fbpx
Skip to main content
Papa Franja

"BITI ILI NE BITI, VIDETI ILI NE VIDETI" Papa u apelu zbog klimatskih promena posegnuo za Hamletom

Foto: Profimedia
On je naglasio da svet neće izaći iz kriza kao što su klimatske promene ili pandemija korona virusa ako se povinuje individualizmu

 Videti ili ne videti pitanje je sada, tako je papa Franja prilagodio poznati citat iz Šekspirovog "Hamleta" u apelu kojim je pozvao ljudi da "ne budu slepi" kad su u pitanju razmere razaranja koja izazivaju klimatske promene i masovne migracije koje su time prouzrokovane.

Papa je, naime, u predgovoru dokumenta Kancelarije za razvoj Vatikana, koji je posvećen brizi za raseljene zbog klimatskih promena, pozvao ljude da saraduju kako bi zaštitili "naš zajednički dom", kao i da se ne "povinuju individualizmu".

- Predlažem da prilagodimo poznatu Hamletovu izreku ''biti ili ne biti'' i kažem: ''Videti ili ne videti, pitanje je sad! - naveo je papa u predgovoru studije od 30 strana.

On je naglasio da svet neće izaći iz kriza kao što su klimatske promene ili pandemija korona virusa ako se povinuje individualizmu, već to može da učini isključivo zajedništvom, susretima, dijalogom i saradnjom.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd