clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

GRAĐANI SU PRESTRAŠENI: Scene iz Vašingtona podsetile na peti oktobar u Beogradu, situacija nikad napetija

08.01.2021. 09:26
Piše:
Srbija Danas/Novosti
U haosu koji je zahvatio prestonicu nastradalo je pet osoba

Posle dugog dana ispunjenog događajima koji će ući u istoriju SAD, američki Kongres potvrdio je juče brojanjem glasova elektorskog koledža, da je Džozef Bajden, kandidat demokrata, 46. predsednik SAD.

POSLEDNJI SNIMAK PRVE ŽRTVE U VAŠINGTONU: "Ima nas više od tri miliona, Bog blagoslovio Ameriku" (VIDEO)

POSLEDNJI SNIMAK PRVE ŽRTVE U VAŠINGTONU: "Ima nas više od tri miliona, Bog blagoslovio Ameriku" (VIDEO)

KAKO JE PRAVOSLAVNI SVET OBELEŽIO BOŽIĆ: Korona uticala i na tradiciju, u nekim crkvama samo sa pozivnicom (FOTO)

KAKO JE PRAVOSLAVNI SVET OBELEŽIO BOŽIĆ: Korona uticala i na tradiciju, u nekim crkvama samo sa pozivnicom (FOTO)

KOMŠIJE NASTAVLJAJU SA STROGIM MERAMA: Policijski čas ostaje na snazi do februara

KOMŠIJE NASTAVLJAJU SA STROGIM MERAMA: Policijski čas ostaje na snazi do februara

U haosu, koji je ovome prethodio, nastradalo je pet osoba, jedna žena koja je upucana i koja je potom podlegla povredama, tri su preminule zbog zdravstvenih smetnji izazvanih događanjima, a jutros je javljeno da je ranama podlegao policajac koji je ranjen u sukobima sa Trampovim pristalicama.

Mediji su otkrili da je nastradala žena Ešli Bebit, veteranka američkog ratnog vazduhoplovstva iz San Dijega. Neposredno pre upada, ona je na tviteru napisala da ih "ništa neće zaustaviti" i da je "oluja stigla".

Nemiri podsetili na one u Beogradu 2000. godine 

- Sve što se događalo u Vašingtonu podsetilo me je na oktobar 2000. godine u Beogradu i juriš na Skupštinu. Amerikanci su preplašeni, jer nisu navikli da gledaju ono što se događalo na Kapitol hilu. Poslednji put je Kapitol napadnut 1814. godine, kada su ga zapalili Englezi, tokom rata te godine. Situacija je vrlo napeta - novinarka Džoan Mitrić ovako sumira atmosferu u prestonici SAD u danu kada je trebalo da oba doma američkog Kongresa proglase novog predsednika SAD. Ovaj, obično formalni događaj prihvatanja i sertifikacije glasova Elektorskog koledža, pretvorio se, međutim, u događaj bez presedana.

- To što se dogodilo bila je neka vrsta pokušaja državnog udara u poslednji čas koji su izveli očajni ljudi. To je veoma opasno. Aktuelni predsednik Donald Tramp neprekidno je davao nadu svojim pristalicama, kudeći medije i potpredsednika Majka Pensa što ne radi svoj posao i što je slab - priča ona.

Nikome od posetilaca, podseća sagovornica, u proteklih 10 meseci nije bilo dozvoljeno da ulazi na Kapitol zbog epidemije virusa korona.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Da bi se sada dogodio juriš.

- Mnogi su pozivali Trampa da pozove svoje pristalice da se povuku i odu kući pre nego što neko nastrada. Ali, Tramp je govorio pristalicama o krađi izbora, iako je izgubio u svakom od 60 slučajeva koji su se našli pred raznim američkim sudovima. Sudije, od kojih su mnoge imenovali republikanci, presudile su da tužbe nemaju osnova - podseća sagovornica.

Predsednikovi ljudi su se raspravljali sa Trampom tražeći od njega da smiri situaciju. Ali, on nije popuštao u nepriznavanju izbora, što je situaciju činilo još nepredvidivijom.

Na Kapitol hilu Nacionalna garda, policija Kapitola i gradska policija u prvi mah nije hapsila ljude koji su upadali u kancelarije senatora i preturali po njihovim stvarima.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Posle nekoliko sati dezinfekcije, jer je malo ko od onih koji su upali nosio maske, oba doma Kongresa su se vratila i tokom noći nastavila zasedanje. Bajden je već planirao vrlo svedenu ceremoniju inauguracije 20. januara, bez zabava i balova, ali sada će verovatno i to pretrpeti velike promene zbog pojačane bezbednosti - procenjuje novinarka.

U međuvremenu, osoblje Bele kuće, dosad lojalno Trampu, napuštalo je predsednika govoreći da je samo zainteresovan za vlast, po svaku cenu.

- Trebalo je da idem kod sina na porodično okupljanje za pravoslavno Badnje veče i Božić. Ali, na kraju smo odlučili da sve otkažemo. Sve ovo je suviše tužno jer pokazuje stanje u koje je zapala američka demokratija - zaključuje Džoan Mitrić. D. SAVIĆ

Aktuelni potpredsednik Majk Pens nešto pre četiri sata ujutru po lokalnom vremenu saopštio je da je Bajden osvojio 306 elektorskih glasova, dok je Donald Tramp sakupio 232 glasa. Za pobedu je bilo neophodno 270 glasova.

Kongres kontrolišu demokrate

Pošto su u drugom krugu izbora u Džordžiji za dva preostala senatska mesta kandidati demokrata Rafael Vornok i Džon Osof tesno pobedili republikance Dejvida Perdjua i Keli Lofler, gornji dom američkog Kongresa prvi put od 2009. godine prelazi u ruke demokrata.

Iako će obe partije imati isto, po 50 senatora, demokrate imaju prevagu zahvaljujući "zlatnom" glasu Bajdenove potpredsednice Kamale Harisa. Pošto sada oba doma američkog Kongresa kontrolišu demokrate, to će novoizabranom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu olakšati sprovođenje njegove politike.  D. D. S.

Kongres
Kongres / Izvor: Profimedia

Odbijeni su prigovori da se izbace glasovi Džordžije i Pensilvanije za Bajdena. Republikanci su se usprotivili i izbornim glasovima u Arizoni, Nevadi i Mičigenu, ali su ovi predlozi propali pre nego što su i stigli do rasprave.

To je bilo mirno finale kojem je prethodio nasilni upad u zgradu Kongesa pristalica Donalda Trampa koji smatraju da su izbori pokradeni, prećen razbijanjem stakla na vratima i prozorima zgrade i ulaskom u kancelarije poslanika. Većina njih je bila evakuisana, jedan deo je ostao iza vrata osigurana sa unutrašnje strane nameštajem i uz prisustvo obezbeđenja i agenata koji su imali pištonje u rukama, spremni da zapucaju na demostrante.

Tramp je vrlo "osetljiv"

Šef novinarskog tima "Vašington posta" za Belu kuću Filip Raker je rekao da je predsednik SAD u "veoma osetljivom mentalnom stanju trenutno i da ne reaguje dobro na ono što se desilo". Raker je dodao da se Tramp oseća kao da su ga izdali najbliži saradnici. "Administrativni radnici su vrlo nesigurni šta bi mogao Tramp da uradi sutra", rekao je Raker.

Specijalne snage FBI, kao i druge bezbednosne snage, obezbedile su zgradu Kongresa SAD, ali tek nekoliko sati nakon što su demonstranti upali u zgradu Kapitola, simbola američke demokratije.

Tada je brojanje prekinuto, i posle prekida članovi Predsedavajućeg doma i Senata su se vratili u Kongres i nastavili prebrojavanjem glasova.

Pošto je pobeda Bajdena potvrđena, Tramp je u saopštenju rekao da će tranzicija vlasti biti mirna. Dodao je još jedan komentar o izborima rekavši da "ćemo nastaviti našu borbu da osiguramo da se broje samo legalni glasovi".

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Foto: TwitterPrintscreen/@realDonaldTrump

- Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsedničkoj istoriji, to je samo početak borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom - zaključio je Tramp.

- Bitne su reči predsednika, bez obzira koliko je dobar ili loš taj predsednik. Stoga pozivam predsednika Trampa da se putem nacionalne televizije obrati naciji, ispuni svoju zakletvu i odbrani Ustav zahtevajući kraj ove opsade - rekao je Bajden.

Podsetimo, odlazeći predsednik Donald Tramp obratio se još jednom građanima Amerike video-porukom.

- Kao i svi Amerikanci ogorčen sam zbog nasilja, bezakonja i haosa. Demonstranti koji su ušli u Kapitol oskrnavili su sedište američke demokratije. Odmah sam angažovao Nacionalnu gardu i policijske snage da obezbede zgradu i izbace izgrednike - istakao je Tramp.

- Bila mi je čast da služim kao vaš predsednik. Svim divnim pristalicama poručujem da znam da ste razočarani, ali takođe želim da vam kažem da naše izvanredno putovanje tek počinje - dodao je Tramp.

Reakcije širom sveta

Barak Obama -Bivši američki predsednik optužio je svog naslednika, aktuelnog republikanskog predsednika Donalda Trampa, da je podstakao upad demonstranata u zgradu Kapitola.

- Istorija će se s pravom sećati nasilja u Kapitolu, koje je podstakao aktualni predsednik, koji nastavlja da neutemeljeno laže o ishodu zakonitih izbora, kao trenutak velike sramote za našu zemlju - naveo je Obama u saopštenju.

 Džordž Buš - Republikanac i bivši predsednik, ocenio je da su dešavanja u Kongresu poput dešavanja u nekoj "banana republici". On je kazao da su neredi, tokom kojih su pristalice predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kongresa, "mučni i srceparajući".

- Zgrožen sam bezobzirnim ponašanjem nekih političkih lidera i nedostatkom poštovanja koje se danas pokazuje prema našim institucijama, tradiciji i sprovođenju zakona - naveo je Buš u saopštenju.

 Nemačka ancelarka Angela Merkel izrazila je bes zbog upada pristalica američkog predsednika Donalda Trampa u zgradu Kongresa, a za to je okrivila to što Tramp nije priznao poraz na predsedničkim izborima. Merkelova je nazvala više stotina Trampovih pristalica, koji su upali u zgradu Kapitola, "napadačima i izgrednicima" i rekla da je sigurna da će Bajden biti inaugurisan za predsednika SAD za dve nedelje.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Emanuel Makron  u snimku objavljenom na tviteru oštro je kritikovao nasilje u Vašingtonu i poručio da veruje u snagu američke demokratije. Makron je u snimku, u kojem se obratio na francuskom i engleskom jeziku i koji je objavio uz heštag "Mi smo jedno", ocenio da ono što se dogodilo u Vašingtonu "definitivno nije američki".

Boris Džonson osudio je "sramotne scene" u Americi.

- SAD se zalažu za demokratiju širom sveta i sada je od vitalnog značaja da tamo bude miran i uređen transfer vlasti - poručio je Džonson.

Trampov prijatelj i lider stranke "Reforma Ujedinjenog Kraljevstva", nekadašnje "Stranke Bregzit", Najdžel Faraž naveo je na tviteru da je pogrešno upasti u zgradu Kapitola.

- Demonstranti moraju da odu - poručio je on.

Lider laburista Kir Starmer rekao je da je ono što se dogodilo u Vašingtonu "direktan napad na demokratiju".

Piše:
Srbija Danas/Novosti
08.01.2021. 09:26