Utorak 19. mar 2024.
Kina

Đinpingova desna ruka u Rusiji i Belorusiji: Šta se krije iza POSETE moćnog prijatelja predsednika Kine

Foto: Profimedia
Potpredsednik Kine Vang Chišan u važnoj poseti

Moćni novi potpredsednik Kine Vang Chišan će ove nedelje posetiti Rusiju i Belorusiju, objavio je Rojters pozivajući se na današnje saopštenje kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Agencija navodi da će ovo biti prva Vangova poseta inostranstvu otkad je u martu postavljen na novu dužnost.

Navodi se da je 69-godišnji Vang, ključni saveznik predsednika Kine Sija Ðinpinga i bivši predvodnik borbe protiv nelegalno pribavljenog novca u toj zemlji, trebalo prošle godine da ode u penziju u okviru smena na liderskim pozicijama u Komunističkoj partiji, ali ga je Si zadržao kako bi bezbedio dodatnu težinu kineskoj diplomatiji.

Vang Chišan
Vang Chišan
Foto: Profimedia

Rojters navodi da, iako se očekuje da Vang preuzme ključnu ulogu u vođenju nezgodnih odnosa Pekinga sa Vašingtonom, pošto je ranije nadgledao ekonomske pregovore koji se svake godine održavaju sa SAD, ova zemlja neće biti njegova prva destinacija nakon preuzimanja funkcije potpredsednika.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang izjavio je na današnjem redovnom brifingu za medije da će Vang tokom puta koji će trajati od 24. do 29. maja učestvovati na forumu u Sankt Peterburgu, a potom boraviti i u Belorusiji gde će obići projekat koji je deo Sijeve inicijative "Pojas i put", ambiciozne šema za izgradnju infrastrukture za povezivanje Kine s ostatkom Azije i dalje.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd