fbpx
Skip to main content
Itan Pejs

ČEKALI NA PRAVDU 37 GODINA: Osuđen muškarac koji je 1977. kidnapovao dete (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP
Pedro Ernandes proglašen krivim za otmicu iz 1977. godine

Posle 37 godina istrage i dva suđenja, američka porota je proglasila krivca u jednoj od najpoznatijih slučajeva nestanka dece u SAD. 

Posle devet dana razmatranja porotnici su na kraju proglasili pedesetšestogodišnjeg Pedra Ernandesa krivim za otmicu i ubistvo malog Itana Pejtsa (Etana Patz), rekao je službenik suda u državi Njujork. Ernandes je imao 18 godina u vreme nestanka. Kazna će mu biti izrečena 28. februara.

Bio je 25. maj 1979. i šestogodišnji Itan Pejts prvi put je išao sam do školskog autobusa na dva koraka od kuće, u kvartu Soho na Mehnetnu, kada je nestao, što je traumatizovalo grad i celu generaciju američkih roditelja.

BIZARNO: Majci oduzeli decu jer su spavali sa njom u krevetu

Nikad ništa nije nađeno od dečaka, zbog čega je za optužbu bilo jako teško da bilo šta dokaže. Itan je zvanično proglašen mrtvim 2001. godine.

Prvo suđenje koje je trajalo četiri meseca završilo se poništavanjem u maju 2015. Posle tri nedelje razmatranja porota nije uspela da dodje do jednoglasne odluke.

Tokom saslušanja na drugom sudjenju koje se završilo krajem januara optužba je ponovo predstavila Ernandesovo priznanje policiji 2012. godine.

Ernandes je radio u bakalnici blizu autobuske stanice. U svom priznanju policiji on je rekao da je privukao dete u podrum bakalnice, da ga je zadavio, i zatim stavio telo u plastičnu kesu, a kesu u kartonsku kutiju koju je bacio u obližnju kantu za đubre.

Odbrana je ponavljala u drugom sudjenju da mu je priznanje iznudjeno i da su priznanja koja je davao prijateljima suviše stara i neodredjena da bi imala vrednosti. Njegovi advokati rekli su da su njegova priznanja lažne slike mentalno obolelog čoveka.

Posle nestanka dečaka njegov lik s plavom kosom i plavim očima oblepljen je mesecima širom grada, čak se pojavio i na ekranima na Tajms skveru. Njegov lik je bio prvi lik nestalog deteta u SAD koji je stavljen na kartonima za mleko.

Posle nestanka, u SAD je formiran Centar za nestalu decu, što je postala medjunarodna mreža. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
18 Beograd