Skip to main content
Ostaci

ARHEOLOZI U ČUDU: Bizarno otkriće na manastirskom groblju ih je sve prodrmalo! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Guernsey Archaeology
Vođa tima arheologa rekao je da je to najneobičnije otkriće u njegovoj karijeri

Tokom iskopavanja na obalama Lamanša, uzbuđenje koje su osetili arheolozi kada su otkrili grob, zamenio je blagi šok i iznenađenje. U pažljivo iskopanom grobu nisu se nalazili ljudski ostaci - što nije neobično, još su stari Egipćani pažljivo sahranjivali svoje životinje, međutim, za ovako nešto do sada nisu čuli.

HLADAN TUŠ AMERIČKOG KONGRESMENA: Šta nas briga ako se Donbas pripoji Rusiji?!

HLADAN TUŠ AMERIČKOG KONGRESMENA: Šta nas briga ako se Donbas pripoji Rusiji?!

SASTALI SE ERDOGAN I MASK! Turski predsednik i najbogatiji čovek na svetu spremaju nešto veliko! (FOTO)

SASTALI SE ERDOGAN I MASK! Turski predsednik i najbogatiji čovek na svetu spremaju nešto veliko! (FOTO)

POČETAK SUKOBA: Amerika povukla prvi potez protiv Rusije - Bajden napravio opasnu odluku

POČETAK SUKOBA: Amerika povukla prvi potez protiv Rusije - Bajden napravio opasnu odluku

U grobu pronađenom na malom ostrvu Šapel Dom Hju u blizini obale Gernsija u septembru 2017. godine, arheolozi su pronašli brižljivo zakopanu morsku svinju ili pliskavicu, preneo je nedavno Sajens Alert.

- To je veoma neobično otkriće i ne znam šta da mislim o njemu - rekao je tada Gardijanu arheolog Filip de Džersi sa Univerziteta Oksford u Velikoj Britaniji. "Zašto bi neko sahranjivao pliskavicu?"

Misteriju produbljuje način na koji je ova morska svinja sahranjena. Grob je pažljivo iskopan, a životinja brižno položena, kako se čini, prema hrišćanskoj tradiciji, sa glavom prema istoku.

Kada su videli grob i način na koji je iskopan, kako kaže De Džersi, tim je očekivao da će pronaći ostatke monaha - jer je ostvo bilo poznato kao njihovo utočište. Mađutim, to je bila lobanja mlade morske svinje, smeštene tu uz grobove drugih monaha iz 14. veka.

Naučnici su prvo pomislili da je pliskavica ubijena kako bi bila pojedena, jer je morska svinja bila deo menija u srednjem veku. Međutim, zašto bi tako brižljivo sahranili njene ostatke - razmišljali su naučnici. 

- To je ono što me zbunjuje. Ako su je pojeli ili ubili zbog masti, zašto su se potrudili da je zakopaju? - rekao je de Džersi za Gernsi pres.

Jedna od mogućnosti je da je životinja možda ubijena radi ishrane i pažljivo čuvana u slučaju potrebe, ali do toga nikada nije došlo, dodao je on.

- Možda je bila usoljena, a onda ga iz nekog razloga nisu upotrebili - rekao je on za Gardijan.

Arheolozi su kosti morske pliskavice predali dalje na proučavanje. De Džersi kaže da je to najčudnije otkriće u njegovoj 35-godišnjoj karijeri. Prava zagonetka.

- Delfin ima veliki značaj u hrišćanstvu, ali nisam ranije sreo ništa slično - rekao je on. "To je pomalo otkačena stvar".

Vremenska prognoza
Slaba kiša
28 Beograd