fbpx
Skip to main content
Vuhan

ČETIRI SCENARIJA O POREKLU KORONE Naučnici upozorili: Epidemija u Vuhanu bila mnogo veća nego što se mislilo (VIDEO)

Foto: Reuters
Embarek, koji se upravo vratio u Švajcarsku iz Vuhana, rekao je za CNN: "Virus je u decembru naširoko cirkulisao u Vuhanu, što je novo otkriće".

Istražitelji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji istražuju poreklo korona virusa u Kini, otkrili su znake da je epidemija u Vuhanu u decembru 2019. godine bila mnogo šira nego što se ranije mislilo i hitno traže pristup stotinama hiljada uzoraka krvi koje im Kina do sada nije dozvolila da ispitaju.

HITRA REAKCIJA FRANCUSKOG PREDSEDNIKA: "Uključiti i vakcine iz Kine i Rusije"

HITRA REAKCIJA FRANCUSKOG PREDSEDNIKA: "Uključiti i vakcine iz Kine i Rusije"

DA LI JE VIRUS POBEGAO IZ LABORATORIJE? Ekspert SZO po povratku iz Kine saopštio poslednje saznanje

DA LI JE VIRUS POBEGAO IZ LABORATORIJE? Ekspert SZO po povratku iz Kine saopštio poslednje saznanje

TUŽNE VESTI U ARGENTINI: Preminuo bivši predsednik države

TUŽNE VESTI U ARGENTINI: Preminuo bivši predsednik države

Glavni istražitelj misije SZO Peter Ben Embarek rekao je CNN-u da je misija pronašla nekoliko znakova većeg širenja 2019. godine, uključujući utvrđivanje da je prvi put bilo preko desetak vrsta virusa u Vuhanu već u decembru. Tim je takođe imao priliku da razgovara sa čovekom za kojeg kineski zvaničnici kažu da je bio prvi zaraženi pacijent, kancelarijskim radnikom u 40-im, bez istorije putovanja. On je prijavio da je zaražen 8. decembra.

Polako pojavljivanje detaljnijih podataka prikupljenih na dugo očekivanom putovanju SZO u Kinu može doprineti zabrinutosti koju su izrazili drugi naučnici koji proučavaju poreklo bolesti da je ona možda cirkulisala u Kini mnogo pre svog prvog zvaničnog pojavljivanja sredinom decembra.

Specijalista SZO za bezbednost hrane dodao je da su kineski naučnici timu predstavili 174 slučaja korona virusa u i oko Vuhana u decembru 2019. godine. Od ovih je 100 potvrđeno laboratorijskim testovima, rekao je, a još 74 kliničkom dijagnozom bolesti simptoma pacijenata.

Embarek je rekao da je moguće da ovaj veći broj - verovatno teških slučajeva koje su rano primetili kineski lekari - znači da je bolest mogla da pogodi oko 1.000 i više ljudi u Vuhanu tog decembra.

- Otada se nismo bavili nikakvim modelovanjem toga. Ali mi znamo ... Po velikim brojkama ... Od zaražene populacije, oko 15 odsto završi sa teškim slučajevima, a velika većina su blagi slučajev - rekao je.

Embarek je rekao da je misija - koju je činilo 17 naučnika SZO i 17 Kineza - proširila tip genetskog materijala virusa koji su ispitivali iz ranih slučajeva, što im je omogućilo da pogledaju delimične genetske uzorke, a ne samo kompletne, rekao je.

Kao rezultat toga, prvi put su mogli da prikupe 13 različitih genetskih sekvenci virusa SARS-COV-2 od decembra 2019. Sekvence, ako se ispitaju sa širim podacima o pacijentima u Kini tokom 2019. godine, mogle bi da pruže dragocene tragove o geografiji i vreme pojave virusa pre decembra.

Embarek je rekao: "Neki su sa pijace ... Neki od njih nisu povezani sa pijacama", što uključuje pijacu Huanan u Vuhanu, za koje se smatra da su odigrale glavnu ulogu u prvom širenju virusa.

Okriće toliko različitih mogućih varijanti virusa moglo bi nagovestiti da je cirkulisao duže nego samo tog meseca, kao što su neki virolozi ranije sugerisali. Ovaj genetski materijal je verovatno prvi fizički dokaz koji se pojavio na međunarodnom nivou i ide u prilog takvoj teoriji, prenosi CNN.

Četiri pretpostavke na stolu

Naučnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Džon Votson izjavio je danas da ne isključuje mogućnost da je pandemija korona virusa počela kada je virus pobegao iz istraživackog instituta ili laboratorije u Vuhanu.

Votson je bio član misije SZO koja se upravo vratila iz Kine gde je istraživala poreklo kovid-19, preneo je "Ivning standard".

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da je administracija Džoa Bajdena "duboko zabrinuta" zbog ranih nalaza tima koje su kritičari označili kao "zataškavanje".

Votson je rekao da njegove kolege imaju četiri razlicita scenarija o tome kako je pandemija mogla započeti.

On je rekao da su sve četiri pretpostavke na stolu.

Upitan da li je smanjena mogućnost da je virus pobegao iz jedne od dve velike kineske istraživačke laboratorije u Vuhanu, profesor Votson je rekao: "Nije isključeno, to je tačno".

Votson je priznao da bi SZO želela da ima više pristupa "sirovim" podacima Kineza o njihovim prvim slucajevima kovid-19.

- Bilo bi lakše kada bismo to imali, ali ovo je samo početak procesa - dodao je on.

Prema Votsonovim rečima, u Vuhanu su bili relativno kratko i dosta vremena su potrošili na to da shvate na koji način rade njihove kolege.

- Pokazali su nam laboratoriju i pružili priliku da razgovaramo sa naučnicima - naglasio je on.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd