stejt departmenta Stiv Goldstin rekao je u četvrtak da američki ambasador u Holandiji oseća kajanje zbog pogrešnih tvrdnji koje je izneo 2015, kao i da se Stejt department ne slaže sa njima.

On je tada istakao da će Hekstra dati intervju jednoj holandskoj medijskoj kući u petak i da se očekuje da tada govori i o tom pitanju.

- Ambasador je načinio greške 2015, izneo je komentare koje nije trebalo izneti. On to zna. Izvinio se u decembru. Sutra ide na intervju... Mi smo njemu jasno stavili do znanja da mora da nastavi i ostavi to iza sebe. I on to definitivno razume. Oseća veliko žaljenje -  rekao je Goldstin.

Piter Hekstra je rođen u Holandiji, ali je emigrirao u Sjedinjene Americke Države kao dete. Za američkog ambasadora u Holandiji imenovan je 11. decembra.

Britanska agencija navodi da su američki zvaničnici zaduženi za odnose sa medijima sprečili neke novinare na pres konferenciji da ambasadoru postave dodatna pitanja o toj temi.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd