Utorak 19. mar 2024.
deca

DESETOGODIŠNJACI ĆE MOĆI LEGALNO DA PROMENE POL? Bizaran predlog duboko podelio evropsku državu

Foto: Shutterstock
Ideja je da se navodno promeni sertifikat zdravstvenog osiguranja koji bi pomogao u borbi sa rodnom disforijom

Danski Savet za etiku predložio je da se deci između 10 i 12 godina starosti omogući da imaju izbor da legalno promene pol ukoliko to žele, javljaju svetski mediji.

Imate problema sa BOLOVIMA U MIŠIĆIMA I ZGLOBOVIMA? Lekari preporučuju OVO kao rešenje!

Imate problema sa BOLOVIMA U MIŠIĆIMA I ZGLOBOVIMA? Lekari preporučuju OVO kao rešenje!

AUTOMOBILOM POKOSIO LJUDE U TUNELU: Troje poginulo, šestoro povređeno, mnogo policije na licu mesta (VIDEO)

AUTOMOBILOM POKOSIO LJUDE U TUNELU: Troje poginulo, šestoro povređeno, mnogo policije na licu mesta (VIDEO)

SLOVACI TESTIRALI SPUTNJIK V NA MIŠEVIMA I ZAMORČIĆIMA: Stigli rezultati, naručili dva miliona vakcina!

SLOVACI TESTIRALI SPUTNJIK V NA MIŠEVIMA I ZAMORČIĆIMA: Stigli rezultati, naručili dva miliona vakcina!

Ideja je da se promeni sertifikat zdravstvenog osiguranja koji bi pomogao u borbi sa rodnom disforijom. Reč je o pojavi u kojoj se osoba se ne oseća komforno sa polom koji je "dobila" prilikom rođenja. Prema navodima lokalnih medija, početne faze disforije obično počinju u tom uzrastu.

- Deca u tom uzrastu često imaju jasnu ideju o tome kom polu pripadaju u poređenju sa mlađom decom, kojoj je percepcija pola tada mnogo fleksibilnija i "dvosmislena". U ovo doba počinje tretman za promenu pola kod dece koja to žele - kazala je predsedavajuća Saveta za etiku, En-Mari Akso Gerders za list "Berlingske".

Kako je istakla, Savet je saslušao porodice i decu, ali i eskperte koji se bave ovim pitanjem. Ova ustanova je, međutim, takođe preporučila da se urade dodatna ispitivanja, ističući da se i dalje zna malo o ovome. Primera radi, pojavile su se informacije koje su otkrile koliko se dece pokajalo pošto su legalno promenila pol.

- Naravno da ne možemo da budemo 100 odsto sigurni da je ovo prava odluka. Ona se bazira na znanju koje smo stekli do danas, ali je važno da nastavimo da skupljamo podatke. Međutim, ovo nije spontana i nerazumna odluka. Konsultovali smo se sa mnogim stručnjacima koji se u većini slažu da je taj uzrast optimalan - dodala je En Mari Gerdes.

Za sada, liberalno-konzervativna partija Venstre jedina je članica "bloka" koja je za to da se spusti sadašnja starosna granica za promenu pola koja iznosti 18 godina. Međutim, desničarske partije su užasnute predlogom Saveta za etiku.

- Ovo je ludost. Deca su prisiljena da urade nešto što ne bi trebalo da im se nameće. Osoba sa 18 godina trebalo bi da ima svako pravo na slobodu izbora, ali nećemo podržati legalnu promenu pola - kazala je portparolka za decu pri Novoj desnoj partiji, Mete Tijesen.

- Ovo je "klizav teren". Deca prolaze kroz brojne faze razvoja i mnoga eksperimentišu. Nema razloga da se mešamo u ovo, ali ne bi trebalo da imaju priliku da legalno promene pol - dodala je ona.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd