fbpx
Skip to main content
astrazeneka

ASTRAZENEKA NAPRAVILA ZAOKRET U ITALIJI: Stižu nove količine a vakcinisaće još jednu kategoriju ljudi

Foto: Profimedia/ilustracija
U Italiji će vakcinom AstraZenekom vakcinisati i mlađe od 60 godina

Vakcina AstraZeneka se može koristiti i za osobe mlađe od 60 godina, izjavio je komesar za vanredne prilike Italije Frančesko Fijuljulo, koji koordinira plan masovne vakcinacije u zemlji, piše list “Fanpejđ”.

ZELENSKI PROGLASIO "RAT U EVROPI" Predsednik Ukrajine ponovo zvecka oružjem, ima novi plan na umu

ZELENSKI PROGLASIO "RAT U EVROPI" Predsednik Ukrajine ponovo zvecka oružjem, ima novi plan na umu

SPEJS IKS ISPISAO ISTORIJU SVEMIRA: Oboren još jedan rekord ljudske posade (VIDEO)

SPEJS IKS ISPISAO ISTORIJU SVEMIRA: Oboren još jedan rekord ljudske posade (VIDEO)

VELIKA POBEDA KINESKIH VAKCINA: EMA i SZO se "utrkuju" ko će pre odobriti Sinovak i Sinofarm

VELIKA POBEDA KINESKIH VAKCINA: EMA i SZO se "utrkuju" ko će pre odobriti Sinovak i Sinofarm

Ovo je sasvim suprotno od dosadašnjeg stava zdravstvenih vlasti u Italiji koje su britansko-švedsku vakcinu koristile samo za osobe starije od 60 godina, budući da je u toku masovne imunizacije tim lekom bilo nekoliko slučajeva netipične tromboze koji su završeni smrću pacijenata.

Nameru je potvrdio i predsednik italijanske agencije za lekove AIFA Ðorđo Palu, koji je pojasnio da ne postoji zabrana upotrebe AstraZeneke za mlađe od 60 godina, već da je to bila samo preporuka evropske agencije za lekove EMA, koju je "neko" protumačio kao zabranu.

U svakom slučaju, Italija se sprema da ovom vakcinom imunizira i mlađe osobe, što je, kako pišu novine, važno, budući da se prelazi u fazu kada treba zaštititi radnike, a u toj grupi su najbrojnije osobe do 60 godina starosti.

vakcina AstraZeneka
Foto: Profimedia

 

Prema saopštenju komesara Fijuljula, u Italiji se do juna očekuje 32 miliona doza Fajzer vakcine, 55 miliona Dzonson i Moderna, kao i 10 miliona AstraZeneke.

U Italiji oni koji žele da se vakcinišu ne mogu birati kojom će vakcinom biti imunizirani, a koriste se samo one vakcine koje je odobrila evropska agencija za lekove.

Državni istraživačko-naučni institut i klinika "Spalančani" je pre mesec dana sklopio ugovor za kliničko ispitivanje ruske vakcine Sputnjik V, ali uprkos insistiranju nekih političara, kao lidera stranke Liga Matea Salvinija i predsednika regiona Kampanje Vičenca de Luke da se ubrza dogovor o korišćenju ruskog leka, to se još nije dogodilo.

List "La Verita", piše kako je lično premijer Mario Dragi pozvao institut "Spalančani" da obustvai eksperimente s ruskom vakcinom. Ova vest, iz krugova vlade premijera Marija Dragi, nije potvrdzena.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Kiša jakog intenziteta
16 Beograd