fbpx
Skip to main content
Putin i Bajden

AMERIKA ZAOŠTRAVA SUKOB SA RUSIJOM: Prete totalnom finansijskom blokadom i primanjem Ukrajine u NATO

Foto: Profimedia/ilustracija
SAD sa svojim saveznicima razmatraju opciju potpune izolacije Rusije od međunarodnog finansijskog sistema u slučaju invazije na Ukrajinu, saopštila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

- Razgovarali smo o tome da će to biti faktično potpuna izolacija Rusije ed globalnog finansijskog sistema sa svim posledicama za ruski biznis i ruski narod, njihove mogućnosti za rad, putovanja i trgovinu, saopštila je Nulandova u Senatu.

Ona je naglasila da, u nameri da se Rusija zadrži od agresije, SAD razmatraju sve moguće opcije. Ona je dodala da se sankcije bez presedana mogu uvoditi fazno – "prvog dana, petog, desetog".

VANREDNO STANJE NA HAVAJIMA: Mećava potopila tropsko ostrvo - izdrato upozorenje, oluja može potrajati (VIDEO)

VANREDNO STANJE NA HAVAJIMA: Mećava potopila tropsko ostrvo - izdrato upozorenje, oluja može potrajati (VIDEO)

BESKUĆNICI I NARKOMANI NAVLAČE PSE NA HEROIN! Namerno drogiraju lutalice iz jezivog razloga

BESKUĆNICI I NARKOMANI NAVLAČE PSE NA HEROIN! Namerno drogiraju lutalice iz jezivog razloga

FILMSKA JURNJAVA POLICIJE I DILERA! Iz glisera panično bacali oko dve i po tone kanabisa u more (VIDEO)

FILMSKA JURNJAVA POLICIJE I DILERA! Iz glisera panično bacali oko dve i po tone kanabisa u more (VIDEO)

Nulandova je dodala da očekuje da "Severni tok 2" bude obustavljen u slučaju napada na Ukrajinu.

Bela kuća: Nema garancija da Ukrajina neće u NATO

Predsednik SAD Džo Bajden jasno je stavio do znanja ruskom lideru Vladimiru Putinu da nijedna zemlja van granica NATO-a nema pravo veta prilikom donošenja odluke o širenju Alijanse, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

- Bajden je danas vrlo jasno stavio do znanja predsedniku Putinu da je odluka o prijemu u NATO prerogativ Alijanse i zemalja – kandidata za članstvo. Nijedna spoljna strana neće imati pravo veta na te odluke, izjavila je Nulandova.

Prema rečima savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost DŽejka Salivana, Bajden tokom razgovora nije napravio nikakve ustupke ruskom lideru po pitanju mogućnosti širenja NATO-a ili smanjenja prisustva američkih trupa u Evropi.

- Nije dao takva obećanja ili ustupke. On polazi od toga da zemlje moraju imati mogućnost da slobodno biraju s kim će biti partneri, naglasio je Salivan.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Takođe je dodao da je američki predsednik „otvoreno rekao Putinu da ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, Amerika i njeni saveznici će odgovoriti odlučnim ekonomskim merama, snabdeće Ukrajince dodatnim odbrambenim materijalima... i ojačaće svoje saveznike na istočnom krilu NATO-a dodatnim mogućnostima“.

- Mi i dalje ne smatramo da je predsednik Putin doneo odluku (o napadu na Ukrajinu), istakao je Salivan.

Istovremeno je dodao da je Amerika spremna da doprinese realizaciji Minskih sporazuma u cilju podrške „normandijskom formatu“.

Bela kuća je ocenila razgovor Putina i Bajdena kao direktan i otvoren.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je 1. decembra predložio da se krene u pregovore oko postizanja pravnih garancija za neširenje NATO-a na istok.

Putin je naglasio da je najvažniji zadatak ruske diplomatije: dobijanje pouzdanih i dugoročnih garancija bezbednosti.

Ruski predsednik je nedavno govorio i o „crvenim linijama“ za Rusiju i u tom kontekstu naveo je, između ostalog, povećano prisustvo NATO-a u Ukrajini, ali i potencijalni ulazak te bivše sovjetske republike u sastav Alijanse.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd