Skip to main content
Nemiri u Americi

AMERICI PRETI GRAĐANSKI RAT? Vojska i policija spremile set mera za nerede posle izbora u SAD

Foto: Profimedia/ilustracija
Ovoj situaciji ništa ne pomažu ni dezinformacije koje se poput šumskog požara šire društvenim mrežama i time dodatno povećavaju tenzije u već podeljenom društvu

Policija i vojska u saveznoj državi Vašington i drugim delovima Sjedinjenih Američkih Država spremaju se za eventualne nemire posle predsedničkih izbora 3. novembra.

AMERIKANCI OBJAVILI: Baku i Jerevan dogovorili novo primirje

AMERIKANCI OBJAVILI: Baku i Jerevan dogovorili novo primirje

AMERIKA ULAZI U RAT U NAGORNO-KARABAHU?! Tramp šokirao svetsku javnost, uputio poruku Jermenima!

AMERIKA ULAZI U RAT U NAGORNO-KARABAHU?! Tramp šokirao svetsku javnost, uputio poruku Jermenima!

RUS OTKRIO ŠTA NIKAKO NE BI BILO DOBRO: Putin potpuno otvoreno o odnosima sa Amerikancima!

RUS OTKRIO ŠTA NIKAKO NE BI BILO DOBRO: Putin potpuno otvoreno o odnosima sa Amerikancima!

Kako navode američki mediji, na oprez bezbednosnih snaga u velikoj meri utiču neredi koji su nastali usled policijske brutalnosti i smrti Džordža Flojda 25. maja tokom akcije hapšenja.

"Seattle Times" navodi da je pojačan nivo pripravnost bez obzira da pobedi aktuelni predsednik Donald Tramp ili njegov protivkandidat Džo Bajden. Takođe, zvaničnici strahuju da će tenzije samo rasti u nedeljama koje su pred nama, a tome doprinose nategnuti odnosi u društvu zbog rasizma, policijske brutalnosti, povećane prodaje vatrenog oružja...

Ovoj situaciji ništa ne pomažu ni dezinformacije koje se poput šumskog požara šire društvenim mrežama i time dodatno povećavaju tenzije u već podeljenom društvu.

- U ovom trenutku, nemamo specifičnu pretnju po društvo u ovom trenutku - kazao je zamenik komandujućeg specijalnog agenta pri FBI u Sijetlu Džošua Marfi, koji nadzire kontraobaveštajne aktivnosti.

On je istakao da postoji rizik od angažmana bilo levičarskih ili desničarskih grupa.

I pored toga, federalne i lokalne vlasti učestovale su u vežbama kako bi se spremile za eventualni haos, nasilje i nemire posle izbora. Najmanje 300 vojnika Nacionalne garde obučavani su da obuzdaju nemire na ulicama i oni će biti u pripravnosti zajedno sa još nekoliko stotina pripadnika te službe.

Šefovi policije u Sijetlu, koji je bio žarište najžešćih protesta protiv rasizma i brutalnosti policije, otkazali su odmore policajcima.

- S obzirom na atmosferu i nemire u društvu još od majski protesta, fokusirali smo se i povećali naše resurse - kazao je Marfi.

Preti građanski rat?

Dok mnoge savezne države strahuju da će biračima možda biti prećeno, stručnjaci koji prate esktremističke grupe kažu da se toga toliko ne pribojavaju, jer glasači mogu da se izjasne poštom, kaže predsednik Institua za istraživanje i edukaciju o ljudskim pravima Devin Burgart.

- Glasanje poštom u velikoj meri smanjuje, čak i eliminiše strah da će ekstremisti napasti nego biračko mesto - istakao je Burgart.

Međutim, on ističe da zabrinjavaju priče o eventualnim atacima militanata posle izbora u saveznoj državi Vašington.

- Postoji veliki broj ovakvih grupa u Vašingtonu koje su govorile o mogućnosti da izbije građanski rat ukoliko izbori ne prođu na način na koji oni priželjkuju - istakao je on.

Burgart ističe da je njegova grupa primetila da raste “apokaliptička retorika” navodno od strane paravojne grupe “People's Rights”, koju je osnovao anti-vladin aktivista Amon Bandi.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd