fbpx
Skip to main content
AstraZeneka, Oksfordska vakcina

ASTRAZENEKA SMANJIĆE ISPORUKU VAKCINA ZA 40 ODSTO: Saopštili u čemu je problem

Foto: Reuters
AstraZeneka obavestila zvaničnike EU da će moći da isporuči 60 odsto planirane isporuke vakcina

Kompanija AstraZeneka obavestila je zvaničnike Evrpske unije da će smanjiti isporuke njene vakcine protiv korona virusa tom bloku za 60 odsto na 31 milion doza u prvom kvartalu godine zbog problema u proizvodnji, saopštio je neimenovani visoko pozicionirani zvaničnik, koji je učestvovao u pregovorima o isporuci.

IZAŠAO IZ BOLNICE NAKON 306 DANA BORBE SA KORONOM: Čovek koji je pobedio medicinu i virus (VIDEO)

IZAŠAO IZ BOLNICE NAKON 306 DANA BORBE SA KORONOM: Čovek koji je pobedio medicinu i virus (VIDEO)

SIROMAŠNE ZEMLJE IH ČEKAJU KAO OZEBAO SUNCE: Poznato kad stižu vakcine preko programa Kovaks

SIROMAŠNE ZEMLJE IH ČEKAJU KAO OZEBAO SUNCE: Poznato kad stižu vakcine preko programa Kovaks

KOMŠIJE UBLAŽAVAJU MERE: Otvaraju se restorani, barovi i kafići

KOMŠIJE UBLAŽAVAJU MERE: Otvaraju se restorani, barovi i kafići

Kako je naveo za Rojters, očekivalo se da će kompanija isporučiti zemljama članicama EU oko 80 miliona doza vakcine do kraja marta.

Kako je dodao, kompanija je pristala da isporuči više od 80 miliona doza u drugom kvartalu, ali danas nije mogla da iznese tačne podatke o isporuci za period od aprila do juna zbog problema u proizvodnji.

On je istakao da je kompanija saopštila da je isporuka smanjena zbog problema u proizvodnji u fabrici u Belgiji, kojom upravlja njen partner Novasep.

Kompanija AstraZeneka saopštila je juče da će početne isporuke vakcine protiv korona virusa za zemlje Evropske unije, koju razvija sa Oksfordskim univerzitetom, biti niže nego što je predviđeno zbog zastoja u proizvodnji.

Početne količine vakcine biće manje nego što je predviđeno

- Početne količine biće manje nego što je prvobitno predviđeno zbog smanjenih prinosa na mestu proizvodnje u okviru našeg evropskog lanca snadbevanja - poručio je portparol kompanije u pisanom saopštenju, odbijajući da pruži detalje.

On je dodao da će kompanija snadbeti države EU desetinama miliona doza u februaru i martu, kako bude nastavljala da povećava obim proizvodnje.

Prethodno je nemački Bild objavio, pozivajući se na izvore iz kompanije, da je Astrazeneka obavestila Evropsku komisiju da u početku neće moći da isporuči dogovorene količine vakcine protiv korona virusa, nakon što dobije odobrenje za upotrebu u bloku, koje se očekuje krajem januara.

Austrijski sajt OE24 takođe je izvestio da postoji mogućnost kašnjenja isporuke, navodeći da je Astrazeneka prenela u četvrtak koordinatorima za vakcinaciju u EU da će planirane isporuke biti značajno niže od onoga što je bio cilj u prvom kvartalu.

Ne navodeći izvore, OE24 preneo je da je austrijski koordinator Martin Auer rekao regionalnim vlastima u zemlji da su količine za prvi kvartal smanjene na 500.000 do 600.000 doza sa ranije planiranih dva miliona.

Vakcina koju razvijaju AstraZeneka i Oksfordski univerzitet trebalo bi da dobije dozvolu za upotrebu u EU do kraja ovog meseca.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
3 Beograd