fbpx
Skip to main content
Kineska vojska

BLINKEN IZAZVAO BURU NA DALEKOM ISTOKU: 25 kineskih lovaca poletelo prema Tajvanu! (VIDEO)

Foto: Profimedia/SD Ilustracija
Šta je to izjavio američki državni sekretar

Narodnooslobodilačka vojska Kine uletela je sa 25 ratnih aviona u tajvansku zonu identifikacije PVO (ADIZ). Ovo je najveće "zadiranje" Pekinga ikada. Barem iz onoga što je poznato kada je Tajvan počeo da otkriva avione Kine 2020. godine.

FIRST minute ponude za letovanje u Turskoj! AKCIJA: Samo 99€ za rani buking

FIRST minute ponude za letovanje u Turskoj! AKCIJA: Samo 99€ za rani buking

ZASTRAŠUJUĆI TALAS NASILJA RAZARA AMERIKU: Ubijen još jedan crnac, gradovi pretvoreni u bojno polje (VIDEO)

ZASTRAŠUJUĆI TALAS NASILJA RAZARA AMERIKU: Ubijen još jedan crnac, gradovi pretvoreni u bojno polje (VIDEO)

RADIOAKTIVNA VODA IZ NUKLEARKE FUKUŠIMA BIĆE ISPUŠTENA U OKEAN: Svet šokiran, da li će Japan uništiti morski svet?

RADIOAKTIVNA VODA IZ NUKLEARKE FUKUŠIMA BIĆE ISPUŠTENA U OKEAN: Svet šokiran, da li će Japan uništiti morski svet?

Prema tajvanskom ministarstvu odbrane, ratni avioni PLA - 14 borbenih aviona Jian-16, četiri Jian-10, četiri bombardera H-6K, dva aviona za protivpodmorničko ratovanje Y-8 i jedan avion za rano upozoravanje i kontrolu KJ-500.

- Vazduhoplovstvo Tajvana poslalo je svoje vazduhoplovne patrolne snage da ih zaseni, izdalo radio upozorenja i postavilo rakete da nadgledaju njihovo kretanje - navodi se u saopštenju ministarstva.

Najnoviji letovi usledili su dan nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio Peking protiv "invazije" na Tajvan.

- Ono što smo videli i što nas zaista brine su sve agresivnije akcije vlade iz Pekinga usmerene na Tajvan, koje podižu tenzije u tesnacu - rekao je Blinken.

Blinken je naglasio da Vašington ima dugogodišnju obavezu prema Tajvanskom sporazumu o odnosima da obezbedi da ostrvo "poseduje sposobnost odbrane" i da obezbedi da SAD održavaju mir i sigurnost u zapadnom Pacifiku.

- Stojimo iza tih obaveza - dodao je on.

20 ratnih aviona PLA uletelo je u zonu ubrzo nakon što su Tajpej i Vašington potpisali svoj prvi sporazum pod upravom Bajdena o saradnji obalskih straža. To je usledilo nakon donošenja novog zakona u Pekingu kojim je dozvoljeno da njegova obalska straža puca na strane brodove.

Prema Tajpejskim vlastima, Tajvan je 2020. godine izbrojao 380 "upada" kineskih mlaznjaka u svoju zonu PVO. Ranije, 7. aprila, portparol Stejt departmenta Ned Prajs izrazio je "veliku zabrinutost" zbog, kako je rekao, uzorka kineskih napora da zastraši druge u regionu, uključujući Tajvan.

- Sjedinjene Države zadržavaju sposobnost da se odupru bilo kom pribegavanju sili ili bilo kojem drugom obliku prinude koji bi ugrozio sigurnost ili socijalni ili ekonomski sistem ljudi na Tajvanu - rekao je Prajs.

Ova zabrinutost preklapa se sa stavom administracije da je Kina glavni izazov za Sjedinjene Države i da se uskoro mora učiniti više - vojno, diplomatski i na drugi način - kako bi se Peking odvratio od nastojanja da zameni SAD kao vodeću silu u Aziji. Neki američki vojni zapovednici Tajvan vide kao potencijalno najbližu tačku paljenja.

Istog dana, tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu rekao je da se vojna pretnja protiv njegove zemlje povećava, i iako je rekao da to još uvek nije "posebno alarmantno", kineska vojska u poslednjih nekoliko godina sprovodi ono što je nazvao "stvarnim vežbama borbenog tipa" sve bliže ostrvu.

- Spremni smo da se branimo, bez ikakvog pogovora - rekao je Vu novinarima.

- Ratovaćemo ako treba da ratujemo, a ako treba da se branimo do poslednjeg dana, onda ćemo se braniti do poslednjeg dana.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
17 Beograd