fbpx
Skip to main content
Američka vojska

NAPETO ISPRED AMERIČKE BAZE: Lokalno stanovništvo blokiralo kamione, aktivista pretio samoubistvom

Foto: Shutterstock
Oko 600 pripadnika organa reda pokušalo je da rastera demonstrante

Poslednji pokušaj južnokorejskog ministarstva odbrane, da isporuči građevinski materijal i opremu za obnovu američke baze u centralnom delu zemlje, naišao je na snažan otpor lokalnog stanovništva i aktivista koji su ogranizovali protest zbog primene raketnog sistema odbrane SAD.

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

POČELA MASOVANA VAKCINACIJA U RUSIJI: Vojska među prvima primila "Sputnjik V"

POČELA MASOVANA VAKCINACIJA U RUSIJI: Vojska među prvima primila "Sputnjik V"

ISLAMSKA DRŽAVA PUNA SEBE: Tvrde da su likvidirali vojnike sa severnoameričkog kontinenta, čeka se potvrda

ISLAMSKA DRŽAVA PUNA SEBE: Tvrde da su likvidirali vojnike sa severnoameričkog kontinenta, čeka se potvrda

Oko 70 meštana i aktivista okupilo se na mostu koji vodi ka bazi za odbranu područja na velikoj nadmorskoj visini (Terminal Haj Altitud Ejri Difens - THAAD) u gradu Seongju u centralnom delu zemlje. Demonstanti su blokirali put kamionima koji su prenosili dnevne potrepštine za trupe u bazi i materijal i opremu za rad na poboljšanju uslova objekata u kojima žive, prenosi Jonhap.

Oko 600 pripadnika organa reda pokušalo je da rastera demonstrante koji su se vezali za konstrukcije nalik merdevinama postavljene na mostu i uzvikivali slogane protiv THAAD-a. Operacija je zaustavljena posle otprilike sat vremena nakon što se jedan aktivista popeo na obližnju liticu i pretio da će da skoči.

Južna Koreja
Foto: Reuters

Nakon nekoliko sati pregovora, demonstranti su se složili da omoguće prolaz za 16 od 26 kamiona koji su prevozili osnovne potrepštine za pripadnike trupa u bazi, dok kamionima sa građevinskim materijalom i opremom nije omogućen pristup.

Demonstranti su se takođe složili da odu nakon što su kamioni napustili bazu.

Krajem oktobra aktivisti i lokalno stanovništvo su pokušali da spreče ulazak kamiona sa građevinskim materijalom i opremom u bazu, ali bezuspešno.

Kao sastavni deo američkog raketnog sistema odbrane, THAAD je zadužen za obaranje balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa na velikim visinama.

Sistem je usvojen 2016. godine, što je izazvalo snažno protivljene Kine, koja je Južnoj Koreji zbog toga uvela ekonomske sankcije.

Seul i Vašington tvrde da sistem ima za cilj da obezbedi bolju zaštitu usled sve većih pretnji koje dolaze od Severne Koreje.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd