fbpx
Skip to main content
Donald Tramp

AMERIKA DEGRADIRALA EVROPU: Izgleda da je to u skladu sa ANTIEVROPSKIM stavom Donalda Trampa

Foto: Reuters
Sjedinjene Američke Države nedavno su, iznenada, degradirale diplomatski status predstavništva EU u Vašingtonu, a da pritom nisu zvanično obavestile ambasadora EU.

Američka vlada je krajem prošle godine donela odluku o promeni diplomatskog statusa "Delegacije Evropske unije za SAD", bez najave.

To znači da je EU, sa stanovništa vlade SAD, sa državnog nivoa degradirana na status međunarodne organizacije. U Briselu kažu da su u toku razgovori sa SAD o tom pitanju.

Kako dodaju, predstavnici SAD i EU su još u decembru razgovarali tim povodom.

- Ne znamo tačno zašto su to učinili, jer nisu nas informisali. Mogu da potvrdim da taj korak u Briselu nije pozitivno prihvaćen - rekao je neimenovani predstavnik EU u Vašingtonu.

BRITANSKA VLADA DONELA ODLUKU: 15. januara glasanje o Bregzitu

Predstavnici EU u Briselu su potvrdili da je aktuelni ambasador EU u SAD Dejvid O'Saliven, koji je do februara na funkciji, ponovo dobio svoj prvobitni protokolarni rang.

Prošle godine delegacija EU je primetila da njen ambasador u Vašingtonu nije pozivan na određene manifestacije. Predstavnici vlade SAD su potvrdili diplomatama EU da je O'Salivenov status bio degradiran, i to možda već krajem oktobra i početkom novembra.

Prema rečima neimenovanog službenika EU, na dan sahrane Džordža Buša Starijeg, 5. decembra 2018. godine, kada su diplomate u Vašingtonu odavale poslednju počast nekadašnjem predsedniku SAD, O'Saliven nije bio prozvan kao do tada, hronološki redom po godinama u službi, već kao poslednji.

Dronovi ZALEDILI SAOBRAĆAJNO ČVORIŠTE: Svi letovi sa aerodroma Hitrou prizemljeni, putnici ZBOG BAHATOSTI osuđeni na čekanje (FOTO)

O'Saliven, koji je ambasador EU u SAD od 2014, u takvim prilikama uvek bio među prvih 20 do 30 pozvanih, od više od 150 ambasadora akreditovanih u Vašingtonu.

- To definitivno nije pitanje protokola, već je jasno da ima političku pozadinu - rekao je neimenovani diplomata "iz jedne države EU" tvrdeći da većina država-članica deli to mišljenje.

Deluje da je diplomatsko degradiranje delegacije EU u Vašingtonu u skladu sa antievropskim stavom vlade američkog predsednika Donalda Trampa.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd