fbpx
Skip to main content
Racija u Riju

BRAZIL U ŠOKU NAKON NASILNE RACIJE U FAVELAMA! Stanovnici optužuju policiju za genocid, UN traži hitnu istragu (FOTO/VIDEO)

Foto: Reuters
Stanovnici kažu da je brazilska policija ubila osumnjičene koji su želeli da se predaju, kao i da je ušla u kuće bez naloga

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava oštro je kritikovala policijsku raciju protiv osumnjičenih krijumačara droge u Rio de Žaneiru, usred optužbi za zlostavljanje i vansudska pogubljenja.

Najsmrtonosnija policijska operacija u istoriji grada dovela je do 25 mrtvih, uključujući i policajca.

DIVLJI VEPAR PROŠETAO CENTROM GRADA! Luta nasred trga, snimak postao viralan na društvenim mrežama - građani u strahu (VIDEO)

DIVLJI VEPAR PROŠETAO CENTROM GRADA! Luta nasred trga, snimak postao viralan na društvenim mrežama - građani u strahu (VIDEO)

TEŠKA KAUBOJŠTINA, PRAVI DIVLJI ZAPAD: Pristalice Antife i BLM-a napale belca, a onda je izvukao pištolj (VIDEO)

TEŠKA KAUBOJŠTINA, PRAVI DIVLJI ZAPAD: Pristalice Antife i BLM-a napale belca, a onda je izvukao pištolj (VIDEO)

UZBUNA U PEKINGU: Blinken poziva da Tajvan prisustvuje sastanku moćne svetske organizacije!

UZBUNA U PEKINGU: Blinken poziva da Tajvan prisustvuje sastanku moćne svetske organizacije!

Stanovnici kažu da je brazilska policija ubila osumnjičene koji su želeli da se predaju, kao i da je ušla u kuće bez naloga, prenosi BBC.

Policija je negirala sve, rekavši da su policajci delovali u samoodbrani.

Aktivisti i rođaci žrtava protestovali su dan nakon racije, držeći parole na kojima je na portugalskom pisalo: "Pravda za Žakarezinjo" i "To nije operacija, to je genocid".

Prostrana područja Rio de Žaneira, jednog od najnasilnijih gradova u Brazilu, pod kontrolom su kriminalaca, od kojih su mnogi povezani sa moćnim bandama koje se bave trgovinom drogom. Snage bezbednosti često se optužuju za nesrazmernu silu tokom njihovih anti-kriminalnih operacija.

Racija u Riju
Foto: Reuters

Raciju u četvrtak u siromašnom predgrađu Žakarezinjo, jednog od najvećih favela u gradu, izvelo je oko 200 policajaca i helikopter sa snajperom. Područje je pod kontrolom jedne od najvećih kriminalnih organizacija u Brazilu, "the Comando Vermelho", ili Crvena komanda.

Televizijski helikopter snimio je kako teško naoružani osumnjičeni skaču sa krovova, dok su očajni meštani objavili snimke na društvenim mrežama na kojima se vidi pucnjava, dok su tvrdili da je policija napadala njihove kuće i koristila prekomerno nasilje.

- Postoje dečaci koji su saterani u ćošak kuće i žele da se predaju. A policija želi da ih ubije. Neke su ubili i ispred nas - rekao je jedan stanovnik.

Lokalni mediji objavili su kako je policija pokrenula operaciju nakon što je dobila dojavu o tome da trgovci drogom vrbuju decu za svoje bande, koje učestvuju u trgovini drogom, pljačkama, ubistvima i otmicama.

"Lokve krvi na podu, tragovi metaka na zidovima"

Javni pravobranilac Marija Hulija Miranda rekla je da su joj meštani rekli da je osumnjičeni ubijen u spavaćoj sobi osmogodišnje devojčice, da je bilo krvi na podu i njenom krevetu, kao i da je porodica svedočila navodnoj egzekuciji.

Miranda je rekla da je bila šokiran videvši "puno lokvi krvi i zidove sa tragovima metaka" prilikom posete faveli.

Takođe je bilo dokaza da mesta ubistava nisu sačuvana, a tela su uklonjena, rekla je ona.

- U ovim slučajevima je verovatno bilo izvršeno pogubljenje - rekla je ona.

Grupe za zaštitu ljudskih prava rekle su da su dobile izveštaje i fotografije od meštana, koji su rekli da su policajci napali njihove domove i da su ljudi ubijeni i kada nisu predstavljali nikakav rizik.

UN: Sprovesti nezavisnu istragu operacije brazilske policije

Kancelarija UN za ljudska prava danas je pozvala na nezavisnu istragu operacije brazilske policije u faveli u Rio de Žaneiru protiv dilera droge, u kojoj je ubijeno 25 osoba, uključujući jednog policajca.

Jučerašnja operacija sa helikopterima najsmrtonosnija je u protekloj deceniji, tokom dugogodišnje istorije "nesrazmerne i nepotrebne" upotrebe sile od strane policije, saopštio je portparol UN za ljudska prava Rupert Kolvil na brifingu svetske organizacije u Ženevi.

- Mi pozivamo tužioca da sprovede nezavisnu i temeljnu istragu slučaja u skladu sa međunarodnim standardima - dodao je Kolvil.

Sila bi trebalo da bude upotrebljena samo kao poslednje sredstvo, a policija nije preduzela korake da sačuva dokaze na mestu zločina, naveo je Kolvil.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd