fbpx
Skip to main content
Likvidacija Kopta

BIO JE DOBAR ČOVEK I HRIŠĆANIN: "Veru nije gubio do samog kraja" - ovo je čovek kog je ISIS likvidirao (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Ersatz
Nestao je prošlog novembra, kada je kidnapovan

ISIS je izdao upozorenje "egipatskim hrišćanima" u vidu pogubljenja zarobljenog Kopta i dvojice mladića iz jednog plemena pucnjem u glavu.

UZ OVAJ MINERAL SPREČITE GOMILU BOLESTI: Izuzetno važan za funkciju štitne žlezde!

UZ OVAJ MINERAL SPREČITE GOMILU BOLESTI: Izuzetno važan za funkciju štitne žlezde!

IRAN IZDAO NALOG ZA HAPŠENJE REZE KARIMIJA: Moraće da odgovara zbog zločina koji je počinio protiv domovine (VIDEO)

IRAN IZDAO NALOG ZA HAPŠENJE REZE KARIMIJA: Moraće da odgovara zbog zločina koji je počinio protiv domovine (VIDEO)

PUTIN I BAJDEN OBAVILI VAŽAN TELEFONSKI RAZGOVOR: Glavna tema - pokušaj atentata na Lukašenka

PUTIN I BAJDEN OBAVILI VAŽAN TELEFONSKI RAZGOVOR: Glavna tema - pokušaj atentata na Lukašenka

Egipatska teroristička grupa povezana sa ISIS-om pogubila je trojicu muškaraca, uključujući koptskog hrišćanina, kao upozorenje za podršku oružanim snagama zemlje.

Na video snimku objavljenom u subotu prikazano je da je Nabil Habaši Salama (62), vernik egipatske Koptske pravoslavne crkve, ubijen pucnjem u potiljak.

Na snimku militant zamagljenog lica, sa AK-47 prebačenim preko grudi i kažiprsta podignutog ka nebu, upozorava "egipatske hrišćane" da je "ovo cena koju plaćaju zbog pomaganja egipatskoj vojsci".

Zatim podiže pušku i ispaljuje jedan metak u potiljak Salame, dok su pored njega još dvojica džihadista koji takođe drže puške.

Odvojeni snimak zatim prikazuje još dvojicu militanata koji su na sličan način pogubili dvojicu muškaraca, nakon što su ih optužili da su se borili zajedno sa egipatskim oružanim snagama.

Salama je nestao od prošlog novembra, saopštila je Koptska crkva, kada su ga džihadisti automobilom oteli dok su šetali ulicama Bir al-Abeda.

Portparol Koptske crkve, koji je sa video snimka potvrdio identitet Salame, rekao je da je bio uključen u obnovu crkava koje su islamisti uništili u regionu. "Veru je zadržao do trenutka kada je ubijen",  rekao je portparol.

- Crkva potvrđuje svoju čvrstu podršku naporima egipatske države u gušenju mrskih terorističkih akata.

Dugotrajna džihadistička pobuna na severnom Sinaju eskalirala je 2013. godine kada je vojska svrgnula izabranog egipatskog islamističkog predsednika Mohameda Morsija.

Većina napada izvršena je na Sinajskom poluostrvu, ali su teritoriju takođe koristili kao lansirnu rampu za udare širom Egipta, poput bombaškog napada na kapelu pored koptske katedrale u Kairu 2016. godine.

U februaru 2018. vlada je pokrenula nacionalnu operaciju protiv militanata na severnom Sinaju. Vojska kaže da je oko 970 osumnjičenih militanata ubijeno tokom kampanje. Region je uglavnom ostao odsečen za novinare, što čini sakupljanje nezavisnih podataka o žrtvama gotovo nemogućim.

Koptska pravoslavna crkva predstavlja hrišćansku manjinu koja broji između 10 i 15 procenata 100-milionskog stanovništva Egipta. Grupa je često bila meta napada militanata tokom višegodišnje pobune, sa stotinama ubijenih u napadima bombama i oružjem.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd