Utorak 19. mar 2024.
SAD

AMERIČKO SMRTONOSNO ORUŽJE: Ovako izgleda njihov ultramoderni helikopter budućnosti! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/LockheedMartinVideos
Spreman!

Američke kompanije Boing i Sikorski erkraft nedavno su objavili promotivni video novog helikoptera u sklopu programa Future Vertical Lift američke vojske.

ŠTA BI TRAMP BEZ MELANIJE? Zaboravio da stavi ruku na srce tokom himne pa ga ona opomenula! (VIDEO)

DRŽAVA, TO SAM JA: Šta nam donosi početak nove ere Erdogana Veličanstvenog?

Koncept je nazvan Sb>1 Difint, a mogao bi da zameni već kultni AH-64 apač jurišni helikopter i višenamenski UH-60 blekhouk helikopter. Prema prvim podacima koje su Boing/Sikorski objavili, ovaj helikopter biće brži, tiši, i sa boljim manevarskim sposobnostima od sadašnjih helikoptera. Trebao bi da ima i znatno veći radijus delovanja.

Cilj programa zajedničkog razvoja višenamjenskog helikoptera je zamena velikog broja helikoptera koji se trenutno nalaze u sastavu svih rodova američke vojske. Naime, iako su vrlo efektivni, helikopteri UH-60 blekhouk, AH-64 apač i CH-47 činuk dizajnirani su još 60-ih i 70-ih godina prošlog veka i Oružane snage SAD su smatraju da je vreme da se zamene novim.

Konkretni koncept spada pod "srednju" klasu Future Vertical Lift programa, a leteće brzinom od minimalno 287 milja na sat ili više od 460 km/h, što je skoro 100 km/h više od maksimalne brzine jurišnog helikoptera AH-64 apač.

To je ujedno jedini podatak koji je otkriven za SB>1 Difint, a maksimalni i borbeni dolet nisu želeli da otkriju. Rečeno je samo da će biti bolji od sadašnjih generacija helikoptera. Osim toga, biće povećana najveća moguća visina leta, a bolja manevarska sposobnost učiniće da helikopter bude efikasniji u uslovima borbe u urbanom okruženju.

Verzija koja će da zameni apače naoružana je topom ispod nosa helikoptera i raznim projektilima na potkrilnim tačkama. Glavni konkurent Boingu u konačnom izboru nove platforme za FVL "medium" kategoriju biće koncept Bell V-280 Valor, a Ministarstvo obrane SAD će doneti konačnu odluku sledeće odine.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd