fbpx
Skip to main content
Korona virus

BRITANIJA ZAPOČINJE NOVO ISTRAŽIVANJE: 90 ljudi namerno će se zaraziti korona virusom

Foto: Profimedia
Radi se o osobama između 18 i 30 godina koje će biti praćene u bolničkoj strukturi i svakodnevno kontrolisane

Britanska vlada je na svom zvaničnom sajtu najavila istraživanje pod nazivom "First Covid19 human challenge study" nakon što je dobila zeleno svetlo od etičke komisije.

Istraživanje koje će započeti u roku od mesec dana uključuje 90 osoba koje će se dobrovoljno zaraziti virusom u cilju studiranja Sars-Cov-2.

PRETI LI NAM NOVA PANDEMIJA? Naučnici otkrili "VELIKU MUTACIJU", britanski i kalifornijski soj se spojili u HIBRIDA

PRETI LI NAM NOVA PANDEMIJA? Naučnici otkrili "VELIKU MUTACIJU", britanski i kalifornijski soj se spojili u HIBRIDA

AFERA "INJEKCIJA VAZDUHA" DRMA BRAZIL: Pokrenuta opsežna istraga, "rizičnim grupama" davali vakcine "u prazno"

AFERA "INJEKCIJA VAZDUHA" DRMA BRAZIL: Pokrenuta opsežna istraga, "rizičnim grupama" davali vakcine "u prazno"

BIL GEJTS OTKRIO ZAPANJUJUĆU VEST: "Dve doze vakcine neće biti dovoljne da pobedimo koronu"

BIL GEJTS OTKRIO ZAPANJUJUĆU VEST: "Dve doze vakcine neće biti dovoljne da pobedimo koronu"

Radi se o osobama između 18 i 30 godina koje će biti praćene u bolničkoj strukturi i svakodnevno kontrolisane u cilju poboljšanja vakcina i lečenja.

Istraživači su pozvali mlade dobrog zdravlja da se jave kao kanditati za to istraživanje koje će imati ključnu ulogu u razvoju vakcina i terapija i koje će biti korisne u borbi protiv virusa.

Osobe bi trebalo da imaju između 18 i 30 godina. Nakon što im se ubrizga virus njihovo stanje će biti praćeno u kontrolisanom ambijentu ne bi li se izučavalo kako virus pogađa i inficira svakoga ponaosob.

Britanska vlada je u ovo istraživanje uložila 33,6 miliona funti i to je prvo istraživanje ove vrste na kovidu koje će iznad svega pomoći da se shvati koja je to minimalna količina virusa koja je u stanju da izazove infekciju.

Lekari će pomoću tog eksperimenta uspeti da bolje razumeju razne stvari vezane za kovid.

koronavirus Austrija
Foto: Reuters

Biće korišćen virus koji se pojavio u Velikoj Britaniji u proleće 2020. godine i koji se pokazao kao virus niskog rizika za mlade i zdrave odrasle ljude.

Nakon toga je moguće da će jedna od vakcina koja je sigurna u borbi protiv kovida biti manjem broju dobrovoljaca koji će posle biti izloženi kovidu, ne bi li se videlo koje su vakcine te koje su najjefikasnije i ne bi li se ubrzala njihova proizvodnja.

To istraživanje u Engleskoj definišu fondamentalnim za nauku, a sve osobe će dobiti novčanu nagradu za učestvovanje u ovom ispitivanju. To nije prvi put da se slična istraživanja rade na ljudima.

Naime naučnici kažu da se već decenijama rade ispitivanja ovog tipa te da imaju izuzetno važnu ulogu u ubrzavanju razvoja tretmana raznih bolesti među kojima i tifusa, malatije, kolere, norovirusaa i gripa.

Ovakve vrste studija pomažu i naučnicima da sa sigurnošću utvrde koja vakcina ima najviše šanse za uspeh u kliničkim studijama treće faze koja se uobičajeno vrši na hiljadama volontera.

Istraživanje se vrši u saradnji sa Royal Free Hospital i North Central London Adult Critical care Network.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd