fbpx
Skip to main content
SAD, Donald Tramp

DA LI TRAMP IMA ŠANSE DA POSTANE PREDSEDNIK? Poslednja nada - podneo tužbe u šest država zbog IZBORNIH PREVARA!

Foto: SD/ilustracija
Kampanja aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa prikupila je 234 strane pisanih izhava datih pod zakletvom koje bi trebalo da svedoče o navodnoj izbornoj krađi u Mičigenu.

Nekoliko posmatrača je izjavilo da veruju da su Trampovi glasovi koji su stigli od američkih vojnika koji služe u inostranstvu na kraju otišli Džou Bajdenu, demokratskom kandidatu i pobedniku izbora.

Izjave su stigle uglavnom od republikanskih posmatrača izbora i na osnovu njih je Tramp podneo tužbu kojom želi da ospori legitimitet izbora.

CRNI BILANS U AUSTRIJI: Najveći broj od početka pandemije, 7.063 novozaraženih i 85 umrlih

CRNI BILANS U AUSTRIJI: Najveći broj od početka pandemije, 7.063 novozaraženih i 85 umrlih

OČEKUJE NAS VELIKI PREOKRET? Tramp zna kako da se VRATI NA VLAST

OČEKUJE NAS VELIKI PREOKRET? Tramp zna kako da se VRATI NA VLAST

BAJDEN SE PODMLADIO ZA IZBORE: Kandidat za predsednika SAD dao čitavo bogatstvo plastičnoj hirurgiji!

BAJDEN SE PODMLADIO ZA IZBORE: Kandidat za predsednika SAD dao čitavo bogatstvo plastičnoj hirurgiji!

- Iako ne mogu da navedem određene brojeve ili imena, mogu da procenim da je najmanje 80 odsto vojnih listića koje sam video bilo za Bajdena. Oduvek su mi govorili da je vojno osoblje uglavnom konzervativnije, pa mi je ovo bilo veoma sumnjivo - napisao je posmatrač.

Drugi posmatrač je pod zakletvom rekao da veruje da su nezavisni posmatrači na biralištima zapravo bili "levičarski radikali". Posumnjao je, kako je dodao, na osnovu toga što je jedan od nezavisnih posmatrača rekao da "želi da radi u Bruklinu", dok je drugi izrazio simpatije prema uspostavljanju "autonomne zone" tokom protesta u Sijetlu.

Među izjavama su se našle i one da zbog pravila o socijalnoj distanci posmatrači nisu mogli lepo da priđu i vide listiće, da su na biralištima bili "neprijatni" prema republikanskim posmatračima, kao i da su neki posmatrači nosili majice sa natpisima "Bajden" ili "Crni životi su bitni".

Tramp ove izjave predaje uz tužbu koju je podneo sudu u Mičigenu, a slične tužbe je podneo u još nekoliko saveznih država u kojima je rezultat bio tesan - Arizoni, Džordžiji, Nevadi, Pensilvaniji i Viskonsinu. U sve su u međuvremenu proglašni konačni rezultati.

Donald Tramp i Džo Bajden
Donald Tramp i Džo Bajden
Foto: Profimedia

Pravni stručnjaci smatraju da je mogućnost da će sudovi okrenuti rezultat u Trampovu korist gotovo nepostojeća, kao i da je malo verovatno da će ručno prebrojavanje svih glasova u Džordžiji poništiti Bajdenovo vođstvo u toj državi.

Arizona

TUŽBE: U petak je zvanično saopšteno da je Bajden pobedio u ovoj državi, a Trampova kampanja je ranije tražia ponovno ručno brojanje nekoliko hiljada glasačkih listića u Feniksu za koje tvrde da su bili loše prebrojani ili zanemareni. Кampanja traži od suda da zabrani potvrđivanje rezultata izbora dok se ne završi ručna provera.

ŠTA DALJE: Sudija je u petak saslušao argumente u ovom slučaju. U međuvremenu, agencija "Edison research" objavila je da je Bajden odneo pobedu nad Trampom u Arizoni, čime je zaradio još 11 elektorskih glasova, nakon čega su Trampovi advokati počeli da odustaju od zahteva za ponovno brojanje.

Džordžija

TUŽBE: U prošlu subotu je proglašena Bejdenova pobeda u ovoj državi. Ranije su dva republikanska senatora u Džordžiji zahtevala su ostavku republikanskog državnog sekretara zbog, kako kažu, "neuspeha na izborima u Džordžiji ove godine“. Ali njihova tužba nije precizirala koje neuspehe su videli osim "lošeg upravljanja i nedostatka transparentnosti“.

Iako AP nije proglasio rezultate, Bajden vodi za više od 14.000 glasova od skoro 5 miliona glasova u državi. Sud je već naredio da se u ovoj državi ponovo prebroje glasovi. Ali, u petak uveče su objavljene projekcije nekoliko američkih medija, prema kojima je demokratski kanidat odneo pobedu u ovoj državi.

ŠTA DALJE: Državni sekretar rekao je da bi proces ponovnog brojanja trebalo da počne do kraja nedelje. Očekuje da će potrajati do 20. novembra, što je krajnji rok za sertifikaciju.

Mičigen

TUŽBE: Poslednja tužba Trampove kampanje, najavljena u utorak uveče, navodi da su "prebrojani ilegalni i nepodobni glasački listići“, što pokušavaju da potkrepe izjavama sa početka teksta.

ŠTA DALJE: U najnovijem slučaju nije zakazano saslušanje. Zabrane proglašenja rezultata tražene u dve druge parnice su odbijene. Još jedan slučaj je u toku., ali je u subotu stigla loša vest za Trampa - okružni sudija okruga Vejn, u kojem se nalazi i Detroit, odbio je zahtev da se pekine sa brojanjem listića.

Nevada

TUŽBE: Dvoje zvaničnika Trampove kampanje stali su pred gomilu skandirajućih demonstranata u nedelju u ovoj državi i bez dokaza tvrdili da je prebrojano nekoliko hiljada lažnih glasova, uključujući glasove date u ime mrtvih ljudi ili onih koji više nisu stanovnici Nevade.

Trampova kampanja je ranije dobila jednu parnicu pred Vrhovnim sudom Nevade, na osnovu koje je okrug Klark, koji uključuje i Las Vegas, morao da doda još posmatrača u prostoriju za obradu glasačkih listića.

Zvaničnici okruga Klark rekli su da su prosledili dve tužbe o glasanju na ime preminulih birača državnom sekretaru Nevade, koji je odbio da komentariše tok istrage.

ŠTA DALJE: Tužba je još uvek je na čekanju.

Donald Tramp
Foto: Profimedia

Pensilvanija

TUŽBE: Trampovi saradnici podneli su najmanje 15 pravnih osporavanja samo u Pensilvaniji, neke i pre izbornog dana. Dva predmeta na čekanju uključuju odluku državnog Vrhovnog suda pre izbora koja je dozvolila da se glasački listići broje ako su poslati do dana izbora i ako su stigli do tri dana kasnije.

Država procenjuje da je oko 10.000 glasačkih listića stiglo nakon izbornog dana, a Bajden trenutno vodi sa oko 50.000 glasova.

U ponedeljak je Trampova kampanja tužila da se zaustavi potvrđivanje rezultata u Pensilvaniji, navodeći da su republikanski glasovi "nelegalno razblaženi nevažećim glasačkim listićima“. Sama tužba nije sadržala nikakve dokaze o prevarama.

ŠTA DALJE: Sudske rasprave zakazane su za najmanje jedan predmet koji je u toku, dok su za ostale predviđeni rokovi za podnošenje zahteva. Tramp je izvojevao jednu pobedu - državni sud presudio je da se posmatračima njegove kampanje mora omogući bliži pristup prebrojavanju glasova. Međutim, juče je stigla vest da su dva Trampova avokata odustala od borbe da se poništi glasanje u ovoj državi.

Viskonsin

TUŽBE: Republikanci ne pružaju dokaze da je bilo koji od problema uticao na ukupni ishod izbora u ovoj saveznoj državi. Umesto toga, čini se da je napor usmeren na sejanje sumnje u izborne rezultate među Trampovim pristalicama uoči mogućeg prebrojavanja.

Pitanja koja su pokrenuli uključuju službenike koji su navodno popunjavali adrese na kovertama sa poštanskim glasovima i grešku u prebrojavanju glasova u jednom okrugu koja je brzo ispravljena. Najviša zvaničnica za izbore u Viskonsinu Megan Volf više puta je rekla da nije bilo problema sa izborima i da nije podneta nijedna žalba koja navodi bilo kakve nepravilnosti. Ali predsednik skupštine, republikanac Robin Vos naložio je istragu rezultata izbora.

ŠTA DALJE: Očekuje se da će Tramp zatražiti ponovno brojanje što je pre moguće, verovatno do 18. novembra prema državnim pravilima.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd