fbpx
Skip to main content
Džo Bajden

BAJDEN POTPUNO OBRISAO PRETHODNIKA: Čim je ušao u Belu kuću potpisao 17 VAŽNIH DOKUMENATA

Foto: Profimedia
Bajden je čim je ušao u Belu kuću izmenio 17 važnih dokumenata.

Predsednik SAD, Džo Bajden, potpisao je juče čim je stigao u Belu kuću, samo nekoliko sati nakon inauguracije, 15 predsedničkih ukaza i 2 naredbe federalnim agencijama, pokušavajući da brže i agresivnije demonira nasleđe svog prethodnika Donalda Trampa, piše CNN.

Kako saznaje CNN od jednog zvaničnika nove američke administracije, među potpisanim ukazima su i oni kojima se poništava Trampova nareba o zabrani ulaska u Ameriku građanima zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom i ukaz o obustavi izgradnje zida duž granice sa Meksikom.

BAJDEN ZANEMEO OD ČUDA: Novog američkog predsednika po dolasku u Belu kuću sačekalo neobično iznenađenje

BAJDEN ZANEMEO OD ČUDA: Novog američkog predsednika po dolasku u Belu kuću sačekalo neobično iznenađenje

ČESTITKE STIŽU SA SVIH STRANA: Palestinski lider Mahmud Abas poželeo sreću predsedniku Bajdenu dirljivim rečima

ČESTITKE STIŽU SA SVIH STRANA: Palestinski lider Mahmud Abas poželeo sreću predsedniku Bajdenu dirljivim rečima

PODRŠKA STIŽE IZ CELOG SVETA: Svetski lideri čestitali Bajdenu i Harisovoj

PODRŠKA STIŽE IZ CELOG SVETA: Svetski lideri čestitali Bajdenu i Harisovoj

Bajden je potpisao i ukaz o obaveznom nošenju zaštitnih maski na federalnim posedima, o garantovanju rasne ravnopravnosti i o povratku SAD Pariski sporazum o klimatskim promenama. Proces ponovnog pridruživanja trajaće 30 dana.

- Nema boljeg vremena za početak nego što je to danas. Počeću (svoj mandat) tako što ću ispuniti obećanja koja sam dao američkom narodu - rekao je Bajden novinarima u Ovalnoj sobi.

Jednim potpisom, Bajden je zaustavio finansiranje izgradnje Trampovog graničnog zida, ukinio zabranu putovanja koja je odnosi uglavnom na muslimanske zemlje i prihvatio progresivnu politiku prema životnoj sredini i raznolikosti, dok je Tramp četiri godine proveo u pokušajima da sve to blokira.

Bajden je takođe preokrenuo nekoliko Trampovih pokušaja da se povuče iz međunardonih sporazuma, započinjući proces ponovnog pridruživanja Pariskom klimatskom sporazumu, kao i saradnje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).

Priznati američki epidemiolog Entoni Fauči, predvodiće delegaciju koja će ponovo uspostaviti saradnju sa SZO.

Dr Sandžej Gupta rekao je za CNN da je ponovno povezivanje sa SZO "važan korak" u "globalnim naporima za imunizaciju stanovništva".

Bela kuća
Bela kuća
Foto: Profimedia

Najvažniji ukazi i naredbe koje je potpisao Bajden:

  • zaustaviće proces povlačenja iz Svetske zdravstvene organizacije
  • započinjanje ponovnog procesa pridruživanja Pariskom klimatskom sporazumu
  • poništava se zabrana ulaska u Ameriku građanima zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom
  • ukaz o obustavi izgradnje zida duž granice sa Meksikom
  • savezno je nošenje maski na federalnim posedima
  • fukusiranje na Medicaid (državni i savezni program koji plaća troškove lečenja za osobe sa niskim primanjima starosti između 19 i 64 godine)
  • ukidanje dozvole za gradnju naftovoda Kejstone XL

- Jedna stvar na koju neprestano ponavljamo jeste da ako infekcija prisutna negde u svetu može da se lako proširi da je bude svuda u svetu. Dakle, ideja da budemo deo programa koji pospešuje napore za vakcinaciju jeste zaista važna. Cilj je da se dve milijarde doza vakcina dopreme u zemlje sa niskim prihodima do kraja sledeće godine - rekao je Gupta.

Njegova prva akcija na mestu američkog predsednika podrazumeva suočavanje sa pandemijom korona virusa koji je u Americi do sada odneo više od 400.000 života.

Za razliku od Bajdena, bivši predsednik je više puta u javnosti umanjivao značaj virusa protiveći se nošenju zaštitnih maski, ali i brojnim drugim šokantnim izjavama u vezi sa alternativnim lečenjem kovida.

Bajden je takođe izabrao koordinatora koji će nadgledati poteze i napore Bele kuće, kako tokom same borbe protiv pandemije, tako i prilikom distribucije vakcina protiv kovida i medicinske opreme, piše CNN.

Setretarka za štampu Džen Psaki i drugi najviši zvaničnici Bajdenove administracije rekli su novinarima uoči inauguracije da su potezi koje će sprovesti prvog dana boravka u Beloj kući samo jedni u nizu poteza za poništavanje Trampove politike i sprovođenje Bajdenovih predizbornih obećanja tokom prve nedelje na funkciji.

Bajden će, dodali su, svakog januarskog dana biti usredsređen na određenu temu, a sve u skladu sa rasporedom koji je poslat zvaničnicima američkih država.

Džo Bajden
Džo Bajden
Foto: Profimedia

Danas će Bajden biti usredsređen na pandemiju korona virusa, dok će sutra odnosno u petak biti posvećen ekonomiji. To uključuje i Medicaid (državni i savezni program koji plaća troškove lečenja za osobe sa niskim primanjima starosti između 19 i 64 godine) i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Tema će sledeće nedelje, piše CNN, biti "Kupujte američko", a izvršna naredba od ponedeljka podrazumeva podsticanje stanovništva da kupuje robe i usluge američkih kompanija.

Utorak je razervisan za kapital, dok je planirano da se sledećim danom bavi klimatskim promenama. Zatim, četvrtak je dan kada će Bajden da se bavi zdravstvenom zaštitom i da ukine takozvanu "politiku Meksiko Sitija", blokirajući savezno finansiranje nevladinih organizacija koje pružaju usluge abortusa.

U petak će na stolu biti pitanje migracija i izbegličke politike, a CNN navodi da će novi predsednik uspostaviti radnu grupu za spajanje porodica.

U februaru će se fokusirati na ono što je u kalendaru upisano kao "vraćanje Amerike na mesto koje joj pripada u svetu".

Od 17 dokumenata koje je Bajden potpisao, piše CNN, čak 9 je u popunoj suprotnosti sa odlukama bivšeg predsednika Donalda Trampa.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd