fbpx
Skip to main content
koronavirus

Da li je kovid preko noći pobegao iz laboratorije u Vuhanu: Oglasila se kineska naučnica i razrešila sve dileme

Foto: Profimedia
Naučnica sa Instituta za virusologiju u Vuhanu dr Ši Zengli, poznata kao "Žena šišmiš", odbacila je nove tvrdnje da je kovid-19 možda pobegao iz njihove laboratorije, i nazvala ih "tužnim i neprihvatljivim".

Grupa od 18 naučnika, uključujući jednog od najistaknutijih svetskih istraživača korona virusa, ponovo je pokrenula raspravu o tome da li je kovid-19 preko noći pobegao iz laboratorije u Vuhanu.

OD MESIJEVOG I RONALDOVOG DRESA SA MOZZARTOVIH AUKCIJA - 2,4 MILIONA DINARA „PARA GAVRILO“!

OD MESIJEVOG I RONALDOVOG DRESA SA MOZZARTOVIH AUKCIJA - 2,4 MILIONA DINARA „PARA GAVRILO“!

INDIJA I DALJE U PAKLU KORONE: "Dupli mutant" kosi sve pred sobom, broj obolelih premašio 24 MILIONA

INDIJA I DALJE U PAKLU KORONE: "Dupli mutant" kosi sve pred sobom, broj obolelih premašio 24 MILIONA

MRAČNA PROGNOZA NEMAČKOG VIRUSOLOG: Na jesen na očekuje četvrti talas korone, otkriveno kada će "udariti"

MRAČNA PROGNOZA NEMAČKOG VIRUSOLOG: Na jesen na očekuje četvrti talas korone, otkriveno kada će "udariti"

Upozoravajući da nema dovoljno dokaza da se ta mogućnost isključi, grupa je pisala prestižnom časopisu "Science" pozivajući na dalju istragu porekla soja kovid-19, odgovornog za globalnu pandemiju.

- Moramo ozbiljno da shvatimo hipoteze o prirodnom i laboratorijskom prelivanju dok ne dobijemo dovoljno podataka - navodi se u pismu.

- Pravilna istraga treba da bude transparentna, objektivna, zasnovana na podacima, uključujući široku stručnost, nezavistan nadzor i odgovorno vođena da minimizira uticaj sukoba interesa. Agencije za javno zdravlje i istraživačke laboratorije moraju da otvore svoje evidencije za javnost - navodi se dalje.

Pismo potpisuju uvaženi naučnici koji su eksperti u istraživanju SARS-CoV-2, uključujući Džesi Blum, biologa sa Centra za istraživanje raka u Sijetlu, Ralfa Barica, istraživača korona virusa koji je radio sa naučnicima na institutu Vuhan u Kini i Dejvida Relmena, mikrobiologa i imunologa sa Stanforda.

Međutim, virusolog iz Vuhana Ši Zengli, odgovorila je mejlom u petak ujutru zbog poziva da preda svoja laboratorijska dokumenta.

- To definitivno nije prihvatljivo. Ko može da obezbedi dokaz koji ne postoji? Veoma je tužno pročitati ovo "pismo", koje je napisalo 18 naučnika - odgovorila je naučnica poznata kao "Žena šišmiš".

koronavirus
Foto: Profimedia

Ona je dodala kako se hipoteza o curenju iz laboratorije zasniva samo na ekspertizi laboratorije koja već dugo radi na korona virusima slepih miševa, koji su filogenetski povezani sa SARS-CoV-2, prenosi News.com.au.

- Ovakva tvrdnja definitivno će naštetiti ugledu i entuzijazmu naučnika koji su posvećeni radu na novim životinjskim virusima koji imaju potencijalni rizik od prelivanja na ljudsku populaciju i na kraju oslabljuju sposobnost ljudi da spreče sledeću pandemiju - istakla je ona.

Svetska zdravstvena organizacija poslala je tim naučnika u Vuhan, odakle je potekao virus u decembru 2019. godine, kako bi istražili poreklo kovida-19.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd