fbpx
Skip to main content
SD pozadina

ISPRAVKA: Ana nije drogirala cimere i danima ih silovala, to je lažna vest

Foto: Srbija Danas
Organizacija AFP je detaljnom analizom utvrdila da je vest o "ženi uhapšenoj u Sjedinjenim Američkim Državama zbog drogiranja i silovanja dva muškarca" lažna vest

Portal Srbija Danas prvobitno je objavio lažnu vest o "ženi uhapšenoj u Sjedinjenim Američkim Državama zbog drogiranja i silovanja dva muškarca", ali te informacije nisu tačne i u ovom tekstu se nalazi ispravka takvih informacija i promenjena je struktura članka tako da se sada jasno vidi šta je istina. Tekst je ispravljen na osnovu analize organizacije afp.com. Kako je reč o lažnoj vesti, portal SrbijaDanas uklonio je lažne informacije iz teksta i u tekstu se sada nalaze utvrđene činjenice, uklonjena je i fotografija koja je bila deo prvobitne publikacije, a za koju se ispostavilo da je preuzeta iz jednog od ranijih slučajeva iz 2019. godine. Ovom prilikom se izvinjavamo čitateljima zbog nenamernog propusta.

Organizacija AFP je detaljnom analizom utvrdila da o prvobitno objavljenoj vesti nema nikakvih izveštaja u američkim medijima, a policija u Vilmingtonu, koja je navodno uhapsila ženu, potvrdila je AFP-u da nema zapisa o takvom slučaju.

Tekst sa lažnim informacijama odnosio se na vest o "Ani Helstedt (26) iz Wilmingtona u Severnoj Karolini" koju je navodno uhapsila policija Vilmingtona zbog zločina koji je počinila jer, prema navodima iz članka, nije mogla da pronađe novog dečka. Policija u Vilmingtonu, međutim, nikada nije čula za tu ženu, potvrdio je portparol za AFP Činjenice.

AFP navodi i sledeće:

-Pretraga imena "Anna Helstedt" u američkim medijima ne donosi nikakve rezultate. Nismo mogli da pronađemo ni izveštaje o ženi uhapšenoj u Vilmingtonu zbog silovanja ili zbog "silovanja dva muškarca." Šira pretraga o ženi koja bi bila uhapšena zbog silovanja ili sa izmenama u nazivu imena takođe nije dovela do rezultata koji bi se podudarao sa pričom. "Nikad nisam čuo to ime," rekao je u mejlu za AFP Činjenice 11. avgusta portparol policije u Vilmingtonu Brendon Šop (Brandon Shope). Ime "nije ništa pokazalo u (njihovom) sistemu," rekao je. Policija u Vilmingtonu je u drugom mejlu dodala da nije našla trag takvog krivičnog dela.

Portal Srbija Danas je objavio i prateću fotografiju uz tekst kao prikaz "uhapšene Ane Heldstedt" koja je sada uklonjena jer je organizacija AFP utvrdila da ta fotografija nema nikakve veze sa prvobitnom vešću, već da je reč o drugoj vesti i ženi koja je optužena za seks sa maloletnom osobom 2019. godine. 

- Mogu da potvrdim da buking slika (ili magšot, slika koja se snima kad je neko uhapšen) koja se nalazi na linkovima koje ste nam poslali je slika Lindsi Helšted (Lindsey M. Halstead)- napisao je u mejlu za AFP Činjenice 4. avgusta 2021. portparol policije države Njujork. 

 

Telefoni za pomoć žrtvama nasilja i seksualnog nasilja

U Srbiji: Prijava nasilja u porodici - 0800 100 600 (više informacija ovde)
SOS telefon Autonomnog ženskog centra - 0800 100 007
SOS telefon Centra za podršku ženama - Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu - 0800 101 010

U Hrvatskoj: Ženska Soba - 01/ 6119 444
Ženska pomoć sada, linije za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji - 01/ 46 55 222 i besplatan broj 0800 655 222

U Crnoj Gori: SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja PG – 020 232 254 ; 067 805 297 
Sigurna ženska kuća – +382 69 013 321
Centar za romske inicijative – +382 67 104 700

U Bosni i Hercegovini:  Gender Centar SOS telefonski broj 1265 (Federacija), 1264 (Republika Srpska)

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd