fbpx
Skip to main content
Džulijan Asanž

CIA PLANIRALA DA LIKVIDIRA DŽULIJANA ASANŽA? Hteli da ga ućutkaju zbog objavljivanja tajnih dokumenata

Foto: Profimedia
Hajku protiv osnivača Vikiliksa 2017. godine, tokom mandata predsednika Donalda Trampa, predvodio je bivši direktor agencije Majk Pompeo

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) pod vlašću predsednika Donalda Trampa razmatrala je da likvidira ili kidnapuje Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, zbog objavljivanja tajnih dokumenata! Kako prenosi Jahu njuz, pozivajući se na 30 bivših američkih zvaničnika, objavljivanje poverljivih dokumenata je smatrano za "najveći gubitak tajni u istoriji CIA", zbog čega su na stolu bile razne opcije kako ućutkati Asanža.

BROJ UBISTAVA PORASTAO ZA 30 ODSTO: Ovo je najveći rast od kako se prikupljaju podaci

BROJ UBISTAVA PORASTAO ZA 30 ODSTO: Ovo je najveći rast od kako se prikupljaju podaci

UŽAS U KANADI: Pod zemljom zarobljeno 39 rudara, poznat uzrok nesreće

UŽAS U KANADI: Pod zemljom zarobljeno 39 rudara, poznat uzrok nesreće

TALIBANI KOČE EVAKUACIJU: Oko 100 američkih državljana i dalje zarobljeno u Avganistanu

TALIBANI KOČE EVAKUACIJU: Oko 100 američkih državljana i dalje zarobljeno u Avganistanu

Promene u Ekvadoru

Hajku protiv Asanža predvodio je Majk Pompeo, tadašnji direktori CIA, zbog objavljivanja serije dokumenata koja su klasifikovana kao "Valut 7". Planovi za akciju su se intenzivirali nakon što se u Stejt departmentu pojavila i opcija da bi Asanž iz ambasade Ekvadora, gde je zatražio azil, mogao da pobegne u Rusiju.

Žulijan Asanž
Foto: Profimedia

Nije tražio izručenje - Obama poštovao ustav

Zanimljivo je da Barak Obama, bivši predsednik SAD, kome je zamenik bio aktuelni šef države, nije tražio izručenje Asanža od Velike Britanije. Ministarstvo pravde SAD je tada smatralo da bi se zahtev za izručenje kosio sa Prvim amandmanom Ustava SAD, koji garantuje slobodu izražavanja. Pravnici su smatrali da Vikiliks objavljivanjem dokumenata zapravo radi na informisanju javnosti. Dolaskom Trampa u Belu kuću, slučaj protiv Asanža je ponovo postao aktuelan i protiv njega je podignuta optužnica.

Zbog toga se razmatralo više opcija kako da se njegov odlazak u Rusiju spreči, a jedan od njih je pucanje u gume avione pri poletanju u slučaju da se ukrca na let ka Rusiji. Asanžov azil u ambasadi Ekvadora u Londonu povučen je u aprilu 2019. Do toga je došlo nakon promene vlasti u Ekvadoru i on je ubrzo predat britanskoj policiji. Trenutno se nalazi u zloglasnom zatvoru Belmarš, gde čeka konačnu odluku sudskih vlasti o tome da li će biti izručen SAD, gde ga čekaju teške optužbe za špijunažu i odavanje državnih tajni.

Džulijan Asanž
Foto: Profimedia

Među opcijama koje je CIA razmatrala kako da ućutka Asanža su i neki koji kao da su izašli iz scenarija za film o Džejmsu Bondu. Oni uključuju i oružani prepad i pucnjavu u Londonu, kao i zabijanje automobilom u transportni kombi. Američki zvaničnici su čak i zatražili dozvolu i asistenciju od svojih britanskih kolega da učestvuju u operaciji. Britanske službe su čak dale zeleno svetlo za izvođenje operacije. CIA je planove o likvidaciji Asanža vodila paralelno s bitkom koju je ministarstvo pravde SAD vodilo za njegovo izručenje.

Bes u Beloj kući

Vikiliks je prvi put navukao bes američke vlade 2010, kada je objavio više hiljada stranica tajnih izveštaja i dokumenata među kojima se navode detalji o hakerskim akcijama koje je CIA sprovodila. Tada su američke vlasti optužile Asanža da je deo zavere da se hakuju kompjuteri američke vlade sa bivšim vojnim obaveštajcem Čelsi Mening. Asanž je utočište od izručenja potražio u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012.potpisi

 

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd