fbpx
Skip to main content
Scena iz filma o napadau na Perl Harbor

Ovo je bio NAJVEĆI NAPAD na SAD u istoriji, a nije 11. septembar! (FOTO)

Foto: Profimedia
Sve gorelo

Rano ujutru, 7. decembra 1941. godine, japanska carska moranica izvela je ogroman preventivni napad na glavnu bazu američke pacifičke flote, Perl Harbur, koji je označio vatreni ulazak nevoljne Amerike u svetski rat koji je već trajao dve pune godine.

Japan je u Drugi svetski rat ušao sa velikim optimizmom. Kina (tj. istočni delovi) je bila pod okupacijom već četiri godine, Koreja preko četrdeset godina, dok su Velika Britanija, Francuska i Australija bile zauzete ratom sa Nemačkom, kome su posvetile svoje ljude, resurse i pažnju.

Računajući da će izbaciti SAD iz Tihookeanskog područja, ali i da bi se osvetili za pretnju iz Vašingtona o mogućem embargu na naftu koju je Japan u ogromnom postotku uvozio iz Ameirke, poluge zahuktale ratne mašinerije carskog Japana ustremile su se ka istoku. 

Japanski marinci u Drugom svetskom ratu
Foto: Profimedia

Japanska flota se primicala Havajima, delu okeana gde plovidba nije bila uobičajena zbog snažnih vetrova i visokih talasa. Ta ruta je odabrana kako Amerikanci ne bi saznali za primicanje ogromne japanske flote, u čijem je sastavu bilo šest velikih nosača aviona: Akagi, Hirju, Kaga, Šokaku, Sorju i Zuikaku.

Samu akciju je predvodio Isoroku Jamamoto, jedan od najsposobnijih japanskih admirala.

"Zemlja izlazećeg sunca" napada

Sedmog decembra ujutru, mornarica i avijacija Japana napali su Perl Harbur, pomorsku bazu na Havajima u nameri da "obogalje" američke snage na Pacifiku.

Perl Harbur posle japanskog napada
Foto: Profimedia

U ovom napadu, Japanci su uništili tri bojna broda, 120 aviona i preko 3.300 američkih vojnika, a oštetili su 16 dodatnih plovila. Ipak, glavna meta nisu bile u Perlu. Nosači aviona američke flote otplovili su ranije na manevre, na sever. Ovaj promašaj Japanci su izgubili u akciji 29 aviona, 5 malih podmornica i oko 50 pilota.

Japanci su pažljivo pripremili akciju napada na američku pomorsku bazu Pearl Harbor na ostrvu Oahu (jednom od havajskih ostrva). S druge strane, na matičnim ostrvima, japanski piloti su se dugo pripremali za napad učestalim vežbama dok su špijuni omogućili podatke o položaju brodova.

Perl Harbur nakon napada 1941
Foto: Profimedia

Amerikanci su znali da će, pre ili kasnije, izbiti rat s Japanom, ali nisu ni mogli ni zamisliti da će Japanci napasti njihovu bazu na Perlu avionima sa nosača. Zato su u toj luci Amerikanci koncentrisali većinu svojih brodova misleći da su sigurni i spremni za delovanje ukoliko Japanci napadnu Filipine.

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
16 Beograd