fbpx
Skip to main content
američki brod

AMERIKANCI I NATO "NAPUNILI GAĆE" Pobegli iz Crnog mora zbog moćne ruske Armade, pa sad zapomažu

Foto: Profimedia/ilustracija
Pentagon i NATO pozivaju Rusiju da odustane od zabrane ulaska stranim brodovima u pojedine delove Crnog mora.

Pentagon i NATO pozivaju Rusiju da odustane od zabrane ulaska stranim brodovima u pojedine delove Crnog mora.

EMIRATI ODLUČILI ŠTA ĆE SA GOLIM UKRAJINKAMA: Izrečena im je presuda zbog "uvrede javne pristojnosti" (FOTO/VIDEO)

EMIRATI ODLUČILI ŠTA ĆE SA GOLIM UKRAJINKAMA: Izrečena im je presuda zbog "uvrede javne pristojnosti" (FOTO/VIDEO)

MOGUĆ RUSKI POMORSKI DESANT NA MARIUPOLJ?! Kaspijska flotila stigla nadomak ukrajinske obale

MOGUĆ RUSKI POMORSKI DESANT NA MARIUPOLJ?! Kaspijska flotila stigla nadomak ukrajinske obale

- Znamo da je Rusija saopštila da namerava da zabrani stranim brodovima i državnim plovilima da prolaze kroz Kerčki moreuz, Azovsko more i pojedine delove Crnog mora do oktobra, pozivajući se na vojne vežbe - rekao je portparol Pentagona Džo Kirbi.

Prema njegovim rečima, to je "još jedan primer kampanje usmerene na podrivanje Ukrajine“.

- Pozivamo Rusiju da prekine sa pretnjama brodovima u regionu i da odustane od gomilanja snaga kod ukrajinskih granica“, poručio je portparol Pentagona.

Istovremeno je dodao da će američki vojni brodovi nastaviti da uplovljavaju u Crno more.

- Rutinski smo koristili vojne brodove u Crnom moru i to će se nastaviti - precizirao je on.

Oglasila se i portparolka NATO-a Oana Lungesku koja je saopštila da je Alijansa zabrinuta zbog planova Rusije da ograniči pristup pojedinim zonama Crnog mora.

- Zabrinuti smo zbog informacija o tome da Rusija planira da ograniči pristup pojedinim zonama u Crnom moru i Kerčkom moreuzu. To će se smatrati neopravdanim delovanjem i delom destabilizujućeg ponašanja Rusije. Pozivamo Rusiju da garantuje slobodan pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru i da obezbedi slobodu plovidbe - napisala je predstavnica NATO-a na Tviteru.

Pentagon i NATO pozivaju Rusiju da odustane od zabrane ulaska stranim brodovima u pojedine delove Crnog mora.Prema njenim rečima, "militarizacija Krima, Crnog i Azovskog mora ugrožava nezavisnost Ukrajine i podriva stabilnost u regionu".

Prema informacijama iz biltena Uprave za navigaciju i okeanografiju Ministarstva odbrane Rusije, koji je objavljen 14. aprila, od 21.00 časova 14. aprila do 21.00 časova 31. oktobra obustavlja se ostvarivanje prava na mirni prolazak kroz teritorijalna mora Rusije za inostrane vojne brodove i druga državna plovila u tri regiona Crnog mora. Pritom je istaknuto da zone planirane za zatvaranje neće ometati plovidbu kroz Kerčki moreuz, a sve zone se nalaze u teritorijalnim vodama Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izrazilo je protest Rusiji zbog zatvaranja dela akvatorije Crnog mora, istakavši da je to učinjeno navodno pod izgovorom održavanja vojnih vežbi. Pritom, Kerčki moreuz i prilaz njemu, prema podacima iz biltena, ne ulaze u navedene zone, a svi rejoni u kojima je planirano zatvaranje protežu se samo do spoljne granice teritorijalnog mora Rusije.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd