fbpx
Skip to main content
Američka vojska

AMERIČKI OBAVEŠTAJCI POD UZBUNOM: Nova opasnost preti SAD i to iz svemira, hitno rade na odbrambenom sistemu!

Foto: Profimedia
Sve navedeno deo je poziva američkih stručnjaka da SAD pripreme svemirski odbrambeni sistem

Direktor američke nacionalne obaveštajne službe objavio je izveštaj u kom tvrdi da kineska svemirska stanica koja je u izgradnji predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost SAD.

SVETSKI IGRAČI SE PRIKLJUČILI RONALDU I MESIJU NA MOZZARTOV POZIV I POKLONILI SVOJE DRESOVE ZA POMOĆ MALOM GAVRILU

SVETSKI IGRAČI SE PRIKLJUČILI RONALDU I MESIJU NA MOZZARTOV POZIV I POKLONILI SVOJE DRESOVE ZA POMOĆ MALOM GAVRILU 


"GRČKA VEĆ NA PUTU KA NORMALIZACIJI" Nakon postepenog otvaranja objekata nastupila druga faza popuštanja mera

LIKVIDIRAN KOMANDANT ISLAMSKOG DŽIHADA! Čeka se žestok odgovor palestinske strane (VIDEO)

LIKVIDIRAN KOMANDANT ISLAMSKOG DŽIHADA! Čeka se žestok odgovor palestinske strane (VIDEO)

Kineska svemirska stanica u izgradnji namenjena je postizanju vojnih i ekonomskih prednosti koje je Vašington stekao vođstvom u svemiru, navodi se u nedavno objavljenom godišnjem izveštaju direktora američke nacionalne obaveštajne službe. 

U izveštaju se tvrdi da je kineska svemirska stanica deo nastojanja zvaničnog Pekinga u kompromitovanju američke bezbednosti.

- Kineska vojska nastaviće da istražuje svemirske usluge, poput satelitskog izviđanja i pozicioniranja, navigacije i proračuna vremena, kao i satelitskih komunikacija u svrhu svog naoružanja i zapovedno-kontrolnih sistema kako bi nagrizli informacijsku prednost američke vojske - piše u izveštaju.

Tvrdi se i da Kina sprema protivsvemirska oružja kojima će ciljati američke satelite.

Astronaut
Astronaut
Foto: Profimedia/ilustracija

- Peking nastavlja sa obukom svojih vojnih svemirskih elemenata i sa postavljanjem novog destruktivnog i nedestruktivnog kopnenog i svemirski baziranog antisatelitskog naoružanja - dodaje se u izveštaju.

To znači, prenosi portal Zimo, da Kancelarija direktora američke nacionalne obaveštajne službe veruje da Kinezi razvijaju svemirske letelice koje mogu presresti i zarobiti američke satelite ili zemaljske lasere koji ih mogu omesti u radu.

Peking
Peking
Foto: Profimedia

Kina je već počela da koristi kopnene protivsatelitske rakete namenjene uništavanju satelita u niskoj orbiti oko Zemlje i kopnene lasere koji su verovatno namenjeni oslepljivanju ili oštećivanju osetljivih optičkih senzora na tim satelitima, dodaje se u izveštaju. 

Nova ratna arena

Sve navedeno deo je poziva američkih stručnjaka da SAD pripreme svemirski odbrambeni sistem. Mnogi tvrde da je trenutna američka satelitska infrastruktura izrazito ranjiva na napade neprijateljskih zemalja.

Kako se tehnologije vezane za svemirska putovanja sve više razvijaju i postaju sve sofisticiranije, samo je pitanje vremena pre nego što neko nađe način na koji ih može iskoristiti i u oružane svrhe. To za sobom, naravno, povlači i pitanje svemirskih odbrambenih kapaciteta.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd