fbpx
Skip to main content
Islamska država, ISIS

AMERI ODAVNO IZGUBILI KONTROLU NAD SITUACIJOM: Sada tri države spasavaju Kabul od talibana, jer Avganistan ne mogu!

Foto: Shutterstock
U toku su izuzetno važni pregovori

Trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Turske, Irana i Avganistana održan je u Antaliji u Turskoj 20. juna.

NEMCI ODUŠEVLJENI PUTINOM, PRIJATNO IH JE IZNENADIO: Stižu samo pohvale na račun ruskog predsednika!

NEMCI ODUŠEVLJENI PUTINOM, PRIJATNO IH JE IZNENADIO: Stižu samo pohvale na račun ruskog predsednika!

AMERIKA IZVELA SNAŽAN UDAR NA IRAN I NJIHOVE SAVEZNIKE: Vlasti SAD krenule u novi obračun sa bliskoistočnim neprijateljima!

AMERIKA IZVELA SNAŽAN UDAR NA IRAN I NJIHOVE SAVEZNIKE: Vlasti SAD krenule u novi obračun sa bliskoistočnim neprijateljima!

JOŠ JEDNA NEMILOSRDNA RACIJA AMERIČKIH SAVEZNIKA: Uleteli u grad naoružani do zuba, sprovode strahovladu (FOTO)

JOŠ JEDNA NEMILOSRDNA RACIJA AMERIČKIH SAVEZNIKA: Uleteli u grad naoružani do zuba, sprovode strahovladu (FOTO)

- Poslednji dan foruma za diplomatiju u Antaliji započeo je trilateralnim sastankom između Džavada Zarifa i Hanefa Atmara - tvitovao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Avganistanski ministar spoljnih poslova Hanef Atmar opisao je sastanak kao "prvi i veoma uspešan". U tvitu ga je nazvao "ključnim mehanizmom" za koordinaciju zajedničkih napora za mir, sigurnost, protivterorizam i ekonomsku saradnju.

Trodnevni forum za diplomatiju u Antaliji okupio je političke lidere, diplomate, kreatore mišljenja i akademike.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da su operativnost i bezbednost avganistanskog aerodroma u Kabulu vitalni ne samo za zemlju, već i za opstanak svih diplomatskih misija, uključujući tursku.

Prisustvujući sastanku u Antaliji, avganistanski ministar spoljnih poslova Mohamad Hanef Atmar rekao je da podržava ponudu Turske da obezbedi sigurnost aerodroma u Kabulu.

- Pozdravljamo ga i podržaćemo ga. Verujemo da će ovo biti od suštinskog značaja za Tursku i NATO, kao i podršku međunarodne zajednice Avganistanu - rekao je on.

Ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da će mađarske i pakistanske snage pomoći Turskoj u pružanju sigurnosti aerodroma u Kabulu. Talibani su rekli da se protive bilo kakvim stranim snagama koje ostaju u Avganistanu, ali Ankara veruje da može nadvladati takvo protivljenje. Iako je turska vojska deo NATO operacija u Avganistanu, koje su vodile SAD, izbegla je oružane sukobe.

Turski zvaničnici pregovaraju sa Vašingtonom o finansijskoj i logističkoj podršci. S obzirom na to da su odnosi Turske sa mnogim zapadnim saveznicima zategnuti i kojima je potrebno resetovanje, inicijativa za aerodrom u zemlji mogla bi da pruži presudnu zajedničku osnovu, kaže Husein Bagči, šef spoljnopolitičkog instituta u Ankari.

- Veoma je rizično, ali ništa ne može biti bolje za američko-turske odnose nego da turske trupe dođu na aerodrom u Kabul. Ključni problem su talibani, ali oni mogu da se dogovore - rekao je.

U međuvremenu, talibani ostvaruju značajan napredak, neprestano zauzimajući nove okruge, uprkos zabeleženim velikim žrtvama. Za sada postoje razni izveštaji, ali broj zauzetih okruga od strane Talibana iznosi najmanje 30.

Tokom 24 sata, avganistanske snage bezbednosti su, kako se izveštava, ubile najmanje 230 talibanskih boraca, a još uvek su potisnute na skoro svakom frontu.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd